De borst of de fles: als je al keuze hebt, bepaal het dan lekker zelf

De borst of de fles? Je zou denken dat je die keuze lekker zelf maakt. Maar van tijd tot tijd houdt heel Nederland zich er mee bezig. Laat staan als jíj wilt voeden. Of juist niet. Zelfs de politiek bemoeit zich ermee. Ik heb één suggestie. Mogen we alsjeblieft weer baas over eigen borst(en) zijn?

Lees ook: Meer tolerantie voor blote billen dan voor borstvoeding in het openbaar

“Baby langer aan de borst”

De borst of de fles, dat is een nationale discussie. “Baby langer aan de borst kopte” de Telegraaf enige tijd geleden. Minister Klink heeft besloten dat baby’s langer borstvoeding moeten krijgen. Het percentage jonge moeders dat tenminste zes maanden haar baby aanlegt, dient te worden opgeschroefd van 25 naar 60 procent. Het voorstel wordt besproken in de Ministerraad. Waar bemoeit die vent zich mee? Heeft hij zich ooit wel eens verdiept in de materie borstvoeding. Eergisteren een stukje over langer aan de borst en gisteren een artikel over eerder aan de koemelk, weet jij het nog?

Makkelijker gezegd dan gedaan, minister

Bij sommige vrouwen verloopt het voeden “vlekkeloos” en leggen met gemak hun kleine zes maanden of langer aan. Maar er zijn ook hordes vrouwen waarbij het niet zo makkelijk gaat. Niet genoeg voeding, tepelkloven tot bloedens toe, te kleine tepels of een huis vol kleine kinderen zodat ieder rustmoment ontbreekt. Ook heb je soms echt geen keuze of je voor de borst of de fles gaat. Zoals Jolinda, die D-TSR of Dysforische toeschietreflex heeft. Ik hoop van harte dat de minister meeleest.

Zelf heb ik mijn kinderen ruim zes maanden gevoed. Aan de ene kant super handig, altijd alles bij je. Soms lastig, als ik weer eens last had van enorme melkoverschotten. Daar komt bij dat minister Klink nooit last heeft gehad van lekkende borsten, waar je meestal last van hebt als je een leuk topje aan hebt en bij de super loopt, of in het ergste geval tijdens een vergadering met meestal alleen maar kerels aan de vergadertafel, zodat je het liefst heel diep door de grond zakt. Of dat je zulke enorme borsten hebt dat je de hele crèche van voeding kunt voorzien.

Eigenlijk zou iedere man verplicht twee weken de baby moeten aanleggen. Kunnen ze ook eens ervaren hoe dit voor sommige vrouwen voelt.

Lees ook: Borstvoeding filmpjes op Youtube: educatief of seksueel?

De borst of de fles: ook andere vrouwen ‘denken’ mee

Dan zijn er altijd vrouwen die er maar op aan blijven dringen dat je vooral moet doorzetten. Niet opgeven, dan lukt het vanzelf wel. Wanneer dringt het nou eindelijk eens tot ze door dat het bij sommige vrouwen echt niet lukt. Je zou er nog een complex door krijgen. Mogen we helemaal niks meer zelf beslissen? Krijgt iedere kraamvrouw in de toekomst een half jaar thuis controle om te kijken of ze zich wel netjes aan het voedingsschema van Klink houdt?

Als je dan eindelijk van de borstvoeding af bent dan houdt het consternatiebureau in de gaten of je je wel aan hun voedingsschema houdt. De eerste maanden geen groente, geen fruit, geen brood. Melk moeten ze en dan opvolgmelk en daarna opvolgopvolgmelk en als je geluk hebt mogen ze op een dag zomaar een bordje pap.

Ook verzinnen ze ieder jaar wat nieuws. Dan mag dit weer niet, dan dat weer niet. Stapelgek word je er van. Als ik vergelijk wat mijn oudste mocht en wat mijn jongste mag dan snap ik er echt niets meer van. Het gekke is alleen dat ze wel allemaal gewoon groot worden.

Doe mij dus een lol en laat ons lekker met rust. Laat iedere vrouw zelf uitmaken waar ze zich het prettigst bij voelt en wat ze haar kind te eten geeft. Daar hebben we geen kerel voor nodig. Dat kunnen wij heel goed zelf beslissen.

Lees ook: Borstvoeding goedkoper dan flesvoeding? Niet per se!

6 gedachten over “De borst of de fles: als je al keuze hebt, bepaal het dan lekker zelf”

  1. De vitamine K en D is nogal omstreden.Daar lopen de meningen over uiteen.
    De bloedingen waar ze het over hebben zijn over het algemeen veroorzaakt door medisch ingrijpen zoals medicijngebruik bij de moeder,vacuumverlossing,tang bevalling, antibioticagebruik en vooral ook het voortijdig afklemmen van de navelstreng,waardoor het bloedvolume(tot wel 40%) en dus ook de stollingfactoren minder aanwezig zijn, omdat dat nog in de placenta is…de navelstreng was nog niet uitgeklopt. Bij babies waar dit wel het geval was zijn geen bloedstollingsproblemen vastgesteld. Er zijn zelfs andere risico’s vastgesteld ivm het verdikken van het bloed door de vitamine K bij kindjes met een volledig bloedvolume na de geboorte.Zoals bacteriele meningitis, met vaker dodelijke afloop omdat het bloed klontert.Borstvoeding is in iedergeval compleet en volledig aan de behoeften van de baby aangepast. Dat kan ook niet anders, de natuur voorziet in de voortgang van de soort. Het verandert ook gedurende de zoogperiode.
    Bij vita D tekort komt dat, omdat de moeder zelf ook al een tekort heeft.Het ligt meer voor de hand om de moeder te behandelen ipv het kind wanneer ze borstvoeding geeft.Groene groenten eten is voldoende……

  2. Het gaat er niet zozeer om wat ‘beter’ zou zijn (dit verschilt per moeder en per kind), maar dat het door de overheid wordt opgelegd. Dat slaat inderdaad hélemaal nergens op. Als borstvoeding bewezen gezonder is, waarom moet je daarbij dan nog losse vitamine D en K bijgeven? Uiteindelijk worden ze allemaal groot, of ze nou fles of borst kregen.
    Ik vond het zo’n gedoe, elke keer aanleggen, dat ik er na 2 maanden mee gestopt ben. Ik vind dat ik daartoe het recht heb, dat ik dat helemaal zelf moet weten. Daar heeft niemand iets mee te maken en al helemaal de minister niet.

    Het promoten van borstvoeding is niet per definitie verkeerd. Maar men wil een percentage halen; er is een target gesteld. Dat zal er dus op neer komen dat vrouwen enórm gepusht gaan worden om toch vooral borstvoeding te geven. Dat vind ik verkeerd. Je moet zelf kiezen.

  3. Avatar foto
    Ans van de Pas

    Hoewel de tijd van borstvoeding geven vele jaren achter mij ligt wil ik toch wel graag op het stukje van Ingrid reageren. De meningen over wel of niet borstvoeding geven is zeker niet alleen van deze tijd. In 1972, toen mijn zoon geboren werd, kwam het geven van borstvoeding heel erg in zwang. Prima,wat mij betreft, maar ik wilde flesvoeding geven. In die tijd lag je na een bevalling in het ziekenhuis nog ongeveer 10 dagen daar voordat je naar huis mocht met je kindje. Ik lag daar met moeders die bewust kozen voor borstvoeding. Tot zover nog steeds okay,iedereen heeft zo zijn eigen rede om ergens voor te kiezen. Maar de hoofdzakelijk vrouwelijke verpleegkundigen hadden duidelijk een uitgesproken mening. Borstvoeding, punt uit. Het gevolg was dat ik met mijn babytje pas als laatste geholpen werd met het krijgen van het flesje. Gelukkig was er een verpleger (daarvan waren er in die tijd nog niet veel) die respect had voor mijn keuze. Wat ik denk is dat iedere moeder het beste voor heeft met haar baby en de keuze maakt die voor haar als de beste aanvoelt. By the way, mijn zoon is een gezonde prachtkerel van 38 die op zijn manier weer de keuze van zijn vrouw om borstvoeding te geven heeft gesteund.Ik vind het wel erg voor moeders die graag borstvoeding willen geven en daar door omstandigheden mee moeten stoppen.

  4. ‘Waar bemoeit die vent zich mee?’
    Ministers (tegenwoordig overigens mw. Schippers, niet meer dhr. Klink) worden betaald om gezondheid te bevorderen en hoge kosten in de gezondheidszorg te voorkomen. Dus minder zieke baby’s en kinderen, minder obesitas, en dat allemaal door een gratis product als moedermelk – dat is dus wel iets wat in het beleid van ‘Volksgezondheid’ past. Niet dat het ineens moet, maar wel dat hij (zij!) wil kijken hoe het gemakkelijker gemaakt kan worden (Mijn tip: vergoed lactatiekundige hulp! Deskundigen op het cb!)

    ‘Heeft hij zich ooit wel eens verdiept in de materie borstvoeding.’
    Ja, ministers lezen lange rapporten van gerenommeerde wetenschappers. Dus die weten echt wel wat het oplevert in gezondheidswinst.

    Ik begrijp niet goed waar de boze toon vandaan komt. Waarom zou een ministerie zich niet mogen inzetten om iets wat bewezen gezonder is te promoten? Om manieren te bedeken waarmee moeders te helpen die wel willen maar niet kunnen?
    Wat is er mis met hulp? De moeders die niet willen geven de fles. De moeders die wel willen maar niet lukt, krijgen alle hulp en steun die ze nodig hebben (wie weet lukt het; en als het dan niet lukt, kunnen ze er hopelijk makkelijker in berusten). En er zijn dan allicht wat minder moeders die het in principe prima lukt, maar door ondeskundige adviezen en begeleiding hun productie zien dalen en last krijgen van kloven.
    Of moeders zoals ik, die eigenlijk heel graag steun en advies willen als het tegenzit in de kraamtijd, maar van iedereen te horen krijgen: ‘Stop met jezelf kwellen, geef toch de fles’. Het kwellen duurde een week. Het genot, gemak en plezier jarenlang; en de positieve effecten voor mij en mijn kind levenslang.

  5. Ik had erg last van de flesvoedingsmafia, of ik nu niet eens zou stoppen met de borst want dat kon toch niet goed zijn.Ze kwamen zo toch tekort….?
    Zo zie je maar weer dat iedereen het anders ervaart.
    Mijn hele omgeving leek wel te balen dat ik degene was die mijn kinderen voedde en dat de vader dat niet hoefde te doen.(Zou egoistisch zijn en bovendien offerde ik me teveel op….)

    Ik snap niet dat bij een opmerking over borstvoeding door de minsiter er vaak zo heftig gereageerd wordt, je MOET niet.Wat niet kan ,kan niet en wat niet wil kan maar beter de fles geven. Je kindje zal er meer last van hebben als je met weerstand de borst geeft dan met liefde de fles.
    Zou het trouwens wel een mooi initiatief vinden als deze fleskindjes dan ook mensenmelk zouden krijgen ipv poeder. Kijk en als de minister zich daar dan hard voor zou willen maken en als er dan moeders zouden zijn die zich daarvoor willen inzetten, dan zou de wereld er weer een klein stukje mooier uit zien.

  6. Heel herkenbaar stuk! En helemaal gelijk! Bij mijn lukte het ECHT niet.. dan moet je ook de keus hebben (en gerespecteerd worden) dat je flesvoeding geeft!
    Groetjes Rachelle

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven