Al die strakke planningen… ik krijg er kriebels van

Ik snap het, ze hebben geen vakantie, die kinderen van ons. Zelf zijn ze daar overigens nog niet helemaal over uit. Met name puberzoon is nog in overleg met zichzelf over dat wat er ‘moet’ gebeuren en van vervelen is absoluut geen sprake. Lotte heeft gisteren wel zelf haar planning al in elkaar gezet met de nodige schooltaken die ze thuis moet leren en uitvoeren. Super natuurlijk, maar een tandje minder mag van mij ook wel, al die strakke planningen nu ze thuis moeten leren vanwege het Corona virus. Ik vind het zo typisch Nederlands om gewoon maar door te denderen, alleen dan nu van huis uit.

Wennen aan de Corona situatie thuis in plaats van strakke planningen handhaven met leren

De wereld staat zo ongeveer op zijn kop en wat doen wij? Kijken naar cijfertjes en de prestaties hoog houden! Begrijp me niet verkeerd, ik vind niet dat we onze kinderen niets moeten laten doen hoor. Maar mensen… mogen we met elkaar even wennen aan de lockdown situatie die Corona teweeg brengt in plaats van gelijk alle planningen rond te breien en thuis leren tot prioriteit te verheffen.

Als ik de social media open dan raak ik bijna in paniek van alle tips, planningen, dagritme kaarten en ga zo maar door. Het lijkt er wel op dat iedereen zijn best doet om aan anderen te laten zien hoe goed zij het allemaal al voor elkaar hebben. Ik zie vanaf vroeg in de ochtend al kids achter hun bureautje zitten of aan de keukentafel. Laptop open en leren maar!

En ik kan alleen maar denken ‘hoe dan’? Bij ons slapen de kinderen een beetje uit om vervolgens rustig aan de slag te gaan. Luc zijn concentratie laat nogal wat te wensen over en ik merk dan ook dat hij echt zijn tijd nodig heeft om tussendoor ‘op adem te komen’. Op school zijn ze natuurlijk ook veel tussendoor aan het kletsen met vrienden en in alle pauzes wordt er dan volop gekaart. Hoe kan ik dan van hem verwachten dat hij hier twee uur achter elkaar zal leren?

Het lijkt erop alsof er geen ruimte is voor een pas op de plaats. Terwijl dit nu net de bedoeling is volgens mij. Mijn hoofd tolt bijvoorbeeld van alle informatie over het Corona virus. Hoe zal dat bij onze kinderen zijn? Kinderen kunnen in deze hectische periode ook angst ervaren. Ook al merk je dat misschien niet direct, ik ben ervan overtuigd dat het ze bezig houdt. Laten we niet onderschatten wat er allemaal in die koppies omgaat en ze de rust geven om aan deze nieuwe situatie te wennen.

Afwisseling is bij ons de boodschap

Helemaal niets doen is geen optie natuurlijk. Zeker niet voor Luc, want hij zit in zijn eindexamen jaar. Hoe dat allemaal gaat verlopen is nog maar even afwachten. Maar dat we hier geen heel strak regiem hanteren dat mag duidelijk zijn. We leren wat, we praten, we lunchen samen, we gaan lekker wandelen met de hond (levert de beste gesprekken op) en doen een spelletje of kijken een filmpje.

Naarmate de weken verstrijken zullen we er ongetwijfeld meer aan gewend raken en ook meer in de vorm van planningen werken (alhoewel Lotte daar uit zichzelf dus al meer mee bezig is). Maar voor nu doen we alles op het gemak om even te wennen aan ons nieuwe ritme met zijn vieren thuis.

12 gedachten over “Al die strakke planningen… ik krijg er kriebels van”

 1. Ik laat het ook los uitslapen in ieder geval langer slapen voor de twee pubers fijn en de jongste staat rustig op en ontbijt en dan even school even een klusje Ff chillen weer even school. Soms in de avond nog even aan school werken. Ze noemen het hier een semi Corona vakantie.

 2. Ik lees gaan “we” . Mag ik concluderen dat je thuis bent? Mijn man en ik (3 dgn) moeten beide werken. Dus hier een schema zodat mijn 12 jarige een houvast heeft om de dag door te komen…….

  1. Ik werk inderdaad van huis uit Sharon, en mijn man is op het moment ook aan het thuiswerken. Wij zitten dan ook met zijn vieren ‘op kantoor’ thuis. En er wordt wel gewerkt/geleerd hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar (vooral in het begin) zag ik al zoveel voorbij komen dat ik dacht… mogen we even wennen ? 😉 . Is jullie 12 jarige alleen thuis de hele dag? Dat is wel balen zeg, ik snap dat een schema dan echt wel praktisch is.

 3. Na elke 30 min 10 minuten bewegen.
  Bewegend leren is ook top.
  Geef ze ook klusjes als boodschappen doen. Opdracht: Contact geld mee, vooraf laten checken wat er aan geld is, dan wat er gehaald moet worden, dan waar, op de fiets natuurlijk ( evt met kapjes zelf te maken ) en thuiskomen met bon en alle boodschappen…
  Les die geleerd is: plannen, rekenen, uitzoeken, inventariseren, prioriteiten stellen en afrekenen. Evt doordat ze evt vragen stellen leren ze ook sociale praatjes te houden.
  En tot slot: zelf koken! Wegen, meten, plannen, samenwerking…. topmiddag voor ouders en kids

  1. Helemaal met je eens Yvette. Mijn kinderen zijn 10 en 15 en doen dit al regelmatig. Alleen in dit geval zou ik zeggen… laat contant geld zoveel mogelijk thuis 😉 , maar dan moeten ze al wel kunnen pinnen natuurlijk

 4. Hier hetzelfde. Krijg ook de kriebels van die “perfecte” plaatjes. Maar ieder moet doen wat voor haar/ hem werkt natuurlijk. Man die moet thuiswerken maar dit zelf niet prettig vindt. Ik ben helaas op dit moment werkloos en dan 2 kids thuis. Wij slapen ook wat uit en rustig ontbijten. Dan moeten ze wat schoolwerk doen. In de middag naar buiten nu het zo’n prachtig weer is.even die weerstand goed opbouwen. We moeten er een weg in zien te vinden maar dat gaat ons zeker lukken!!!

  1. Het is zeker aanpassen zo met zijn allen thuis, maar het ‘heeft ook wat’ vind ik. Iedereen moet alleen even de tijd vinden/krijgen om te wennen en dat gaat zeker lukken. Succes xxx

 5. Hier zeker wel een strak schema, met 3 kinderen van 8, 13 en 18 jaar waarbij de jongste 2 ook nog adhd hebben. Op tijd opstaan, en om 9 uur start hier de coronaschool. Ik heb per kind in blokken van 30 minuten een planning gemaakt wat ze moeten doen (die van 18 natuurlijk zelf). Tussendoor een fruitpauze en in de middag gaan we er lekker op uit voor de nodige beweging en frisse lucht. Als ik dat niet doe, komen we er om 19.00 achter dat ze weer de hele dag voor de tv hebben gelegen en *oeps* vergeten zijn te werken. Of het levert onnodige discussies op.

  Overigens zijn we wel flexibel, als het internet ons in de steek laat kiezen we een ander leermomentje en een tekening voor oma staat erbij als tussendoorwerkje voor als de concentratie even weg is.

  1. Super geregeld Ricky, laat ik voorop stellen dat ik niet tegen de schema’s ben hoor 😉 . Maar ik voelde me nogal achterlopen op iedereen door al die schema’s en tips op social media. Weet je, in de vakantie zijn kinderen ook 6 weken vrij… dan weet je ze toch ook te vermaken (en desnoods vervelen ze zich even). Nu is het geen vakantie, maar er veranderd ineens zoveel dat ze ook wel even rustig mogen wennen, tenminste… dat vind ik , haha.

   1. Ja… Maar in de zomervakantie beginnen ze met een week scoutingkamp, hebben we het zwembad opstaan, gaan we zelf nog 2 weken weg en kunnen we gaan zwemmen, keertje bios pakken, afspreken met vriendjes. Overigens hebben we ook dan altijd wel een soort van schema om de structuur erin te houden.
    Overigens snap ik je opmerking over het delen van de schema’s op social media wel hoor. Alsof het een wedstrijd is….

  2. Hier 1 kind met ptss (van 9) en een kleuter.

   Ik heb na 1 week schoolschema besloten dat we dat dus even een stuk relaxter aan gaan pakken.

   Dochter moet vooral leren knippen, kleuren (pengreep), kracht in haar vingertjes krijgen (kleien) en dingen met haar fijne motoriek. En zoon heeft zonder de Corona al zoveel stress dat schoolschema’s op dit moment eerder zorgen voor ontploffingen dan voor resultaat.

   Dus slaapt iedereen een beetje uit, hebben de kinderen allebei taken in het huishouden (heel leerzaam ?) en wordt er veel geknutseld (motoriek en planning), gelezen (taal), gebakken (rekenen) enzovoort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven