Mijn doel bij onze verbouwingen: extra daglicht in huis

Ik hou van licht in huis. En van open ruimte. Ik zie mezelf ook zo in een loft wonen bijvoorbeeld, ondanks dat ik waar we nu wonen ontzettend happy ben. Een groot voordeel van het huis waar we nu wonen is dat er veel mogelijkheden zijn om nog meer licht in huis te krijgen. En de woonkamer heeft aan drie zijdes ramen, ook dat is lekker. De behoefte aan open ruimtes en daglicht in huis heb ik volgens mij van mijn moeder, zij was ook zo’n licht liefhebber.

Stockfoto van villa door Photographee.eu

Daglicht in huis halen en ruimtes met elkaar verbinden

Bij al onze verbouwingen zijn dat de uitgangspunten. Ruimtes met elkaar verbinden door muren uit te breken, waardoor er bijvoorbeeld al automatisch meer licht in huis komt. Zo hebben we bij de verbouwing van ons kantoor twee enorme puien aan de voorzijde geplaatst. Hier komt heerlijk veel licht door in huis. Zelfs als het donker weer is dan nog is het op ons kantoor redelijk licht. Dat vind ik zelf hartstikke fijn, maar ook onze planten zijn hier heel blij mee, haha.

Bij het verbouwen van het kantoor hebben we ook een slaapkamertje op de begane grond gesloopt en de muur doorgebroken zodat we van het kantoor naar onze chillruimte kunnen lopen. Heerlijk als die ruimtes zo in elkaar overlopen en straks met de nieuwe vloer wordt het nog mooier als we ook één doorlopende vloer hebben. Wat zal dat een ruimtelijk effect geven. Door de muur door te breken hebben we overigens nog meer daglicht in huis gekregen, want ook van de andere kant komt nu licht naar binnen.

Maar er zijn nog meer manieren om meer daglicht in huis te halen, ik laat hieronder een aantal voorbeelden zien.

Stalen deuren in huis in plaats van dichte deuren

Dit is er eentje die we in onze huidige verbouwing toepassen. De deur van de hal naar de keuken was een houten deur met bovenin wat kleine raampjes. We hebben deze deur eruit gehaald (as we speak zitten we dus zonder deur) en de opening wat groter gemaakt. Over een paar weken komt de stucadoor die netjes stucen en daarna komt er een toffe stalen deur in. Een grotere deur (93*231,5 cm) én eentje met veel glas. Dat zorgt ervoor dat het in de hal een stuk lichter gaat worden.

lichtstraat in keuken voor meer daglicht in huis
Bron: Bouwhandel.nl

In de aanbouw straks lichtkoepels voor extra daglicht in huis

In de aanbouw die over een paar jaar op de planning staat gaan we juist weer werken met lichtkoepels in het platte dak. Een grote schuifpui zal al voor het nodige licht zorgen, maar lichtkoepels geven nog net dat beetje extra van bovenaf. Je hebt ze in allerlei soorten en maten natuurlijk en persoonlijk gaat mijn voorkeur eigenlijk uit naar een lichtstraat in plaats van naar een koepel zoals je hieboven ziet. Dat geeft een strakke en moderne uitstraling en heel veel extra daglicht in huis. Heerlijk!

Als je aan een uitbouw denkt kan je natuurlijk ook kijken naar een glazen dak zoals je hierboven al zag, of zoals de foto hieronder. Ik vind dat prachtig, maar je moet je er wel van bewust zijn dat je vaak moet schoonmaken. In ons vorige huis hadden we een veranda met zo’n mooi glazen dak. Heel gaaf, maar niet als je het te lang niet schoonmaakt. Nu is de lengte van onderstaande glazen dak nog te overzien, maar met een veranda van 4 meter diep zal ik dat niemand aanraden.

Inpandige patio in plaats van een ‘gewoon’ dakraam

Vroeger vond ik het maar hele vreemde ‘dingen’ die inpandige patio’s. Maar mijn smaak is ook aan verandering onderhevig blijkt wel, want tegenwoordig vind ik het geweldig. Zeg nou zelf, zoiets als hierboven is toch de droom van iedere vrouw? Wie wil er nu geen inpandige patio met al dat groen in de buurt van je bad en je slaapkamer. Ik wel! Alleen in ons huidige huis zit dat er niet in.

Nu is dit ook wel een bijzonder exemplaar, want de inpandige patio is gemaakt vanaf het dakterras, dus op de tweede verdieping. Op diezelfde plek waar ‘normale’ huizen gewoon een dakraam hebben zitten voor extra daglicht heeft Britta (je weet wel, van de perfecte verbouwing) hier dus in haar ontwerp een heel ander idee ingebracht. Bijzonder mooi, alhoewel je geen problemen moet hebben met daglicht in je slaapkamer in de ochtend.

Inbetweens in plaats van donkere overgordijnen

Vroeger had iedereen gordijnen. Tegenwoordig zie je ook wel mensen die bijvoorbeeld alleen raamdecoratie hebben in de vorm van jaloezieën of plisségordijnen. Die laatste zijn overigens ook top voor meer daglicht in huis, mits je top down en bottum up kiest. Dan kan je de bovenzijde van je raam ook vrijlaten waardoor er meer licht binnenkomt.

Ben jij wel van de gordijnen voor het raam, ga dan voor inbetweens, die laten ook nog lekker wat licht door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven