Je creativiteit ontwikkelen? 10 tips om creatiever te worden

Je wilt graag wat creatiefs doen, maar je weet niet wat. Misschien denk je zelfs dat je helemaal niet creatief bent en dat je er niks van bakt. Maar wist jij dat je je creativiteit kan ontwikkelen?

Sterker nog, je bent waarschijnlijk creatiever dan je denkt! Je moet misschien alleen nog wat losser worden en wat liever naar jezelf toe. Ik herken het hoor, maar ik merk dat je écht zelf wat kan doen om creatiever te werk te gaan. En ik vertel je graag mijn tips zodat jij er ook wat aan hebt.

Hoe kan je creativiteit ontwikkelen? Het is niet zo moeilijk, je moet vooral doen!

Als eerste wil ik je nog even meegeven dat je jezelf niets wijs moet laten maken. Niet door jezelf en niet door anderen. Dus weg met dat duiveltje op je schouder dat je continue vertelt dat jij niet zo mooi kan schilderen als anderen.

En klaar met al die beren die je op de weg ziet. Been there and done that, believe me! Maar je helpt er niemand mee, en zeker jezelf niet. Het feit dat jij je creativiteit wilt ontwikkelen, aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken en dit blog leest zegt immers al genoeg.

Je wilt graag aan de slag met iets, maar weet misschien nog niet helemaal hoe. Of met wat. Dat kan.

Maar de kans dat je jezelf niet goed genoeg vindt en dat je daarom op zoek bent naar ‘je creativiteit’ die acht ik eigenlijk een stuk groter. Want ik herken dat gevoel helemaal. Denken dat het jou toch niet lukt. Of dat wat een ander maakt een stuk mooier is dan wat jij maakt. Maar who cares?

De een is inderdaad misschien beter in tekenen dan de ander. Maar dat doet niets af aan het plezier dat je hebt als je creatief bezig bent. Of het feit dat je jezelf aan het ontwikkelen bent als je je creativiteit de vrije loop gaat. Je leert dus altijd. Daarnaast is iets creatiefs doen goed tegen stress én haalt het je uit je dagelijkse sleur.

Weet je, als je het jezelf gunt om iedere dag iets creatiefs te doen dan sta je er over een jaar heel anders voor. Volg deze tips dus eens op en laat me over een paar maanden weten hoe het met jou en je creativiteit gesteld is. Ik ben zo benieuwd of dat je jezelf opnieuw kan uitvinden op creatief gebied!

10 tips om creatief bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen

Nou, daar gaan we…

Bron: Hobbypainter
Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

1. Ga voor iets dat niet mis kan gaan

Ben jij echt enorm onzeker over je eigen creativiteit, kies dan in eerste instantie iets dat niet mis kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan op nummer schilderen.

Je hoeft helemaal niet direct uit de losse pols te kunnen schilderen toch? Je mag het jezelf best gunnen om een beetje ‘aan de hand’ genomen te worden. En denk nu niet dat schilderen op nummer alleen maar kan leiden tot eenvoudige simplistische schilderijen.

Check de schilderijen hierboven maar eens, dan zie je wat voor moois je hier allemaal mee kan maken. Je kan zelfs een eigen foto om laten zetten zodat je deze kan schilderen op nummer! En het mooie is dat je op deze manier toch je eigen creativiteit ontwikkelt. Je leert omgaan met de verf en je leert voelen ‘wat verf doet op het canvas’.

Wat je ook kan doen is een relief schilderij maken. Heleen (van Bijheleen) heeft bovenstaande gemaakt en die vind ik zo tof! Wil je weten hoe? Lees dan haar blog over een relief schilderij maken!

creativiteit ontwikkelen doe je met deze tips

2. Volg een cursus waarbij je je creativiteit kan ontwikkelen

Zo heb ik een paar maanden geleden spontaan besloten om een schildercursus te volgen. Maar er zijn natuurlijk ook cursussen om te leren tekenen, boetseren, mozaieken, fotograferen, schrijven en ga zo maar door.

Want vergeet niet dat creativiteit meer is dan alleen schilderen of tekenen. Ook fotograferen kan bijvoorbeeld helemaal jouw passie zijn (of worden). En wat denk je van muziek maken? Zoek in ieder geval iets creatiefs waar je ‘warm’ voor loopt. Iets waarvan je denkt ‘dat heb ik altijd al willen doen’. En ga ervoor.

Die schildercursus heeft mij al zoveel gebracht. Ik heb eigenlijk nog nooit geschilderd en toch heb ik na 10 lessen bovenstaande schilderij nageschilderd van een foto. Het is nog niet af, maar ik ben tot nu toe eigenlijk al heel tevreden.

En iedereen die mijn dochter kent, die herkent haar hier onmiddelijk in. Nooit gedacht dat mijn creativiteit zich zo snel kon ontwikkelen.

Een ander groot voordeel van het volgen van een cursus is overigens ook dat je ‘moet’. Ik ben vanwege drukte tijdelijk gestopt, met het idee om thuis verder te gaan. Maar sinds ik gestopt ben met de cursus heb ik geen penseel meer aangeraakt. Gewoon, omdat ik vind dat ik het te druk heb. Stiekem vind ik dat wel heel erg jammer….

3. Ga je creativiteit ontwikkelen door iedere dag iets nieuws te leren

Creatief bezig zijn is niet alleen maar bezig zijn met een hobby. Je kan ook creatief zijn door nieuwe dingen te leren. Het is zelfs zo dat het leren van nieuwe dingen je brein stimuleren waardoor ook je creativiteit weer verder ontwikkelt.

Start bijvoorbeeld met het leren van een nieuwe taal door iedere dag 10 woordjes te leren. Je denkt vast dat dat geen soda aan de dijk zet, maar over een maand dan is je vocabulaire ineens een stuk uitgebreid. Grappig toch? En het kost niet eens heel veel tijd.

4. Zorg voor voldoende rust in je hoofd

Heb je een heel druk hoofd? Dat kan een enorme impact hebben op je creativiteit. Maar -raar maar waar- creatief bezig zijn zorgt weer voor een leger hoofd. Het is net als met wandelen. Als je jezelf de tijd gunt om iedere dag een wandeling te maken dan is dat ontzettend goed voor je hoofd.

Je gaat automatisch ‘ordenen’ in je hoofd en na de wandeling ben je weer een stuk frisser. Zo werkt het ook met creatief bezig zijn. Zeker weten dat je -als je iedere dag wat creatiefs det- automatisch meer ruimte in je hoofd krijgt.

5. Schrijf al je creatieve ideeën op

Dit is niet alleen handig om als naslagwerk te hebben als je je even verveelt, maar werkt ook om je creativiteit te stimuleren en te ontwikkelen. Door alle ideeën op papier te zetten kan je ze ook weer loslaten. Dat geeft rust en rust zorgt ervoor dat je tot meer creatieve uitingen komt.

6. Doe een creatieve challenge om je creativiteit te ontwikkelen, bijvoorbeeld 360 dagen lang

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je de hele maand (of het hele aankomende jaar) iedere dag iets tekent. Iedere avond bijvoorbeeld een 15 minuten wat op papier schetsen. Zoek voorbeelden op op internet of kijk of er iemand op dit moment een challenge organiseert waar je aan mee kan doen.

Je kan bijvoorbeeld iedere dag een ander poppetje tekenen. Of iedere dag een ander dier. Of iedere dag een andere emotie. Whatever, wat jij wilt. Het hoeft natuurlijk ook niet persé een tekening te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een eigen foto diamond painting maken. Iedere dag weer een stukje erbij. Door iedere dag jezelf uit te dagen word je vanzelf creatiever.

7. Start je dag met schrijven van Morning Pages

Je zou verwachten dat ik mega creatief ben, ik schrijf immers iedere dag 😉 . En volgens mijn vrienden ben ik ook de meeste creatieve van de hele vriendengroep. Met name door het schrijven, maar ook door alles wat ik zelf bijvoorbeeld in huis verzin en aanpak.

En wat ik als ondernemer allemaal verzin en uitvoer. Want ook dat is creativiteit natuurlijk. Afijn, wat ik je in ieder geval wilde zeggen is dit:

Morning Pages is niet voor niets een begrip. Het is een begrip dat geïntroduceerd is door Julia Cameron. Zij stelt dat je je dag moet beginnen met het schrijven van 3 A4’tjes vol. Je moet niet teveel nadenken maar schrijven wat er in je opkomt.

Het hoeft geen verhaal te worden, het hoeft niet één geheel te zijn, maar je moet gewoon schrijven. Zie het als een soort meditatie. Gaandeweg de tijd kan het zijn dat er een soort rode draad ontstaat in je morning pages, maar dat hoeft niet. Het gaat om het leeg maken van je hoofd en het in gang zetten en ontwikkelen van je creativiteit.

8. Hou vol

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het werkt wel. Zeker als jij vindt dat je niet creatief bent, of nergens goed in bent. Pak een van de tips hierboven op, ga aan de slag en hou vol. In dat laatste zit je winst.

Door iets een of twee dagen later alweer weg te leggen en ermee te stoppen stagneert de ontwikkeling van je creativiteit. Hou dus vol, ook al ben je niet zo blij met datgene dat je tot nu toe gedaan hebt.

9. Jouw creativiteit ontwikkelen is geen wedstrijd

Hou in de gaten dat je dit voor jezelf doet. Het is geen wedstrijd, je hoeft van niemand te winnen. Pak je diamond painting erbij omdat je er blij van wordt en even je gedachten kan verzetten. Niet omdat je vindt dat die volgende week af moet.

En al helemaal niet omdat je het resultaat zo graag aan anderen wilt laten zien. Alhoewel je zeker trots mag zijn op wat je doet en wat je maakt… je doet het voor jezelf.

10. Fouten maken bestaat niet én leer te genieten!

Volgens mij kan ik nog wel even doorgaan, maar ik wil het toch bij deze 10 tips houden als het gaat om het ontwikkelen van je creativiteit.

Wat ik wel belangrijk vind om nog te vermelden is dat je geen fouten kan maken. Het eindresultaat telt namelijk niet. Het gaat om het proces. Juist door andere dingen te doen, door iets uit te proberen dat je nog nooit eerder gedaan hebt, of door iets anders te doen dan ‘zoals het hoort’ (wat dan benoemt wordt als fouten maken) kom je in een creatieve flow.

Geniet van die creatieviteit die gaat stromen en laat jezelf meevoeren. Als is het maar 15 minuten per dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven