Crime series die je gezien moet hebben (als je durft)

De een houdt van een goede dosis romantiek. De ander wil liever bloed zien. Wat kijk jij het liefst tijdens een avondje onderuit gezakt op de bank? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb geen televisie avonden in overvloed. En als je er dan wel aan toe komt, moet je het ook nog eens met manlief eens zien te worden. Gelukkig zijn we allebei wel te porren voor een goede crime serie. Dan zit je wel goed, want crime series zijn hot en worden bij bosjes uitgebracht. Zie jij door de bomen ook het bos niet meer? Wij pikten de spannendste er voor je uit! Mis je nog een hele spannende serie in ons overzicht? Geef je tip dan door!

crime series top 10

Crime series: lekker nagelbijten

Bij een goede crime serie kan je het binge watchen toch niet weerstaan? Goed, het kost je af en toe een uurtje slaap, maar het is toch heerlijk om je even te verliezen in die spanning? Daarom hebben wij een overzicht van de spannendste crime series gemaakt, mede op basis van tips van onze lezeressen! Maar we waarschuwen vast; voor je het weet zit je aan de buis gekluisterd…

We hebben onze lijst van crime series geordend naar ‘land van herkomst’. Zoals jij als diehard crime serie fan vast wel weet, zijn ze in Scandinavië behoorlijk bedreven in het opbouwen van de spanning. Maar in Groot-Brittannië en Amerika kunnen ze er ook wat van!

Crime series uit Scandinavië

Je moet er de ondertiteling bij aanzetten, maar misschien maakt dat gebrabbel de serie alleen nog spannender? Hoe dan ook: in Scandinavië weten ze wel raad met de productie van een goede crime serie. En daar weten wij in Nederland vervolgens wel weer raad mee: Noorse, Zweedse en Deense series worden hier gretig gekeken. Wij hebben een paar mooie voor je geselecteerd! Zelf nog een goede tip? Dan horen (en zien 😉 ) we die graag.

#1 The Bridge

In het hoge noorden weten ze wel raad met crime series. Er zijn de afgelopen jaren al heel wat pareltjes geproduceerd daar in Scandinavië. Een van onze favorieten blijft toch wel The Bridge. Mocht je je Deens én Zweeds een beetje willen opkrikken; dat gaat bij The Bridge wel goed komen. Deense politie inspecteur Martin Rohde en zijn Zweedse collega Saga Norén krijgen in de eerste twee seizoenen pittige zaken voor hun kiezen. In seizoen 3 zit Martin een gevangenisstraf uit en krijgt Saga hulp enkele andere Deense collega’s. Een mustsee van seizoen 1 tot en met 3, waarbij het bijzondere karakter van Saga je blijft verrassen.

#2 Millennium

Millennium is van Zweedse afkomst. En je moet wel een béétje onder een steen geleefd hebben, als je hier nooit van gehoord hebt! Millennium begon als boekenreeks, maar intussen zijn er een (geweldige!) televisieserie én meerdere films rond uitgebracht. Dan raad je het al: het verhaal is goed. En de uitwerking trouwens ook. Zin om een paar avonden op het puntje van je stoel te zitten? Ga dan voor Millennium, als je deze crime serie nog niet gezien hebt tenminste. En anders niet getreurd: er zijn nog een heleboel andere spannende mogelijkheden!

Het verhaal draait om onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander. Samen zijn ze in staat tot het bedenken van briljante oplossingen. Spannend én een goed verhaal.

#3 The Killing

Moorden in het politieke klimaat van Denemarken. Da’s een goed ingrediënt voor een heerlijke crime serie. Dit klassiekertje is alweer een aantal jaar oud, maar als je The Killing nog niet hebt gezien is het zeker een aanrader. Pas wel op dat je niet per ongeluk de Amerikaanse remake voor je hebt, want die schijnt toch een stuk minder goed gelukt te zijn. Sarah Lund is een nogal typische en eigenwijze inspecteur die langzaam maar zeker je hart weet te veroveren.

#4 Aber Bergen

De meeste relaties schijnen te ontstaan op de werkvloer. Maar wat als die relatie dan weer eindigt? Het scheiden van werk en privé kan een behoorlijke opgave zijn. Zeker als je nauw samenwerkt en met je ex een advocatenbureau runt. Erik Aber en Elea Bergen uit de (super spannende!) serie Aber Bergen moeten niet alleen pittige zaken oplossen, maar ook hun privé problemen. Alsof de morele, politieke en wettelijke dilemma’s nog niet voor genoeg spanningen zorgden…

Britse crime series

Ook in Groot-Brittannië houden ze wel van een stukje spanning. En ze zijn er intussen behoorlijk bedreven geworden in het maken van spannende series. Een hele hoop klassiekertjes onder de crime series zijn van Britse afkomst. En ook anno 2017 komt de crime serie fan er aan zijn trekken!

#4 Wallander

Een Britse crime serie gebaseerd op een Zweeds boek. Da’s een goede combinatie van twee werelden, dachten we zo! En Wallander, het resultaat, mag er écht wezen. De serie is wel opgenomen in Zweden, dus de Scandinavische natuur zit er gewoon bij inbegrepen 😉 . We volgen Kurt Wallander, die politie inspecteur is in een klein Zweeds plaatsje. Vier seizoenen kijkplezier, waarin de spanning te snijden is. Niet alleen op professioneel vlak: ook privé maakt Wallander van alles mee. Binge watchen wordt bij Wallander wel erg verleidelijk!

#5 Foyle’s War

Hou je van crime series én oorlogsfilms? Dan zit je goed bij Foyle’s War, waar intussen al het achtste seizoen van is uitgebracht. Uren kijkplezier in de vorm van een crime serie die zich afspeelt in oorlogstijden. In deel 1 zit detective Christopher Foyle nog middenin de Tweede Wereldoorlog. Zeven delen en twee oorlogen later zit hij opnieuw in een gevaarlijke tijd: de Koude Oorlog is begonnen. Foyle gaat werken voor de Britse geheime dienst en raakt opnieuw verwikkeld in spannende oorlogsgeheimen. Too bad: dit is meteen wel het laatste deel van Foyle’s War. Nog heel eventjes van genieten dus! Of gewoon weer opnieuw beginnen met serie 1 😉 .

#6 Hinterland

Wales in Groot-Brittannië is misschien wel hét perfecte decor voor spannende crime series. Neem een klein kustplaatsje, ruige natuur en een stapel spannende mysteries en moordzaken. Dat is het recept voor Hinterland, een super spannende crime serie die zich afspeelt in Wales. In het alweer derde deel van de serie hebben inspecteurs Tom Mathias en Mared Rhys hun handen weer vol met het oplossen van moorden. Maar in dit seizoen zit voor Mathias een spannende twist: hij wordt namelijk óók verdacht…

#7 Unforgotten

You can hide a body, but you can’t hide the truth. Dat klinkt meteen al spannend nietwaar? In het tweede deel van Unforgotten volgen we opnieuw inspecteur Cassie Stuart en haar collega Sunil Khan. Ze krijgen weer een pittige moordzaak voor hun kiezen die begint met de vondst van een koffer. Inhoud: een in stukjes gehakte man. Wie is hij, en wat is hem overkomen? Het eerste deel van Unforgotten won al een BAFTA award, en je zult vast begrijpen waarom als je eenmaal op het puntje van je stoel zit 😉 .

Broadchurch

Voor dit blog hebben we lezers gevraagd hun favo crime serie door te geven. En wat kwam ‘ie vaak voorbij: Broadchurch. Een echte hit onder de crime series, en niet voor niks als je het ons vraagt! Trouwens, als je het jullie vraagt ook niet. Het verhaal sleept zich een beetje langzaam voort, maar wat wordt de spanning daardoor goed opgebouwd… Broadchurch is een super spannende crime serie die bestaat uit 3 delen. En al wordt er volop gespeculeerd over een vierde deel, volgens de makers is het nu écht afgelopen. Op naar een nieuwe verslavende serie? Of kijk jij gewoon nog een keer? 😉

#8 Luther

Hij kwam vaak naar voren in ons onderzoekje naar spannende crime series. Maar wel regelmatig mét waarschuwing. Deze serie is zó spannend dat menig lezeres er nachtmerries van kreeg. Maar die neemt een echte crime serie fan voor lief, of niet soms? 😉 In Luther volgen we detective John Luther. De serie kent nu 4 seizoenen, en het lijkt er op dat het daar bij blijft. De serie is namelijk wisselend ontvangen. Maar jullie vonden het een aanrader! Een echte mustsee als je van super spannend houdt. Misschien vond het grote publiek hem toch iets té eng? Jammer genoeg tellen de seizoenen niet al te veel afleveringen. Maar ach, dan heb je ook geen vakantie of zwangerschapsverlof nodig om hem helemaal af te kijken 😉 .

Amerikaanse crime series

Ook in de VS rollen heel wat crime series van de band. Vaak met een net ander sfeertje dan Scandinavische of Britse series, maar daardoor echt niet minder spannend. Uit jullie reacties bleek dat ook Amerikaanse jullie blik weten te vangen. Deze series waren favoriet. Mis jij er nog eentje? Geef hem dan door.

#9 Criminal Minds

Al jaren op televisie maar nog net zo populair: Criminal Minds. Inmiddels zit de serie al in het twaalfde (!) seizoen. En in september begint seizoen 13, waarin ongetwijfeld weer heel wat moorden en mysteries opgelost worden door het team van de FBI’s Analystische Gedragseenheid. Ga jij ook weer kijken?

#10 The Blacklist

Een hele spannende serie uit de Verenigde Staten is The Blacklist. In oktober van dit jaar komt alweer het vijfde seizoen uit, waar een heleboel fans in spanning op zitten te wachten. The Blacklist nog niet gezien? Dan is dit je kans om deze zomer nog snel de eerste vier seizoenen te kijken 😉 . In The Blacklist volgen we een team bij de FBI, en in het bijzonder profiler Liz. Meestal lost ze misdaden op, maar komt er ook van tijd tot tijd helemaal in vast te zetten. Een echte mustsee die wat ons betreft nog heel wat seizoenen mag duren!

Nederlandse crime series

Hoewel in Nederland gemaakte televisie toch een beetje bekend staat om de seksscènes, rolt er ook hier van tijd tot tijd een spannende crime serie van de band. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. Heb jij nog tips, laat het ons dan weten!

#11 De Jacht

We schreven er al eerder een blog over: De Jacht. Een crime serie van Hollandse bodem die niet onderdoet voor de internationale exemplaren! Het is wel een remake van een Deense serie, Den som dræber. Maar beter goed gejat dan slecht verzonnen toch? En de Nederlandse versie mag er echt wezen. Wij hopen op een tweede seizoen!

Winactie crime series voor de liefhebber

Ben jij een enorme liefhebber van crime series? Dan is deze actie wellicht wat voor jou. We mogen 2 pakketjes weggeven met dvd’s. De een bevat Foyle’s War en Hinterland en de ander Foyle’s War en Unforgotten. Laat ons weten naar welk pakketje jouw voorkeur uitgaat én welke crime serie jouw absolute nummer 1 is!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

10 gedachten over “Crime series die je gezien moet hebben (als je durft)”

 1. Avatar foto
  Alyt van der Heide

  Doe graag mee voor het pakket Unforgotten en Foyle’s War.
  Volg nu geen crime series.
  Hoop eigenlijk dat er weer iets komt zoals Unit 13. Dat was gaaf!

 2. Leuk! Op dit moment kijk ik The Bridge dus dat is nu mijn favoriet :).
  Ik heb een voorkeur voor het pakketje met Foyle’s War en Hinterland.

 3. Ik kijk graag crimeseries The Killing is mijn favoriet en Broadchurch
  Mijn voorkeur is Foley’s war en Unforgotten

 4. Wat leuk, nieuwe series ontdekken! Mijn absolute nummer 1 is Millennium, dan the Killing en the Bridge, dus ben wel fan van de scandinavische series geloof ik haha.
  Ben dus erg benieuwd of de series uit het winpakket me ook op het puntje van mn stoel zetten maar zo te lezen wel.
  Ik heb nog geen voorkeur, het lijken me alledrie bijzondere en spannende series. Dussss ik loot graag mee voor een van de twee.

 5. Avatar foto
  Betty Jaasma

  Wat een mooi pakket voir uren kijkplezier. Mojn voorkeur gaat uit naar Foley’s war en Hinterland
  Mijn aanrader is Blindspot

 6. The Blacklist! Ik ben nu net weer bij. Het pakketje me tFoyle’s War en Unforgotten heeft de voorkeur.

 7. Avatar foto
  Anna de Boer

  Oh wat een mooie pakketje. Mijn favoriete serie is The Bridge
  graag pakketje Foyle’s War en Hinterland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven