De creativiteit van een kind stimuleren? Kies het juiste speelgoed!

De creativiteit van een kind stimuleren, hoe doe je dat? En waarom zou je eigenlijk? Zolang we kind zijn zijn we van nature toch al creatief? Of werkt dat toch anders?

Aan de ene kant is deze stelling waar, kinderen zijn creatief. Ze hebben over het algemeen heel wat meer fantasie dan hun ouders. Ze denken soms zelfs zó creatief dat ze je hele auto onder kleuren. Dat is dan misschien weer iets teveel van het goede. Maar toch is het een goed idee om de creativiteit van je kinderen te stimuleren. Al moeten ze soms nog leren om binnen de lijntjes te kleuren, en niet op de muren.

creativiteit kind stimuleren

De creativiteit van een kind stimuleren: waarom zou je?

Waarom is de creativiteit van een kind stimuleren nou zo belangrijk? Dat is heel simpel: jong geleerd is oud gedaan. En bij creatief zijn hoort veel meer dan een beetje knutselen. Mensen die creatief zijn, dénken namelijk ook creatief. En dat kan leiden tot oplossingsgerichte, creatieve ideeën. Maar creatief zijn heeft nog een groot voordeel. Je kan er namelijk ook je emoties in kwijt. Denk maar eens aan wat je voelt bij het luisteren van muziek. Dat geldt ook voor kinderen. Creatief bezig zijn is dan ook een mooie manier om je te uiten – of je nou 6, of 66 bent.

Het allerleukste buitenspeelgoed voor kinderen op een rijtje

Hoe pak je het stimuleren van creativiteit aan?

De creativiteit van een kind stimuleren is dus belangrijk. Maar hoe ga je te werk? Maak je geen zorgen, je hoeft er echt niet ‘diep’ voor te gaan. Bij kinderen ligt de creativiteit namelijk binnen handbereik. Het enige dat ze hoeven te doen is… spelen!

Zolang kinderen voor de tv zitten zijn ze weliswaar lekker rustig… Maar het prikkelt hun creativiteit niet zozeer. Laat ze liever actief spelen! Er zijn meerdere soorten speelgoed die de creativiteit van een kind stimuleren. Hieronder lees je daar meer over.

Speelgoed dat creativiteit stimuleert

Kinderen leren, zeker als ze nog klein zijn, spelenderwijs. En dat leert wel zo lekker! Ze hoeven nog helemaal geen boeken open te slaan. Het enige wat ze open hoeven te maken is de speelgoedkist.

Er zijn verschillende soorten speelgoed die de creativiteit van kinderen stimuleren. Ieder kind is weer anders… Dus het prikkelen van hun creativiteit kan ook op allerlei manieren. Welk speelgoed past het beste bij jouw zoon of dochter?

1. Creatief speelgoed

Bij creativiteit denk je natuurlijk meteen aan knutselen en hobby’en. Creatief speelgoed is dus het eerste en meest voor de hand liggende voorbeeld waarmee je de creativiteit van een kind stimuleren kan. En met dit speelgoed bereik je nog veel meer. Zo wordt de fijne motoriek van je kind versterkt, verbetert het ruimtelijk inzicht én oplossingsgericht denken.

Voorbeelden van creatief speelgoed zijn:

Tip: Heb je veel speelgoed, dan kan je een houten speelgoed kist gebruiken om het op te bergen. Jasmina heeft hoverigens een leuke DIY geschreven om zo’n kist te pimpen, ook tof! Hier lees je meer over de gepimpte houten speelgoed kist van Jasmina d’r kindje. Ook dat is natuurlijk een manier om de creativiteit van je kindje te stimuleren. Samen zo’n kist pimpen!

2. Bouw-  en constructiespeelgoed

Wil je de creativiteit van een kind stimuleren maar is je mini-me niet zo’n knip en plak kind? Dan kan je ook voor bouw- en constructiespeelgoed gaan. Volgt jouw kind graag het bouwpakket, of knutselt hij of zij uit het blote hoofd allerlei bouwsels in elkaar? Ook dit speelgoed stimuleert dus de creativiteit, maar ook de motoriek en het ruimtelijk inzicht.

Voorbeelden van bouw- en constructiespeelgoed zijn:

  • (houten) blokken of bijvoorbeeld Lego
  • bouwpakketten
  • educatief constructiespeelgoed

3. Creativiteit oudere kinderen stimuleren

Wil je de creativiteit bij een wat oudere kind stimuleren dan gaat dat wellicht niet meer zo makkelijk met speelgoed uit de bovenstaande categorieën, alhoewel knutselen bij iedere hobby past natuurlijk. Maar denk dan ook eens aan bulletjournals en fotografie en dergelijke.

Welke activiteiten passen jullie toe om de creativiteit van je kind te stimuleren?

Stockphoto van kind met waterverf door Kuttelvaserova Stuchelova

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven