Costa Daurada; de beste tips voor je vakantie aan de Gouden kust!

De Costa Daurada (ook wel Costa Dorada genoemd) is een 216 kilometer lange kuststreek in Catalonië. Dit gebied wat bekend is vanwege zijn toerisme en bekende badplaatsen zoals onder andere Salou, ligt een stuk onder de Costa Brava. De Costa Daurada begint ongeveer 100 kilometer onder Barcelona en loopt door tot aan de delta van de rivier de Ebro. Tamara is er geweest en brengt een verslag uit van haar trip.

Costa Daurada in Spanje

De Gouden kust -zo wordt de Costa Daurada ook wel genoemd- ligt iets meer het land in en mag dan minder bekend zijn dan Barcelona, maar bevat talloze plekjes die het bezoeken waard zijn. Viva l’Espana! Tijd voor een tripje naar Catalonië. Je bent er dichtbij het strand, maar ook twee leuke steden, Reus en Tarragona, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen.

Luchthaven Reus is nog niet algemeen bekend, maar binnen twee uur sta je in Spanje, ideaal. En vanaf Eindhoven vlieg je gemakkelijk met Ryanair naar de Spaanse zon! Een overweging waard want dit gebied is zelfs zó mooi dat het is opgenomen in het UNESCO erfgoed. De Costa Daurada, ideaal voor een stedentrip naar Spanje om de mooiste plekjes te bekijken, maar óók geschikt voor een langer verblijf.

Wat heeft Costa Daurada allemaal te bieden?

Zoals gezegd kan je bij de Costa Daurada terecht voor een leuke stedentrip, maar ook voor een langere vakantie. In het laatste geval zou je bijvoorbeeld een mooie trip langs de hele kustlijn van de Costa Daurada kunnen maken. Overigens geen probleem als je met het vliegtuig naar Spanje bent gegaan, want je huurt lokaal zo een auto om de omgeving mee te verkennen! Gegarandeerd een fijne roadtrip.

de stad Reus in Spanje aan de Costa Daurada

De steden: Reus en Tarragona aan de Costa Daurada

Voor een zonvakantie in maart moet je hier nog niet zijn, maar in de zomervakantie is het goed toeven in Spanje. Wil je graag wat steden bezoeken tijdens je verblijf aan de Costa Daurada? Dan zijn Reus en Tarragona een aanrader.

De stad Reus

In de stad Reus kan je prima shoppen. Je hebt er leuke kleine winkeltjes, maar ook de grote ketens zijn hier gevestigd. Verder zijn er een aantal leuke plekjes te bekijken zoals de statige Spaanse gebouwen met hun dito balkonnetjes. Het lokale drankje is Vermout oftewel Vermut, een likeur van kruiden en druiven. Samen met een schaaltje tapas, olijven en wat chipjes is dit een heerlijk apéritief. Reus wordt ook de stad van Gaudi genoemd, meer hierover lees je hieronder.

Heerlijk dineren kun je bij restaurant La Glorieta del Castell. De carpaccio is hier enorm lekker en het stoofvlees wat als hoofdgerecht werd geserveerd was ook heerlijk mals. Een van de betere restaurants in Reus.

de stad Reus in Spanje

Reus; is dit nu wel of niet de geboortestad van Gaudi?

Zoals hierboven beschreven, wordt Reus de stad van Gaudi genoemd. Er bestaat nog wat onenigheid over het gezegde dat Reus de geboortestad van Gaudi zou zijn. Ook het naburige stadje Riudoms wordt namelijk door sommigen als geboortestad genoemd. Feit is wel dat Gaudi een behoorlijk deel van zijn jeugd in Reus heeft doorgebracht.

Je vindt in deze stad aan de Costa Daurada een indrukwekkend museum waar je alles over zijn leven en bouwwerken kan terugvinden. Bekend van zijn hand is natuurlijk de Sagrada Familia in Barcelona, maar ook de authentieke gevels in de stad Reus herinneren zich aan Gaudi. In het museum heb je leuke filmpjes, miniaturen en alle informatie over zijn leven. In de stad kun je lekker rondwandelen en vind je een gedeelte van zijn leven terug.

Reus klokkentoren Costa Daurade

De klokkentoren is een behoorlijke klim met de wenteltrap, die al vanaf de veertiende eeuw bestaat. Ieder uur slaat de klok; dit geeft een mooi geluid en gevoel van harmonie over de hele stad. Je kan de klokkentoren onder leiding van een gids beklimmen om bovenaan te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Hou er rekening mee, het is best een klim. Hou je van Romeinse invloeden? Ook dan kom je in Reus aan je trekken!

Tarragona, de Rambla en het Balcon de Mediterraneo

Tarragona en Reus liggen vlakbij elkaar. Reus iets meer landinwaarts, Tarragona aan de kust van de Costa Daurada. Ook in Tarragona kan je heerlijk rond slenteren. De Ramblas en het Balcon del Mediterraneo geven je het gevoel in Barcelona te zijn, maar zijn een stuk minder toeristisch. Zoals het een Ramblas betaamt kan je als voetganger heerlijk wandelen over deze brede straat om het sociale leven in je op te nemen.

Fijn is altijd als de stad lekker dichtbij of zelfs aan het strand ligt. Aan de rand van Tarragona vind je meteen een aantal stranden met een lekkere boulevard. El Miracle is 500 meter breed en geeft je een mooi uitzicht vanuit de Rafael de Casanovaboulevard. Ook van boven heb je een mooi en breed uitzicht.  

Haven Tarragone

Te beginnen bijvoorbeeld in de haven met mooie kleine vissersbootjes en leuke restaurantjes. Ook voor de culinaire liefhebber heeft Tarragona een aantal aanraders.

AQ restaurant Gazpachio

Restaurant AQ is een Japans en beetje Spaans fusion restaurant waar je vanuit de chef’s table kunt kijken wat de kok klaar maakt. Ook heb je een heuse Big Green Egg waar je heerlijke BBQ gerechten in kleine hapjes kunt proeven. De koude gazpacho van komkommer met mooie bloemetjes is erg lekker en ook nog eens mooi opgemaakt.

Bij restaurant El Pòsit kun je de lekkerste vis eten, direct van de visafslag in de haven van Tarragona. Dat in combinatie met de Spaanse wijn… De echte Spaanse paëlla met kip, chorizo en garnalen is op deze plek aan de Costa Daurada een aanrader.

amphitheater Tarragona

In de stad Tarragona vind je oude en traditionele bolwerken en gebouwen uit de Romeinse tijd. Je ziet hier bijvoorbeeld het Amphitheater met een prachtig uitzicht vanuit de Ramblas.

romeinse muur Tarragone

Maar ook oude Romeinse stadsmuren, mooie torens en een boulevard. Je vindt de overblijfselen van een circus, vele Latijnse stenen met dito teksten en ruïnes.

Latijnse resten Tarragone
city art Tarragone

Minder oud en traditioneel is de prachtige city art in de stad Tarragone.

human towers, Tarragone, Costa Daurade

Geen stierengevechten maar menselijke torens

Als ik aan Spanje denk, denk ik aan de stierengevechten. Midden op het plein van Tarragona zijn er gelukkig geen stierengevechten, maar worden hoge torens van mensen “gebouwd”, de human towers. De mannen en vrouwen hebben vrolijke kleding aan met een zwarte of witte broek. Ze beklimmen elkaar door hun kracht te gebruiken en elkaar tegen te houden. Hoe hoger de toren, hoe meer kinderen worden gestimuleerd om naar boven te klimmen en de toren nog hoger te maken.

