Reageren, corrigeren en straffen, oftewel opvoeden

Corrigeren en straffen klinkt vaak naar en als iets waar we ons als ouders liever niet teveel mee bezig willen houden. Maar het is een belangrijk onderwerp binnen de opvoeding. Het komt vrijwel altijd ter sprake in gesprekken met ouders in mijn praktijk in Dordrecht. Het is ook een onderwerp wat veelzeggend is over de ‘persoon’ van de cliënt die tegenover mij zit. Als je op je werk bijvoorbeeld moeite hebt met ‘nee’ zeggen tegen je collega’s, hoe gaat dit dan thuis met je peuter…? Hoe stevig sta je in je schoenen, hoe wil jij zijn en gezien worden door je omgeving?

Reageren, corrigeren en straffen, het zijn deze woorden die in de opvoeding op hetzelfde neerkomen. Je reageert op wat je kind doet. Corrigeert het zodat hij weet wat je juist wel van hem verwacht. Je straft je kind omdat hij iets niet goed doet, of niet doet zoals jij het wilt.

Maar helpt dat nou, dat corrigeren en straffen?

Het is vaak een beladen ocorrigeren en straffennderwerp. Vanuit je eigen kindertijd weet je dat straf niet leuk is om te krijgen. En of het nou echt hielp…? Kinderen proberen uit, gaan op onderzoek uit wat ze wel en niet mogen. Kinderen vragen dan eigenlijk: “Geef mij grenzen aan.” Door uit te proberen wat wel en niet mag stellen ze het geduld van jou als ouder flink op de proef. Ze blijven je uitproberen en als ouder is het dan belangrijk om voet bij stuk te houden. Hoe moeilijk dit soms ook is. Het duidelijk communiceren met je kind is daarom van essentieel belang. Als jij duidelijk bent in wat je wél verwacht van je kind en daar bovendien consequent mee omgaat, geef je jouw kind de kaders aan van zijn bewegingsruimte. Je geeft structuur en duidelijkheid. En misschien wel het belangrijkste: veiligheid. Bovendien: je bent duidelijk in waar jij voor staat, wat je werkelijk belangrijk vind.

Grensoverschrijdend resultaat

Veiligheid in je jeugd is de basis van een gezonde hechting. Voor jouw kind met jou als ouder. Voor jouw kind met zijn omgeving. Je kind leert grenzen accepteren en wat de consequenties zijn van het uitproberen en overschrijden van die grenzen. Je maakt van jezelf een betrouwbaar en stabiel persoon naar je kind toe. Dat geeft vertrouwen en rust.

Het vergt soms een lange adem maar heeft uiteindelijk wel resultaat. Misschien ook een idee om eens toe te passen op je werk?!

Hulp nodig? Tips en advies voor opvoeden en persoonlijke ontwikkeling. Meer informatie vind je hier!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven