Dat is kinderspel

Het liefste stuur je je kinderen natuurlijk naar buiten om te spelen: de frisse lucht in om lekker te ravotten met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Maar nu de herfst weer begonnen is, mogen we verwachten dat op heel veel dagen het slechte weer dit gewoon onmogelijk maakt.

Zonde. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen tegenwoordig gemiddeld drie uur per dag televisie kijken en daardoor ook opvallend minder echt spelen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke, sociale en verstandelijke ontwikkeling van kinderen. De grote aanwezigheid van tv en computer zorgt er voor dat kinderen steeds minder samen spelen, ondanks het feit dat ze veel meer speelgoed hebben. Een toenemende bewegingsachterstand bij kinderen heeft tot gevolg dat steeds minder kinderen een vloeiend handschrift ontwikkelen. Ook de oriëntatie en het kunnen inschatten van snelheid en ruimte wordt gestimuleerd door buitenspelen. Bovendien draagt buitenspelen bij aan de ontwikkeling van de sociale vaardigheden, taal, het leren omgaan met winnen en verliezen, rolverdelingen en zelfzekerheid.

Wat zijn de alternatieven?

Wanneer buitenspelen echt onmogelijk is en je het tv kijken toch zoveel mogelijk wilt vermijden, heb je natuurlijk nog de optie om met de hulp van wat leuk speelgoed je kinderen binnen actief bezig te houden. Het aanbod aan speelgoed is momenteel enorm divers en het is niet altijd evident dat je het juiste spel voor jouw kinderen koopt.

Bij de aankoop van speelgoed is het belangrijk om op de leeftijdsaanduiding te letten. Als speelgoed niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie, dan kan je dit herkennen aan het symbool van een baby met doorstreepte tekst 0-3 erbij. De kans bestaat dan dat het speelgoed kleine onderdelen bevat, waar kinderen in kunnen stikken. Uitkijken dus! Vaak staan er ook nog concrete leeftijdsrichtlijnen op de verpakking. Officieel hoort elk stuk speelgoed dat verkocht wordt te voldoen aan de eisen van het Warenwetbesluit Speelgoed. Dit houdt in dat producenten een CE merk op hun speelgoed moeten zetten waarmee ze verklaren dat het product voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Jammer genoeg zijn er toch vaak incidenten waaruit blijkt dat het aan te raden is om ook zelf het speelgoed grondig te bestuderen.

Bij hele jonge kinderen kan men zich afvragen of speelgoed wel nodig is. Baby´s en peuters vermaken zich vaak met “niets”. Een baby van een paar maanden oud heeft al voldoende aan de eigen handjes en voetjes en een peuter kan soms uren spelen met een lepel. Toch is aangepast speelgoed erg belangrijk. Spelletjes hebben een grote invloed op de ontwikkeling van de motoriek. Ook prikkelt speelgoed de fantasie en de nieuwsgierigheid van het kind. Door middel van het spelen met speelgoed leert het kind te imiteren en de zintuigen op scherp te stellen.

Uit het goede hout gesneden

De laatste jaren is houten speelgoed opnieuw erg populair aan het worden. Of het ook beter is dan plastic speelgoed, is puur een kwestie van smaak en opvatting. Hoewel houten speelgoed niet perse veiliger is, is het soms wel makkelijker te controleren op gevaarlijke eigenschappen zoals losse stukjes of scherpe randen. Daarnaast is het vaak ook milieuvriendelijker. Buiten het feit dat de meesten onder ons het erg mooi vinden, heeft houten speelgoed ook het voordeel erg sterk en duurzaam te zijn. Het is dan ook speelgoed van alle tijden. Maar wat voor type speelgoed je ook zoekt, het is hoogstwaarschijnlijk wel bij babywalz te vinden.

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven