Continurooster; de voor- en nadelen voor je kind en jezelf op een rij

Tijden veranderen, basisscholen kiezen steeds vaker voor een continurooster maar ben jij daar als ouder ook blij mee? Het continurooster wordt ook wel het Hoorns model genoemd. Bij het continurooster blijven de leerlingen verplicht tussen de middag over op school. De pauze tijd wordt als schooltijd gerekend wat betekent dat kinderen eerder vrij zijn van school. Ben je daar als ouder blij mee of niet, dat zal waarschijnlijk van je persoonlijke situatie afhangen.

Schooltijden tijdens het continurooster

Bij het continurooster wordt er gekozen voor een kortere lunchtijd die ongeveer een half uur duurt waardoor er weer sneller les gegeven kan worden en kinderen eerder vrij zijn. Scholen kiezen individueel hun lestijden voor het continurooster. Waar sommige scholen kiezen elke dag tot 13.00 uur les te geven kunnen andere scholen tot uiterlijk 14.00 uur les geven. Ook zijn er scholen waar juist nog wat langer les wordt gegeven, namelijk tot 14.45 uur, maar waar de kinderen de woensdag- en vrijdagmiddag vrij zijn. Je ziet: zelfs binnen een continurooster kunnen de tijden van scholen enorm van elkaar verschillen.

Lees ook: digitaal onderwijs, slim of juist slecht voor onze kinderen?

De school kan zelf kiezen hoe hij het continurooster invult, als hij maar aan de vereiste lesuren komt. Meestal worden er van tevoren enquêtes bij ouders afgenomen om te peilen waar de voorkeur naar uitgaat. Sterker nog: de oudergeleding van de medezeggenschapsraad móet instemmen met een wijziging van onderwijstijd. Dus zomaar een nieuw lestijdenrooster invoeren, dat mag niet.

continurooster, voor- en nadelen

Voordelen van het continurooster

In deze moderne tijd waarin vaak beide ouders werken zijn veel kinderen al gewend de hele dag van huis te zijn. Op school, bij de kinderopvang of de naschoolse opvang. In het geval van werkende ouders die een hele dag werken kan een continurooster dus een perfecte oplossing zijn! Ik zet de voordelen even voor je op een rijtje.

  • Het geeft kinderen meer rust omdat iedereen in de klas op school blijft lunchen en niemand wordt opgehaald.
  • Ieder kind weet waar hij of zij aan toe is.
  • Iedereen blijft (meestal) in de klas lunchen waardoor er geen interne verhuizingen op school plaatsvinden.
  • Als ouder hoef je niet heen en weer tussen de middag om je kind op te halen.
  • Als ouder heb je mogelijkheden tussen de middag langer door te werken.
  • Geen gestress thuis tussen de middag.
  • Kinderen hebben in de middag meer vrije tijd om bijvoorbeeld met vriendjes af te spreken, naar sport te gaan of lekker te spelen.
  • Leerkrachten kunnen efficiënter met hun tijd omgaan.
  • Kinderen en ouders hoeven maar twee keer per dag door het drukke verkeer heen om naar school te komen.
  • Jongere broertjes of zusjes kunnen gemakkelijker hun middagdutje doen en hoeven maar 2 keer per dag mee in plaats van 4 keer.
  • Naschoolse opvang heeft meer tijd voor activiteiten.
  • Kinderen hoeven niet te schakelen van de thuissituatie naar de schoolsituatie. Ze blijven op één plek en hebben dus ook niet het geen-zin-gevoel als ze na de lunch weer naar school zouden moeten, want ze zijn er al 😉 .

Nadelen van het continurooster

  • Voor sommige ouders is het lastig dat de school eerder uit is waardoor ze soms meer uren naschoolse opvang moeten afnemen in verband met hun werk.
  • Je weet niet precies wat er gegeten en gedronken wordt op school door je kind(eren). Je bent er immers niet bij.
  • Kinderen kunnen zich thuis niet even een uurtje terugtrekken en uitrusten van school.
  • Je kind is een lange dag van huis en zo’n dag kan voor vooral jonge kinderen nog best vermoeiend zijn.
  • Voor leerkrachten is het lunchmoment juist drukker en rommeliger.
  • Je moet zorgen dat ze voldoende eten en drinken meenemen voor de hele dag.
  • Nadeel is ook dat het eten en drinken vaak niet gekoeld kan liggen.
  • Ben jij thuisblijfmoeder? Dan bestaat de kans dat je je een beetje eenzaam gaat voelen tijdens je lunches 😉 .

Lees ook: nieuw basisonderwijs in Nederland, the School of Understanding

Wat is nu beter, wel of geen continurooster?

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs wat precies beter is voor de kinderen. Continurooster of niet. Het is moeilijk te zeggen welke schooltijden het beste zijn voor de kinderen omdat ieder kind hier weer anders op reageert. Het ene kind kan beter tegen zo’n lange dag dan het andere kind. Uit onderzoeken blijkt wel dat veel ouders en leerkrachten meer rust bij kinderen ondervinden bij het continurooster.

Heb jij ervaring met het continurooster? Dan ben ik benieuwd naar jouw mening. Ben jij als ouder blij met het continurooster of ben je er helemaal niet happy mee!? En heb jij nog specifiek zaken moeten regelen om met het continurooster mee te kunnen gaan voor je eigen werkplanning?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

4 gedachten over “Continurooster; de voor- en nadelen voor je kind en jezelf op een rij”

  1. Mijn kids hebben ook een continueriister van 08.30 tot 14.00.
    Ik merk dat de regelmaat ze goeddoet en doordat ik zelf hun lunch, drinken en 10uurtje(fruithap) moet meegeven weet ik dat dat goedzit.
    Ze vinden het gezellig om met hun klas te eten en te spelen.
    Ook de leerkrachten merken dat de kinderen rustiger zijn en dit rooster beter volhouden doordat ze weten waar ze aan toe zijn en ze naar huis gaan voor de dag te lang word.
    Persoonlijk ervaar ik het dus als een positieve ontwikkeling voor degenen voor wie het het belangrijkst is..mijn kinderen!

  2. Hier juist niet blij. Niet als ouder en niet als leerkracht. Dochter vindt pauze te kort en als ik pech heb, heb ik als leerkracht helemaal geen pauze…

  3. Onze meiden hebben al weer drie jaar een continurooster, vijf gelijke dagen van 8.30 tot 14.00 uur naar school. Het geeft ze vooral veel rust en duidelijkheid. Daarnaast hebben ze elke middag tijd genoeg voor speelafspraakjes, sport en huiswerk.

    Hier zijn de bso en veel sporten afgestemd op continuroosters. Wat lastig blijft is dat het per school verschillend is tot hoelaat ze naar school gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven