Van plan om samen een cruise te maken, of met je hele gezin? Ik zeg: doen!

Samen een cruise maken? Het stond al tijden op mijn wishlist! En niet alleen op de mijne kan ik je vertellen maar ook op die van de kinderen, alleen die mochten dit keer niet mee 😉 . Ik ging samen met Frank op pad met de Norwegian Encore van Norwegian Cruise Line en ik neem je graag mee op deze reis!

ps…. ik hou me aanbevolen voor het maken van een cruise met mijn gezin, mocht er zich iemand op willen werpen 😉 .

Een cruise maken met Norwegian Cruise Line

Laat ik mijn epistel beginnen met het feit dat ik nog nooit eerder een cruise gemaakt heb. Ik heb weleens een overtocht gemaakt met de Ferry naar Engeland, maar na mijn ervaring op de Norwegian Encore snap ik dat die 3 daagse minicruise eigenlijk de naam cruise niet mag dragen.

cruise maken met de Norwegian Encore

Frank heeft in het verleden overigens wel een aantal cruises gemaakt met zijn ouders. Hoewel ook dat fantastische reizen waren zijn de schepen waar hij destijds op zat niet vergelijkbaar met de schepen van de rederij waar wij dit keer mee mee mochten varen. Wat een bijzondere ervaring was dit.

Totaal overrompeld door de Norwegian Encore

Ja, ik had al een aantal persberichten voorbij zien komen van de Norwegian Encore voordat wij aan boord gingen. Toch was ik volledig overrompeld bij het boarden. Je kan de Norwegian Encore vergelijken met een enorm all inclusive resort. Maar dan ‘in flatvorm’ op het water. Dit klinkt wellicht een beetje denigrerend maar is geenzins zo bedoeld. Laat ik daar duidelijk over zijn. Het is alleen de enorme grootte van het schip die zo overweldigend is dat ik even geen ander vergelijk weet te treffen.

Voordat de Norwegian Encore daadwerkelijk cruises ging maken met het varende publiek stonden er een aantal events op de planning om dit prachtige schip aan de pers te laten zien. In Europa, New York en Miami. Op uitnodiging gingen wij in Europa aan boord van dit prachtige 335 meter lange schip. As we speak is de eerste ‘echte’ cruise een feit, gestart vanuit Miami.

Onze reis start vanaf Schiphol richting Hamburg, en van daaruit met de bus naar Bremerhaven. Om vervolgens in Bremerhaven aan boord te gaan en naar Southampton te varen vanwaar we uiteindelijk weer terug vliegen naar Amsterdam. In drie dagen tijd. Een bijzondere ervaring!

Direct meer weten over de Norwegina Encore zonder mijn review te lezen? Check dan de website van Norwegian Cruise Line.

Welke routes vaart de Norwegian Encore en waar moet je op letten?

De Norwegian Encore is jouw schip op het moment dat je graag een cruise wilt maken in de Carribean. In dat geval kan je nog kiezen uit de varianten Eastern and Western Carribean vanaf Miami in 5, 6 of 7 dagen tijd.

Naast dat je een cruise richting de Carribean kan maken vaart de Norwegian Encore ook vanaf New York naar Bermuda. Ook hier kan je weer kiezen uit de hoeveelheid dagen dat je met dit schip wilt meevaren. Leuk om op te pakken als je toch al een reis maakt door Amerika, maar uiteraard ook heerlijk als separate vakantie middels een fly & cruise.

Tip: Hou in ieder geval in de gaten dat je -ook tijdens het maken van een cruise- een Esta moet aanvragen als je in Amerika vertoefd.

Gelukkig kan je tegenwoordig heel eenvoudig online een Esta aanvragen, maar ik kan me zomaar voorstellen dat je het zou vergeten als je een cruise gaat maken. Maar ook dan is het noodzakelijk, zelfs al zou je niet van boord gaan. En denk niet dat je niet gecontroleerd wordt… ook tijdens de cruise is er een ‘Immigration Clearing’ waarbij je je paspoort en dergelijke moet laten zien. Zelfs als je als pers uitgenodigd bent voor een 3 dagen tripje 😉 . Daarna kan je weer genieten van het uitzicht!

Uitzicht Norwegian Encore

Een cruise maken met 4000 andere passagiers

Deze ervaring kan ik nog niet helemaal met je delen. De Norwegian Encore mag dan ruimte hebben voor 4000 passagiers, op het moment dat wij dit prachtige schip van top tot teen verkennen zijn er minder mensen aan boord. Toch durf ik -na uitgebreid gesproken te hebben met een aantal ervaringsdeskundigen ter plekke- wel aan te geven dat ook met 4000 andere passagiers het maken van een cruise nog steeds luxueus aandoet. De aanwezigheid van de andere passagiers wordt door alle excursies die je doet minder overweldigend ervaren als dat het in eerste instantie klinkt.

Onze ervaringen op de Norwegian Encore

Goed, dan nu een kijkje op de Norwegian Encore zelf. Laat ik beginnen bij het begin. Het boarden gaat van een leien dakje. Binnen no-time lopen we dan ook dit cruiseschip binnen en worden we hartelijk ontvangen door een deel van het personeel 😉 . We hebben zelf een stateroom op dek 12 en nemen de lift zodat we niet met onze koffers hoeven te sjouwen. Op ieder dek vind je bij de trappen op de dag van aankomst personeel die je de weg wijzen. Heel handig natuurlijk maar ik voel me een beetje ongemakkelijk door zoveel ‘aandacht’. Ze zijn tenslotte allemaal even aardig en wensen je een fijne cruise toe. Een knikje, een bedankje en een glimlach verdienen ze dan ook allemaal.

Stateroom op de Norwegian Encore

Onze hut tijdens het maken van deze cruise

We zijn verrast door onze hut. Compleet en met een fijne uitstraling voel ik me hier direct thuis. Het zonnetje schijnt en op ons eigen balkon staan we ons te verbazen over het feit dat we echt een cruise gaan maken. De badkamer is meer dan ruim voldoende om met twee personen tegelijk voor de wastafel te kunnen staan en ook de kastruimte in de hut is ruim te noemen. Wij gebruiken hem niet voor de drie dagen dat we aan boord zijn en leven ‘vanuit de koffer’, maar als je langer verblijft dan is dit natuurlijk wel zo prettig.

cruise maken in hut met balkon

Vanaf een comfortabel bed kijk je zo over de zee, maar kan je ook jezelf even lekker terugtrekken voor een film op je eigen tv. Natuurlijk biedt de bank dan ook uitkomst, maar niets lekkerder dan vanuit je luie bed even tv kijken, toch? Je snapt dat we hier niet veel tijd aan hebben besteed want ons doel is om tijdens het maken van de cruise de Norwegian Encore van voor tot achter te bekijken en we hebben dan ook een druk schema.

cafe op de Norwegian Encore, lekker een drankje doen tijdens het maken van je cruise

Eten en drinken op de Norwegian Encore

Na het verkennen van de hut begint het echte werk. Het verkennen van de Norwegian Encore zelf, een 20 deks cruiseschip vol entertainment en horecagelegenheden waarop beleven en genieten centraal staat. We snakken beiden naar een lekkere cappuccino van Starbucks, dus dek 6 wordt onze eerste halte. Aangezien we ook al wat lekkere trek hebben doen we er gelijk een slice bananenbrood bij. Hmmmm.

Complimentary restaurants

Al snel is het lunchtijd. We hebben nog geen idee hoe het schip precies ingedeeld is en volgen de meest voor de hand liggende ‘route’ naar Garden Café om daar de grootste honger te stillen. Wat een enorme keuze hebben ze hier! Garden Café is een van de complimentary restaurants waar je ontbijt, lunch én diner kan krijgen. Een overvloed aan heerlijke gerechten uit allerlei ‘keukens van over de hele wereld’ staan klaar om op te scheppen.

Norwegian Encore restaurants

We beginnen met een bescheiden bordje. Ik weet niet of jij dat ook herkent, maar als er zo enorm veel keuze is dan weet ik eigenlijk niet meer wat ik moet kiezen en eindig ik juist met kleine porties op mijn bord. Liever twee keer iets verschillends opscheppen dan teveel van hetzelfde en vervolgens geen trek meer hebben om nog iets anders uit te proberen. Ik start met de Indiase keuken, Frank loopt richting de pizza’s en hamburgers en komt uiteindelijk met een bord vol terug aan tafel. Toch teveel opgeschept 😉 .

Het enige nadeel wat ik kan bedenken van Garden Café is dat je niet tegelijkertijd je eten kan gaan halen als je aan een tafeltje zit. Zoals bij iedere vorm van ‘buffet-food’ ga je zelf opscheppen en dat betekent dat je je tafeltje kwijt bent als je beiden tegelijk opschept. Het aanbod is echter enorm en van hele goede kwaliteit, dus daar kunnen we alleen maar positief over zijn.

Gelukkig hebben ze naast dit restaurant nog een 4-tal andere restaurants die complimentary zijn: waar je met volpension terecht kan zonder bij te betalen. Savour, the Manhatten Room, Taste en the Local staan je ook ter beschikking en daar kan je à la carte bestellen. De andere dagen hebben we daar dan ook gebruik van gemaakt, net wat gezelliger als je samen gewoon aan je tafeltje kan blijven zitten. Zo kreeg ik bijvoorbeeld als ontbijt bij the Local een heerlijke French Toast voorgeschoteld, nomnomnom.

American dinner restaurant op de Norwegian Encore

Specialty restaurants op the Norwegian Cruise

Wil je graag nóg wat exclusiever eten dan kan dat in de volgende specialty restaurants van de Norwegian Encore:

 • Onda by Scarpetta (Italiaans restaurant)
 • Teppanyakki (Japanse bakplaat)
 • Cagney’s (Steakhouse)
 • Food Republic (sushi, Noodles, Koreaanse gerechten)
 • Ocean Blue (voor de visliefhebbers)
 • American Dinner (comfort food in de zin van friet, burgers, kip etcetera)
 • Los Lobos (heerlijk Mexicaans)
 • Le Bistro (Frans getint)
Los Lobos, het mexicaanse restaurant op de Norwegian Encore

Je snapt dat we in deze 3 dagen niet al deze specialty restaurants uit hebben kunnen proberen (helaas), maar het Teppanyakki restaurant en Los Lobos hebben we af kunnen vinken. Beide keren hebben we echt overheerlijk gegeten waarbij ik niet wil vergeten te vermelden dat de kok achter de Teppanyakki plaat zijn uiterste best heeft gedaan om ons te vermaken 😉 .

Teppanyaki japans eten in een specialty restaurant tijdens het maken van een cruise op de Norwegian Encore

Hou er rekening mee dat in de standaard cruise tarieven deze restaurants niet zijn opgenomen. Wil je hier wel graag een hapje doen, dan zal je -naast reserveren- ook wat extra moeten betalen voor je lunch of diner in deze gelegenheden. Maar wat ons betreft: de moeite waard!

Bakery shop op de Norwegian Encore

Overige horecagelegenheden

Als je denkt dat bovenstaande restaurants de enige horecagelegenheden zijn dan heb je het volledig mis. Naast de Starbucks vind je namelijk ook nog een banketbakkerij, een ijssalon, een pub, een wijnbar, whiskeybar, cocktailbars en ga zo maar door.

heerlijk cocktails drinken tijdens het maken van je cruise

Ik denk niet dat je iets op kan noemen waar je trek in hebt en wat er niets is. Nou ja… een snoepkraam, die heb ik niet gezien, haha. Maar verder vind ik het bizar om te zien wat er allemaal aan eet- en drinkgelegenheden te vinden zijn op de Norwegian Encore. En tijdens een uitgebreide cruise van een week of langer samen met Norwegian kan je deze gelegenheden dus allemaal uitproberen -al dan niet tegen wat extra betaling.

cocktails drinken op het zonnedek tijdens het maken van een cruise

Vergeet tijdens je trip ook vooral niet wat lekkere cocktails uit te proberen op het zonnedek. Ik pakte zo nog mooi de laatste zonnestralen mee op dag 1. Daarna werd het weer wat minder helaas.

casino op de norwegian encore van norwegian cruise line

Het vermaak aan boord van de Norwegian Encore

Het vermaak aan boord is enorm divers. Van een heuse Broadway show tot aan een kartbaan op het bovenste dek en van een gewoon ‘intiem’ pianospel tot aan een coverband van the Beatles en een casino. En laten we vooral ook de relaxing Spa ruimte niet vergeten! Allemaal even fantastisch dus het is maar net waar je hart naar uitgaat.

In de 3 dagen dat we aan boord zijn van de Norwegian Encore kijken we onze ogen uit, dat had ik je al verteld 😉 . Daarnaast genieten we intens van de vele optredens die er aan boord te vinden zijn. Er is voor iedereen wel iets in zijn of haar straatje.

Cruise maken? Vermaak voor het hele gezin

Veel van de aangeboden optredens en activiteiten zijn voor het hele gezin geschikt. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeur, zo weet ik bijvoorbeeld dat zoonlief liefst de hele dag in het Galaxy Pavilion, de Laser Tag en de Speedway Encore rond zou willen hangen.

galaxy Pavilion op de Encore van Norwegian Cruise Line

Het Galaxy Pavilion was overigens ook bij Frank een van de favorieten. Wat heb ik gelachen toen hij in een kart voor een scherm veranderde in een Verstappen look-a-like. Zelden heb ik hem van een race spel zo intens zien genieten. Ongetwijfeld de Augmented Reality die hier zijn steentje aan bijdraagt.

Kart simulator op de Encore

Om mijn eigen ervaringen ook te upgraden heb ik vervolgens nog met Frank in een tank gezeten en om me heen geschoten op allerlei aliens. Super leuk, maar na 5 minuten was ik zo duizelig als het maar zijn kan. Niets voor mij dus 😉 .

Karten tijdens het maken van een cruise

Bij de Speedway Encore hebben we ons vooral staan vergapen. Hoe bizar is het dat er een heuse kartbaan op een schip is! Door de weersomstandigheden was het voor ons niet meer mogelijk om nog een kartrit te reserveren, maar ook het kijken is leuk! Er is een speciaal deel van het dek vrijgehouden voor alle kijkers, tussen de kartbaan in.

Lasergamen doe je helemaal achteraan op het schip, op hetzelfde dek als waar je de kartbaan vindt kan je je uitleven. Aangezien de Encore van Norwegian Cruise Line met name in zonnige oorden vaart zal het je gedurende een normale cruise overigens niet snel voorkomen dat het weer een beperkende factoor is voor de buitenactiviteiten.

Zwembad dek op de Norwegian Encore

Zwemmen aan boord

Een zwembad aan boord mag -uiteraard- niet ontbreken. Naast de zwembaden op dek 16 is er ook een aqua park voor kinderen beschikbaar en een aantal fantastische glijbanen (waarvan één met van die grote banden).

Norwegian Encore glijbanen bij het zwembad

Rondom de zwembaden bevinden zich alle ligstoelen waar je heerlijk kan relaxen terwijl de rest van je gezin zwemt. Of je drinkt er een lekker cocktailtje. Of je leest een boekje. Of allebei 😉 . Bij nacht ziet het geheel eruit zoals hieronder. Nice hè?!

zwembad dek bij nacht

Naast de zwembaden zijn er overigen sook meerdere jacuzzi’s waar je even lekker in kan bubbelen.

Speciaal voor de kinderen

Ook aan de kinderen is uiteraard gedacht op de Norwegian Encore. Het is niet voor niets een schip voor de hele familie. Op de Splash Academy kunnen ze creatief spelen en worden er sportwedstrijden en andere leuke activiteiten georganiseerd. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik niet op dek 5 geweest ben, ik heb deze ruimte zelf dus niet eens gezien… tijd tekort!

Voor tieners is ook de Entourage beschikbaar. Ouders zijn niet toegestaan 😉 . Hier worden films en muziek gedraaid, dansfeestjes gehouden én kan je videospelletjes spelen. Ga je met je hele gezin een cruise maken in plaats van samen, dan kan je dus met gemak ook wat tijd voor jezelf en je partner inruimen. De kinderen vermaken zich wel!

Fitnessen tijdens een cruise maken
Geen verkeerd uitzicht als je aan het sporten bent!

Sporten tijdens het maken van een cruise

De een verklaart je voor gek, de ander wordt er juist blij van. Sporten op vakantie. Ik heb zelf ook wel eens mijn hardloopschoenen op vakantie aangetrokken. Aan boord van de Norwegian Encore kan je ze overigens ook gebruiken. Op het dek is een speciaal pad ‘geschilderd’ voor de hardlopers onder ons waar ze ongestoord kunnen bewegen. Daarnaast is er een grote gym beschikbaar met tientallen apparaten waarmee je jezelf in beweging kan houden. Op zich helemaal niet verkeerd natuurlijk want eten en drinken aan boord doe je ongetwijfeld al genoeg.

Hardlopen en sporten op cruiseschip

Het fitness centrum beschikt overigens niet alleen over apparatuur, er worden ook gemeenschappelijke lessen georganiseerd waar je aan kan deelnemen.

Optredens aan boord van de Norwegian Encore

Wij hebben aan boord van een aantal optredens genoten. Zo hebben we een deel van de Kinky Boots performance gezien, een heuse -award winning- Broadway show. Helaas heb ik daar geen foto’s van, want die mochten niet gemaakt worden.

Het theater op de Norwegian Encore
Zoals je ziet kunnen er aardig wat mensen in het theater op de Norwegian Encore

De Choir of Man vonden wij persoonlijk nóg leuker dan de Broadway show. Een fantastisch enthousiast en energiek optreden (zang én performance) met allerlei leuke herkenbare muziek erin verwerkt. We hebben er echt van genoten en mocht jij een cruise gaan maken op de Encore, dan is dit optreden beslist een must see!

Optredens tijdens het maken van een cruise

Verder hebben we ook veel plezier gehad bij de coverband van the Beatles in the Cavern Club. Alle optredens zijn zeer professioneel, niet alleen diegene in het grote theater, maar zeker ook de optredens die in de kleine cafeetjes gegevens worden.

Lekker dansen in de disco met moderne muziek tijdens het maken van je cruise

Liever lekker dansen in de disco? Ook dat kan. Vol enthousiasme gooit de DJ er moeiteloos de laatste populaire mixen uit om iedereen op de dansvloer te krijgen. Dat lukt dan ook zonder problemen 😉 en we doen zelf ook graag even mee!

Muziek mgelijkheden op de Norwegian Encore en lekker dansen
De foto had wat scheper gemogen maar je snapt het idee 😉

Shoppen tijdens het maken van je cruise? No problem!

Terwijl je kinderen zich vermaken kan jij even lekker op je gemak de laatste mode shoppen. In tal van winkeltjes vind je strandmode, lifestyle producten, prachtige siraden, make-up en ga zo maar door. Ben jij een echte liefhebber van winkelen? Dan kan je ook tijdens het cruisen je hart ophalen.

Shoppen op de Norwegian Encore

The Haven, het meest exclusieve stukje aan boord van Norwegian Encore

Een cruise maken is voor bijna iedereen weggelegd, daar ben ik inmiddels van overtuigd. Heb je echter behoefte aan nog meer privacy en luxe dan de rest van de passagiers? Dan is the Haven jouw ultieme plek.

The Haven is een apart deel van het schip waar je alleen maar mag komen als je ook daadwerkelijk een hut in the Haven hebt geboekt. En daar moet je dan toch wel een beetje voor in de buidel tasten. Maar dan heb je ook wat ;).

zwembad the Haven op de Norwegian Encore

Een luxe binnenzwembad met heerlijke ligstoelen. Een eigen restaurant, een prachtige lounch en een zonnendek wat alleen voor the Haven gasten toegankelijk is.

the Haven zwembad op de Norwegian Encore

Het is de ultieme mix tussen privacy, rust en toch het vermaak wat je aan boord van het hele schip vindt, want daar mag je als ‘Haven-gast’ uiteraard wél gebruik van maken.

Welke cruise ga jij maken en met wie?

Zoals aangegeven staat het maken van een cruise met ons gezin nog op ons wensenlijstje. Het feit dat ik er aan heb mogen proeven heeft dit gevoel alleen nog maar versterkt.

Ook al ben ik er enorm van gecharmeerd, de Norwegian Encore is uiteraard niet het enige cruiseschip waarmee je fantastische reizen kan maken. Wil je graag met Norwegian Cruise Line op pad, dan zijn er veel meer mogelijkheden, ze hebben namelijk een uitgebreide vloot. Check hier al hun schepen maar eens.

Je kan in ieder geval bij het maken van een cruise nog steeds je eigen keuzes maken om het tarief zo voordelig mogelijk te houden. De vooroordelen dat cruises duur zijn en alleen voor ouderen die kunnen we zo van tafel vegen. Qua tarieven kan ik je in ieder geval aangeven dat Norwegian Cruiseline start met een basistarief en dat je -indien gewenst- op verschillende manieren kan upgraden met de volgende pakketten:

 1. Premium beverage package
 2. Speciality dining package
 3. Shore excursion credit
 4. Wifi package
 5. Friends & Family Pay tax only 

Voor een additionele € 99,00 per 7 nachten kan je 2 van bovenstaande pakketten kiezen waardoor je bijvoorbeeld alle dranken (tot € 15,00 per glas) inclusief hebt én 5x in een specialty restaurant kan gaan eten. Zo kan je voor maar weinig extra een hele luxe upgrade krijgen.

Kanttekening bij het maken van een cruise: let op verspilling!

Ik vind het belangrijk om toch ook nog een kanttekening te plaatsen bij het maken van een cruise. Ondanks het feit dat ik uitgenodigd ben, we enorm veel plezier hebben gehad en écht hebben genoten is er één ding dat me bij zal blijven van deze cruise.

Het is overigens geen ‘probleem’ van de Norwegian Encore, of van Norwegian Cruise Line, maar ik denk een algeheel issue bij het maken van een cruise. En dat is de enorme overdaad aan alles. Persoonlijk vind ik overdaad geen probleem, mits het niet overgaat in verspilling.

En dat laatste is wat we zelf ervaren hebben op deze cruise. Geen algemene verspilling vanuit de rederij zelf, maar verspilling door de mensen die de cruise maken. Nu zaten wij met veel pers op het schip en was iedereen uitgenodigd voor een gratis reisje. Misschien dat dat enigszins verschil maakt met hoe het er normaal aan toe gaat. Maar als ik zie hoeveel halfvolle wijnglazen er tijdens de lunch bleven staan dan word ik daar lichtelijk beroerd van. En niet alleen omdat het om wijn gaat 😉 . #zonde

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid en ik heb ook zo direct geen oplossing voor dit probleem. Maar ik denk wel dat mensen die een cruise maken en de reis (of bijvoorbeeld alleen de drank) afkopen, geneigd zijn om zich niet druk te maken om de verspilling. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid vind ik dat ik dat toch moet benoemen. Overigens ook een issue bij alle all-inclusive resorts over de hele wereld, niet alleen bij cruisen.

Als we hier toch eens iets tegen zouden kunnen doen….

2 gedachten over “Van plan om samen een cruise te maken, of met je hele gezin? Ik zeg: doen!”

 1. Leuk om je stukje over de Cruise te lezen Joyce! Wij hebben het nog steeds over het eten bij Teppanyakki en de kok haha. Liefs van Joost & Carien (reisjevrij)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven