Er is al veel over gezegd, over de school examens en het Corona virus. Maar wat me nu weer ter ore kwam… straks heb je een kind met een Corona diploma! Ik wist niet wat ik hoorde, wat een gezever toch altijd. Wat men wil ‘voorkomen’ is dat dit straks de algemene uitspraak wordt: Oh… heb jij je examen in 2020 gehaald? Dan heb je een Corona diploma. Met andere woorden… je bent gematst met je examens. En daar kan ik me zo kwaad over maken!
Een Corona diploma in 2020 gehaald; ben je gematst zonder eindexamen of niet?
Het zijn bizarre tijden en iedereen moet een stapje terug. Niet alleen financieel, maar in heel je doen en laten. En daar is niets mis mee vind ik, het is namelijk een van de weinige manieren waarop het gros van de Nederlanders zijn of haar steentje bij kan dragen, door niets te doen.
Inmiddels zijn we ook zover dat het Corona virus ervoor gezorgd heeft dat de centrale eindexamens afgelast zijn. Hoe het nu precies verder gaat is nog niet bekend, wij hebben er tenminste nog niets over gehoord van school. Niet gehoord of de huidige schoolexamens nu wel of niet doorgaan en in welke vorm dan eventueel. Niet gehoord hoe het zit met een eventueel diploma in deze Corona tijd. Niet zo raar overigens, want ik snap best dat ze de tijd voor nodig hebben om alles op een rijtje te zetten.
Wat ik echter niet begrijp is dat er nu al rond gaat dat een Corona diploma minder waard zou zijn dan een examenpapiertje behaald in een ander jaar. Ook al geeft de overheid duidelijk aan dat dit niet het geval zal zijn, er is toch al een oordeel geveld door mensen. Oneerlijk vind ik dat en ik zal je vertellen waarom.
Waarom ik een behaald diploma in Corona tijd net zo waardevol vind
Normaal gesproken is het zo dat je totale cijferlijst gebaseerd is op je schoolexamens, tussentijdse toetsen en de centrale eindexamens. Daar wordt op een bepaalde manier een gemiddelde uit getrokken en dat cijfer staat op je cijferlijst bij het behalen van je diploma. Al je eindcijfers samen laten zien of je je papiertje eindelijk krijgt ja of nee (rekening houdend met eventuele toegestane onvoldoendes en compensatiepunten).
In dit geval zijn er geen centrale eindexamens. Dat leidt bijvoorbeeld in de klas van mijn puber nu al tot aannames over wel/niet geslaagd zijn. Snap ik, ook wij bedachten ons dat puber er wel goed voor staat nu en dan wellicht al ‘geslaagd‘ zou zijn. Een voorbarige conclusie natuurlijk, want misschien moeten er nog wel schoolexamens gemaakt worden.
Maar stel nu dat dat niet zo is, dat er geen schoolexamens meer afgenomen worden. Dan vind ik nog steeds niet dat deze groep kinderen gematst wordt met hun Corona diploma. Stel dat alle kinderen die nu volgens hun cijferlijst geslaagd zouden zijn ook daadwerkelijk hun diploma krijgen. Waarom zouden zij dan gematst zijn?
Ik ben het met je eens, ze hebben geen centraal eindexamen hoeven doen. Maar ze hebben wél in de afgelopen 8 maanden hard gewerkt aan de cijferlijst die er nu ligt. Ze hebben allerlei toetsen, praktijkexamens, opdrachten en presentaties gemaakt. En daar hebben ze cijfers voor gekregen. Als dat goede cijfers waren, dan laat dat toch zien dat dit een groep pubers is die de afgelopen 8 maanden zijn best heeft gedaan op het niveau waar ze op zitten? Of dat nu VMBO, Havo of VWO niveau is. Alsof een centraal eindexamen daar wat aan toe kan voegen?
Wat voegt een centraal eindexamen dan nog toe?
Een centraal eindexamen voegt in alle gevallen nog een extra toetsmoment toe. Eens. En een hoop stress. Kinderen die voor het centraal eindexamen hele goede punten halen zijn kinderen die heel hard gestudeerd hebben en een portie stressbestendigheid ter beschikking hebben. Maar stel nu dat je voor dat laatste centrale examen geen goede cijfers zou halen en de rest van het jaar wel? Dan sta je waarschijnlijk nog steeds overal net voldoende voor. Precies genoeg om je eindpapiertje in je zak te steken. Dus ook in dat geval heb je recht op je diploma en is dat diploma nét zo geldig als het nu zogenoemde Corona diploma.
Maarrrrr… er zijn dus ook kinderen die er het hele jaar met de pet naar gooien. Pubers die (nog) niet gemotiveerd zijn en hele slechte cijfers halen. Pubers die denken ‘dat doe ik op het laatst wel eventjes’. Vlak voor het examen knallen ze er een paar weken tegenaan om op deze manier hun einddiploma te halen. Dat kan ook. Deze kinderen maakten tot nu toe net zoveel kans op een diploma door de centrale eindexamens goed te maken als alle andere kandidaten. En dat wordt wel gezien als een ‘goed diploma’.
De term Corona diploma vind ik onterecht
Als we dat een terecht diploma vinden, zoals die laatst genoemde groep ‘last minute knallers’ hun diploma halen, waarom zouden we dan nu in godsnaam spreken over een Corona diploma? Als die pubers nu in 8 maanden hebben laten zien dat ze er goed voorstaan, dan vind ik dat ze hun diploma dubbel en dwars verdiend hebben! Waarom zou dan het einddiploma minder waard zijn vergeleken met die andere groep die op het laatste moment met de hakken over de sloot het diploma behaalt. Dat spoort toch niet?
Ik ben benieuwd hoe jij hierin staat!
Mee eens hoor. Ik ben een last minute knaller haha en zonder het centraal examen had ik het niet gered. Ik heb toen wiskunde enorm opgehaald, één van de cruciale vakken. En de jaren daarvoor gooide ik er flink met de pet naar. Dus of je nu wel of geen CE doet, diploma zou evenveel waard moeten zijn.
Wat mij vooral bijblijft is dat al die kinderen waarschijnlijk een beetje achter het net vissen: geen gala, geen uitreiking en geen spanning (al is die helemaal niet zo leuk natuurlijk)… Wat dat betreft is deze groep al hard genoeg gestraft. De opmerking van een minder waardevol diploma hoeft daar echt niet bij.
Zo is t. Mijn zoon is zo goed als geslaagd nu. Waarschijnlijk had hij zijn cijfers bij sommige vakken hoger kunnen afronden met het Centraal Eindexamen. Bij zijn aardrijkskundedocent scoorden leerlingen hoog op voorgaande examens en de leestoetsen van Engels (hij doet TTO) en Nederlands zijn het examen, alle moeilijke dingen als bijvoorbeeld spelling zitten al in zijn cijfer. Nu is hij zelf blij dat hij niet de hele meivakantie hoeft te leren en hij niet de spanning van het examen heeft. Al denk ik dat het ook een bijzondere periode van je leven is die ze missen ?.
Ja dat is wel jammer hè Diane, dat ze alles eromheen ook moeten missen. Heel veel succes voor hem gewenst in deze warrige periode en stay safe
Die opleiding duurt toch 4, 5 of 6 jaar, en niet alleen de maand van het eindexamen?
Goed gezegd! Mijn dochter van net 17 zou op basis van de reeds afgenomen schoolexamens slagen, ze heeft haar VWO binnen 6 jaar gedaan, heeft vorig jaar al een certificaat Engels behaald en heeft gewoon recht op dat diploma. Natuurlijk is het wel zo eerlijk als ze kritisch kijken naar diegene die de afgelopen maanden inderdaad niet erg hun best hebben gedaan en alles hebben laten afhangen van het centraal examen, want als iedereen zondermeer is geslaagd, geeft dat vraagtekens. Ook bij de wèl terecht behaalde examens.
Precies, ik bedoel ook niet dat iedereen zomaar moet slagen, maar juist dat diegene die er nu goed voorstaan dat papiertje gewoon verdienen