Het is net een sprookje en een soort van teambuildingsactiviteit. Als de toren uit elkaar valt, vangen de mensen elkaar op. Een knappe prestatie voor kinderen! Het is een ware happening die echt traditioneel is voor deze regio. Je ziet het ook terug in een standbeeld. Als je er toch bent, pak dit dan zeker even mee!

Aquaduct de Les Ferreres en het historische park Del Pont del Diable

Aquaduct de Les Ferreres

Indrukwekkend is het Aquaduct de Les Ferreres, lokaal ook wel El Pont Diable genoemd; de “Duivelsberg”. Het aquaducte ligt net buiten het centrum van Tarragona en is absoluut een aanrader, je kan er namelijk ook overheen lopen en de omgeving is hier prachtig.

Natuurpark Del Pont del Diable Costa Daurade

Del Pont del Diable is een natuurpark waarbij je nog een aantal overblijfselen uit de Romeinse tijd terugvindt en een stukje geschiedenis beleeft. Ook kan je er prachtig wandelen. Een bijzonder mooi natuurgebied met kleine gebouwen en mozaïekbeelden.

Nog meer leuke plekken om te bezoeken aan de Costa Daurada

Naast het bovenstaande heb ik nog meer tips voor aan de Costa Daurada.

Montblanc Spanje

Het dorpje MontBlanc

MontBlanc is een dorpje in middeleeuwse stijl en helemaal leuk voor kinderen. Je moet wel een stukje de bergen in rijden door kleine weggetjes maar dat is met een gehuurde auto geen probleem toch? Je waant je in een sprookje van ridders door de middeleeuwse stadsmuren en mooie en kleine torens.

Vanaf de torens heb je een mooi uitzicht over de stad en zie je de meeste gedeeltes van de stadsmuren. Je kan een wandeling maken op de stadsmuur en zo van het ene naar het andere gedeelte lopen. In juli en augustus zijn er zelfs een aantal torens open om te bezichtigen. De resten van een klein kasteel, de kathedraal, en het dorpsplein zijn ook het bezoeken waard.

Er wordt leuke traditionele Spaanse muziek gespeeld. Een paar oude Spaanse mannen kijken vanaf een bankje toe en hele families doen dansjes metelkaar. Een mooi schouwspel van kinderen en hun ouders, dansend in een cirkel.

restaurant sant francesc dessert

Ook hier wordt de inwendige mens niet vergeten. Check bijvoorbeeld restaurant Sant Francesc. Midden op het plein in een mooi open restaurant kan je genieten van de vele desserts en de heerlijke risotto.

Op deze plek aan de Costa Daurada vind je ook prehistorische rotstekeningen terug met religieuze historie. Bezoek het museum en vindt de fossielen terug in de rotsen. Zeker een kijkje waard als je wat cultuur wilt snuiven.

Uitkijkpunt Siurana

Een fantastisch uitkijkpunt heb je vanaf Siurana. Dit is onderdeel van het natuurpark Serra del Montsant waar je stijle rotsen, valleien, pieken, grotten en kloven kunt vinden. Je moet er wel een behoorlijke rit met de bus of huurauto voor over hebben langs grillige weggetjes en bochtjes maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht na het dorpje.

De kerk bovenaan de klif geeft je een vergezicht over een helderblauw meer. Ben je op zoek naar Instagramwaardige foto’s? Hier maak je ze zeker. In de verte zie je een stuwmeer met dam. Je kunt gemakkelijk parkeren en vandaaruit doorlopen tot de klif voor je fotomoment.

Klooster Poblet Costa Daurade

Een bezoekje aan het klooster van Poblet

Terug het Klooster in bij de monikken. Het oude klooster in Poblet is sinds 1991 onderdeel van het UNESCO erfgoed. Je ziet de verschillende zalen nog in hun oude staat terug: eetzalen, slaapzalen en de bibliotheek met de oorspronkelijke boeken. Je kan door de oude -deels verscholen- gangen lopen en er zit een museum bij.

gangen klooster Poblet
Cellar Masroig wijnen

De wijnen van de Costa Daurada

In deze regio mogen de wijngebieden niet vergeten worden. Tussen de rotsachtige heuvels van Priorat vind je een prachtige wijngebied, bekend om de Spaanse topwijnen uit het DOC-a gebied. Mooie wijnranken, verschillende soorten druiven, wijnhuizen met uitgestrekte gebieden en prachtige chateaus. De Spaanse wijn is bekend over de gehele wereld en wordt overal naar toe geexporteerd. Alleen bekend met de Spaanse Rioja heeft de Costa Daurada me veel nieuwe en verrassende wijnen laten proeven.

El Masroig

El Masroig is het grootste wijnhuis van de regio. Bij ieder wijnhuis kun je je opgeven voor een rondleiding en wijnproeverij. Dit wijnhuis helpt ook de wijnboeren in de regio. Buil & Giné is een prachtig uitgestrekt land met een vergezicht de regio in. Je ziet dat de Spaanse wijnhuizen in een uitgestrekt gebied liggen waar je mooie wandelingen kunt maken, maar ook actief kan kanoën. Ook heb je hier een restaurant en een aantal hotelkamers. Een mooie plek om met je geliefde te verblijven als je het mij vraagt.  

Wijnkelder Masroig
mas vincenc wijnkelder

Een ander bijzonder wijnhuis: Mas Vincenc maakt bijvoorbeeld de sinaasappelwijn. Leuk is de wandel- en proefroute waar je het aangename met het nuttige combineert. Naast de wijnen is ook olijfolie in het gebied van de Costa Daurada populair. Zelf kocht ik een aantal flesjes om ook thuis in Nederland nog wat na te kunnen genieten van deze goede Spaanse producten.

wijngebied Costa Daurada

Tips voor je verblijf aan de Costa Daurada

Vliegen naar Reus

Je vliegt gemakkelijk op Reus via Eindhoven met Ryanair. Als je op tijd boekt, is de prijs prima te doen. Barcelona is ook een optie, maar Reus is een kleiner vliegveld en binnen 2 tot 2,5 uur bereik je de bestemming. Je bent snel bij je bagage en hoeft niet lang te wachten.

Auto huren ter plekke

Een auto huren doe je gemakkelijk bij bijvoorbeeld Auto Europe. Met ongeveer 24.000 pick up locaties over meer dan 180 landen verspreid kan je hier uitstekend terecht. Aan de Costa Daurada vind je de mogelijkheid om in Tarragona een auto op te picken, maar ook in Salou of in Reus, handig bij het vliegveld! De website is gewoon in het Nederlands en je kan 7 dagen per week contact met ze opnemen voor advies. In je moerstaal, wel zo fijn!

En aan keuze uit auto’s geen gebrek. Van een mini tot aan een grote SUV en zelfs camperverhuur. Die laatste is natuurlijk helemaal leuk als je lekker met de camper in Spanje rond wilt trekken en niet alleen bij de Costa Daurada wilt blijven hangen. Op twee uurtjes vliegen vanaf Nederland gaat er dan een compleet nieuwe wereld voor je open.

Costa Daurada biedt alles

Je hebt de combinatie van strand, zee, steden, wijn, cultuur en UNESCO erfgoed. Ideaal voor een leuke zonnige stedentrip of een langdurige vakantie.

Sport Hostal Hotel

Hotel Hostal Sport

Hotel Hostal Sport is een onderscheidend en leuk hotel in het plaatsje Falset waarbij je nog authentieke elementen terug vindt in de kamer. Een mooie historisch bed, een aparte toilet, inloopdouche en de slaapkamer is van alle gemakken voorzien!

Clos Figueras Costa Daurade

Lekker eten en drinken

Als je de mogelijkheid hebt, ga dan leuk lunchen in de tuin van Clos Figueras in Grattallops.

Costa Daurada aan te raden? Strand, zee, natuur, cultuur, wijn en lekker eten? I’m in! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven