De perfecte dames e-bike voor naar het werk

Inmiddels hebben wij al een aantal jaren wat elektrische fietsen in onze garage staan. Bij de eerste dames e-bike die ik kreeg werd ik door mijn vriendengroep voor gek verklaard. Waarom een elektrische fiets als je nog prima in staat bent om zelf te fietsen?

En zo gaat dat natuurlijk met alle nieuwe ‘gadgets’ die verkrijgbaar zijn. Je hebt de early adapters en je hebt de massa die pas in beweging komt als het algemeen geaccepteerd is. Zo ook met de dames e-bike.

Inmiddels kan ik constateren dat meerdere van mijn vriendinnen (lees: minimaal 4, maar ik denk meer) een elektrische fiets onder hun kont hebben. Eén voordeel: ik hoor de dames in kwestie in ieder geval niet meer semi-sarcastisch afgeven op een e-bike.

dames e-bike, waar moet je op letten bij de ankkop?
Hier wordt de dames e-bike in weer en wind gebruikt !

Waarom een dames e-bike aanschaffen?

Ik kan je tal van redenen geven, maar eigenlijk zou je zelf moeten ervaren wat een elektrische fiets voor je kan doen. Maargoed, ik snap dat dat een beetje lastig kan zijn dus vandaar toch even mijn redenen om een dames e-bike aan te schaffen.

1. Milieuvriendelijk vervoer

Wil jij graag je steentje bijdragen aan een schoner en beter milieu of simpelweg wat meer bewegen? Dan is het een goed idee om eens wat vaker met de fiets naar je werk te gaan.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je op enige afstand van je werk woont en dat de weg ernaartoe te doen is. Ook wanneer je op bijvoorbeeld 12 kilometer van je werk woont, kan het soms zijn dat het door het ontbreken van fietspaden, het simpelweg niet verantwoord is om te fietsen naar je werk.

Omdat we in Nederland gelukkig in de meeste dorpen en steden een goed begaanbaar wegennet hebben en we natuurlijk een fietsland zijn, is de kans vrij groot dat ook jij prima met een dames e-bike naar je werk kunt.

Dit scheelt je niet alleen in de portemonnee, maar is ook gewoon goed voor je gezondheid.

2. Niet meer bezweet op je werk aankomen met een dames e-bike

Als je even ‘egoïstisch naar je keuze kijkt’ en het milieuvriendelijke opzij zet is er één heel groot voordeel van een dames e-bike ten opzichte van een gewone fiets.

Je komt gewoon fris en fruitig op je werk aan.

Ik ga een tiental jaren terug in de tijd als ik zeg dat ik uren gefietst heb op mijn gewone fiets. Naar mijn werk. Half uur heen fietsen en met tegenwind soms zelfs nog wat langer. Gelukkig kon ik op mijn werk douchen, want anders had ik dit nooit gedaan.

Maar met een elektrische fiets hoef je je hier dus geen zorgen meer om te maken. Je fietst zonder enige moeite een half uur en komt nog steeds onbezweet op je werk aan. Wel zo prettig voor je jezelf én je collega’s!

Tip: check eens of je werkgever een fietsplan heeft waar je deel van kan uitmaken, dat scheelt in de kosten!

3. Goed voor je portemonnee

Met de elektrische fiets naar je werk in plaats van met de auto is natuurlijk een stuk goedkoper! Sterker nog, misschien kan je je (tweede) auto wel de deur uitdoen. Dat kan zomaar honderden euro’s per jaar schelen.

4. Op de dames e-bike fietsen is gewoon gezond

Ik geef toe: op een gewone fiets je woon- werkkverkeer afleggen is het meest gezond. Maar de kans is klein dat je dat ook daadwerkelijk doet. Met een dames e-bike heb je eigenlijk geen reden meer om niet op de fiets te gaan.

In verhouding zal je zien dat je met een e-bike dus meer beweegt dan dat je alles met een gewone fiets moet doen, omdat je in het laatste geval andere vervoersmiddelen gaat gebruiken.

Omdat de keuze voor een geschikte fiets best een uitdaging kan zijn, hebben wij nog een aantal tips voor je.

Wat zijn je wensen?

Voordat je zoektocht naar een geschikte dames e-bike kan beginnen, is het eerst belangrijk te weten wat je wensen zijn.

Stel dat je nog jonge kinderen hebt, die je graag ook met de fiets naar school wilt kunnen brengen, dan zal je fiets aan wat andere eisen moeten voldoen, dan wanneer dit niet het geval is.

Waar de een de voorkeur geeft aan een mamafiets, wil de ander graag een elektrische bakfiets. Bepaal daarom voor jezelf eerst waarvoor je de fiets allemaal wilt gaan gebruiken en ook aan welke eisen die moet voldoen.

Daarbij is het handig dat je een lijstje maakt met wensen en ook een lijstje met zaken die een absolute vereiste zijn.

Ga voor een e-bike voor dames met extra lage instap

De meeste e-bikes zijn tegenwoordig allemaal voorzien van een lage instap.

Toch zien we dat er ook heel veel vrouwen zijn die kiezen voor een normale lage instap in plaats van een extra lage instap.

Het verschil zit hem vaak in het feit dat de lage instap bestaat uit twee wat dunnere stangen, terwijl een extra lage instap één brede stang heeft, waardoor het opstappen een stuk soepeler gaat.

Helemaal wanneer je ook je kind op de fiets mee wilt kunnen nemen, is dit vaak een veel veiligere optie. Let daarom dus ook goed op bij het kopen van een e-bike voor dames, dat je veilig en vooral ook eenvoudig kunt op- en afstappen.

Dit lijkt misschien maar een klein puntje, maar je zult zien dat dit op den duur tot enorme irritatie kan leiden wanneer je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

Let goed op de actieradius

De accu van een elektrische fiets heeft een bepaalde capaciteit. Deze wordt vaak weergegeven in het aantal kilometers dat je gemiddeld met een opgeladen accu kunt fietsen.

Het enige wat je vaak niet wordt verteld, is dat dit onder ideale omstandigheden is en niet op volledige ondersteuning.

Kijk daarom dus ook goed naar de actieradius van je elektrische fiets, zodat je zeker weet dat je met gemak op- en neer naar je werk kunt fietsen.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de accu een stuk meer verbruikt bij iemand van 100 kilo die op volle ondersteuning fiets, dan wanneer iemand van 70 kilo op de  helft van de maximale ondersteuning fietst.

Succes in ieder geval met jouw zoektocht naar een fijne dames e-bike. Ik kan alleen maar zeggen ‘you go girl’! En laat de rest maar kletsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven