Een cortenstaal plantenbak in je tuin; de voordelen en nadelen

Ik vind het prachtig, een cortenstaal plantenbak in mijn tuin. Maar ik ken ook mensen die het helemaal niets vinden. Wat mij betreft geeft cortenstaal karakter aan je tuin. Daarnaast kan je het in allerlei producten terug laten komen waardoor je hele mooie combinaties kan maken.

Maar natuurlijk heeft cortenstaal voordelen en nadelen. Wij hebben inmiddels al heel wat cortenstaal in de tuin en zijn nog niet klaar dus ik kan je daar wel meer over vertellen.

Wat is cortenstaal precies?

Eerst nog maar even de definitie van cortenstaal. Wat is cortenstaal precies, welke eigenschappen heeft het materiaal en wat kan je er allemaal van maken of kopen?

Cortenstaal is een staalsoort welke we hebben leren kennen vanuit de Verenigde Staten. Deze staalsoort is uniek vanwege de roestbruine kleur die zich ontwikkelt als het staal onder invloed is van de weersomstandigheden.

In het begin is dat een lichtbruin oranje achtige kleur die langzaam in de loop der jaren donkerder bruin wordt van kleur.

Een cortenstalen plantenbak begint dan ook in staal kleur als je hem nieuw krijgt. Binnen een aantal weken gaat hij dan (in Nederland) aan het verkleuren en binnen een maand of twee, drie heb je een prachtige bruin oranje achtige plantenbak.

De voordelen en nadelen van een cortenstaal plantenbak in je tuin

Ik begin met de voordelen want hé, ik ben nu eenmaal enthousiast over dit materiaal en er zitten voordelen genoeg aan.

Voordelen cortenstaal

  • lange levensduur
  • kan onbehandeld blijven
  • unieke uitstraling
  • beschadigingen niet goed zichtbaar
  • prachtige kleurencombinaties mee te maken

Een groot voordeel van cortenstaal is dat het tot 10x langer meegaat met andere staalsoorten. De roestkleurige laag die ontstaat werkt als een beschermlaag van het staal waardoor deze nóg sterker wordt dan hij al is.

Een cortenstaal plantenbak (of welk ander object van cortenstaal dan ook) hoeft niet behandeld te worden te worden en daarnaast is het 100% recyclebaar.

Verder heeft cortenstaal een unieke uitstraling en als je een statement in je tuin wilt maken dan kan dat zeker met een plantenbak van dit materiaal. Maar je kan ook kiezen voor cortenstalen kantopsluitingen bijvoorbeeld. Of vuurschalen, watertafels, trappen en ga zo maar door!

Wat ik zelf ook een groot voordeel vind is dat cortenstaal niet snel beschadigt. En als er al een beschadiging is, dan is deze nagenoeg niet zichtbaar.

Zo hebben wij de My Steel cortenstalen plantenbak aan het gras staan en stoten we er nog wel eens met de grasmaaier tegenaan. Geen probleem, je ziet er niets van! Dat zou met een polyester plantenbak wel anders zijn.

Ook al heeft cortenstaal altijd dezelfde kleur, je kan er prachtige kleurencombinaties mee maken met andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie met het groen van gras en planten. Of bijvoorbeeld het lila en paars van lavendel, dat staat ook prachtig in een cortenstaal plantenbak.

Nadelen cortenstaal plantenbak

Cortenstaal heeft ook een paar nadelen. Die wegen wat ons betreft niet op tegen de voordelen, maar moeten voor de volledigheid wel benoemd worden:

  • verkleurt alleen als de weersomstandigheden goed zijn
  • roest geeft in het begin af
  • zwaar
  • prijzig

Cortenstaal moet dus altijd de cyclus van droge en natte weersomstandigheden doorlopen om een echt stevige beschermlaag op te bouwen en goed te verkleuren. In droge landen waar het amper regent of vochtig is zal een cortenstaal plantenbak heel lang een gewone staalkleur houden.

Verder kan de roestkleur zeker in het begin nog afgeven. Bijvoorbeeld op tegels, maar ook op je kleding als je niet uitkijkt. Pas later -als de cortenstaal helemaal verkleurt is en al een tijdje zo is- dan geeft de roestkleur niet meer af. Je kan er dan zelfs met je spijkerbroek op gaan zitten zonder dat die vies wordt.

Cortenstaal is van zichzelf een zware materiaalsoort. Afhankelijk van de dikte van het product dat je hebt natuurlijk. Een cortenstaal plantenbak (zeker in wat grotere maten) vind je dan ook niet snel uit een stuk. Meestal worden deze in delen geleverd die je daarna zelf in elkaar kan zetten.

Het monteren van zo’n plantenbak is overigens niet moeilijk dat hebben wij zelf ook gedaan met de rechthoekige plantenbakken van cortenstaal die we van My Steel hebben.

Cortenstaal is niet goedkoop. Dat heb je vaker met unieke producten, maar in het geval van cortenstaal is het ook nog eens zo dat het een materiaalsoort is die moeilijk te bewerken is. Dat maakt hem ook duurder.

Een kleine plantenbak heb je bijvoorbeeld vanaf ongeveer € 50,00, maar grotere cortenstalen varianten lopen echt in de honderden euro’s. Maar je hebt er dan ook de rest van je leven plezier van!

cortenstaal plantenbak

Cortenstaal combineren met andere materialen

Ik wil je graag nog even laten zien hoe mooi je cortenstaal kan combineren, bijvoorbeeld in de vorm van een plantenbak zoals bij ons bij het zwembad. Op bovenstaande foto zie je nog niet goed hoe de kleur combineert met bijvoorbeeld de paarse bloemen in de planten, maar dat kan je hieronder wel heel goed zien.

Een cortenstaal plantenbak in het grind zetten, of met grind combineren staat ook prachtig. Grijs grind, wit grind, het past eigenlijk allebei heel mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven