Een heerlijke Cote de Boeuf op de BBQ

Frank heeft zijn passie gevonden! Hij is tegenwoordig meer ‘in to’ het koken. En zijn passie gaat voornamelijk richting het grillen op de bbq. Dit keer heeft hij cote de boeuf op de bbq gemaakt. Een bbq in het najaar of in de winter kan prima. Mits je de cote de boeuf op een kamado maakt of een Green Egg bijvoorbeeld. Wij hebben zelf een Basterd kamado. Het is een wat kleiner modelletje, maar hij werkt uitstekend.

cote de boeuf grillen op bbq

Cote de boeuf bqq; bereidingsinformatie van rub tot kerntemperatuur

Zijn eerste grote stuk vlees wat hij op de bbq heeft klaargemaakt is een cote de boeuf. Uiteraard laat ik hierbij de standaard sateetjes, kipspiesjes en hamburgers die hij in de zomer op de kamado gooit even buiten beschouwing. Daar kom ik later nog op terug als we daar ook een lekker recept voor bedacht hebben. Voor nu richt ik me dus op de cote de boeuf op de bbq.

Vindt hier de geschikte bbq’s voor dit vlees

Neem de tijd voor een stuk vlees of vis op de bbq

Belangrijk is dat je de tijd neemt. Wil je een lekker stuk vlees of vis op je bbq maken, of dat nu een cote de boeuf is, een ham of procureur, het maakt niet uit. Maak voor jezelf even een kleine tijdsplanning hoe je het aan gaat pakken en zorg ervoor dat je geen haast hebt. Lazy bbq-en noemen wij dat hier! Frank zorgt ervoor dat hij het vlees een dag van tevoren in huis haalt en lekker rubt. Zo kan de smaak goed intrekken.

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Wat heb je nodig om deze cote de boeuf klaar te maken

  • lekkere rub
  • kernthermometer
cote de boeuf rub

De rub voor deze cote de boeuf (dag van te voren)

Als rub voor de cote de boeuf is een Chummichurri dry-rub gebruikt (zie ook het potje op de foto). Een dag voor de bbq ga je de cote de boeuf dus helemaal insmeren met de rub. Vervolgens verpak je het vlees in een plastic zak of in huishoudfolie. Leg het gerubte vlees weer terug in de koelkast voor de volgende dag. De rub kan zo lekker intrekken.

Cote de boeuf bereiden op de dag zelf

Voordat je begint met de bbq zelf leg je het vlees een half uurtje tot een uurtje uit de koelkast. Op deze manier kan het vlees beter op temperatuur komen tijdens het bereiden. Daarnaast droogt het minder snel uit én blijft het malser.

cote de boeuf op de kamado

Stook de bbq ruim op tijd aan en breng deze op 110°. Is de temperatuur van de kamado constant op 110° dan kan de cote de boeuf erop. Leg het vlees zolang op de bbq totdat de kerntemperatuur van de cote de boeuf rond de 50° is. Tussen 48° en 53° is oké.

Een handige kernthermometer vind je hier

cote de boeuf kerntemperatuur

Als de kerntemperatuur bereikt is dan mag het vlees tijdelijk van de bbq af. Wikkel de cote de boeuf in aluminiumfolie en laat het vlees even rusten. Is het al goed koud buiten? Leg dan de cote de boeuf even binnen op het aanrecht op kamertemperatuur, in plaats van naast de kamado in de koude buitenlucht. Anders koelt het vlees te snel af.

Stook de bbq op tot tussen de 200° en 220°. Is je kamado constant op deze temperatuur, dan kan de cote de boeuf er weer bij gehaald worden om af te grillen. Grill het vlees aan beide zijdes nog 2 minuten af op deze hoge temperatuur. Doe de kap tussendoor dicht. Zo komt er niet teveel zuurstof bij en krijg je geen vlammen die de cote de boeuf kunnen aanbranden. Dat zou zonde zijn natuurlijk.

Eet smakelijk!

cote de boeuf bbq

Resultaat en tijdsplanning voor cote de boeuf op de kamado

Nog even een korte resumé voor de bereiding van de cote de boeuf op de bbq:

  • Cote de boeuf dag voor de bbq rubben
  • Vlees uur voor het grillen uit de koelkast halen
  • BBQ op 110 graden brengen
  • Kerntemperatuur rond de 50° voor de cote de boeuf
  • Vlees daarna in aluminiumfolie wikkelen en laten rusten
  • BBQ opstoken tot 200-220 graden
  • Beide zijdes van de cote de boeuf grillen, ongeveer 2 minuten per kant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven