De Citotoets

Dit jaar wordt de Citotoets afgenomen op 7, 8 en 9 februari. Net als voorgaande jaren neemt 85 procent van de basisscholen de Citotoets, die officieel Eindtoets Basisonderwijs heet, af. Er doen zo’n 6200 scholen mee met 162.000 leerlingen. Dit aantal is iets hoger dan vorig jaar. In de week van 5 maart ontvangen scholen de resultaten.

De Citotoets bestaat uit 200 meerkeuzevragen op het gebied van Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden. Bijna 90% van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie, dat uit 90 opgaven bestaat. Juist omdat de toets zich richt op basisvaardigheden is een speciale training vooraf niet nodig. De toets laat zien hoe goed leerlingen gebruik kunnen maken van wat zij op de basisschool leerden. Een kennismaking met de toets en het type vragen op school is voldoende. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een ‘oude’ toets.

De Citotoets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. De toets geeft een onafhankelijk advies naast het advies van de basisschool en de wens van ouders en leerling. Om de onafhankelijkheid van de toets te garanderen wordt de inhoud jaarlijks compleet vernieuwd. In de week van 5 maart 2012 ontvangen scholen de resultaten. Op woensdag 7 maart, als alle scholen de resultaten hebben ontvangen, maakt Cito de uitslag bekend.

Bron: www.cito.nl

Onder die 162.000 leerlingen is ook mijn zoon. Vanmorgen vroeg ik hem of hij er klaar voor was. Ja, was zijn antwoord, hij had er zelfs zin in. Want, zo vulde hij aan, rondjes kleuren is veel leuker dan zinnen schrijven.
Ik moest hier in mezelf om lachen. Deze woorden lijken te impliceren dat zoonlief het allemaal niet zo serieus neemt, maar het tegendeel is waar. Hij weet precies wat er op het spel staat en dat de Citotoets een belangrijke graadmeter is voor de keuze van zijn school in het voorgezet onderwijs. Natuurlijk is ook het advies van de basisschool van groot belang, maar als de leerling de toets serieus en naar beste kunnen maakt, zal hieruit toch zijn/haar niveau naar boven komen.

In aanloop naar deze week hebben de leerlingen van de groepen 8 op de school van mijn zoon al enkele “Proef-Cito’s” (lees: toetsen uit eerdere jaren) gemaakt. De resultaten hiervan worden ook meegenomen in het advies voor een goede schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs.

De afgelopen weken hebben we ook een aantal voorgezet onderwijsscholen bezocht en mijn zoon heeft inmiddels zijn keuze gemaakt. Vanuit de basisschool kregen we eind vorig jaar al een advies. Hierop had ik vier scholen uitgezocht, die mij voor hem wel passend leken.
Een belangrijk punt voor mijn zoon was vooral de afstand naar zijn nieuwe school. Afstand is tenslotte reistijd en die wil hij zoveel mogelijk beperken om naast het huiswerk ook nog voldoende tijd te hebben voor zijn hobby. Daarmee viel één school al direct af vanwege de afstand. De overige drie scholen hebben we op de diverse open dagen bezocht. Ook daarvan viel er eentje al snel af. We waren amper 10 minuten in de school of zoonlief wilde weer gaan: hij had het al wel gezien. Ja, dat zei uiteraard genoeg.

De andere twee scholen waren dus de serieuze kanshebbers. Beide scholen werden heel positief bevonden. Verschil was wel dat de ene school vlakbij is (als het moet ook lopend nog te doen), terwijl voor de andere school toch 25 minuten gefietst zal moeten worden. Door weer en wind, want een goede busverbinding is er niet.
Omdat beide scholen hem ongeveer eenzelfde gevoel gaven, koos mijn zoon uiteindelijk voor de school die het dichtst bij ligt. Zijn vader en ik respecteren deze keuze. Vooraf hebben we heel duidelijk gesteld dat onze zoon naar deze school zal moeten en niet wij, dus dat zijn keuze de doorslag geeft.

Maar eerst moet er nog flink gewerkt worden aan deze Citotoets en dan is het wachten op de uitslag. In de week van 5 maart a.s. weten we of de score van zoonlief voldoende is voor de school van zijn keuze.

Ik wens alle leerlingen die deze week de Citotoets doen heel veel succes!

7 gedachten over “De Citotoets”

  1. Helemaal mee eens, ook mijn kinderen hebben moeite om mee te komen en dat geeft heel wat stress. Tevens hebben we niet de middelen om bijles te nemen, wat veel anderen wel doen.
    We doen wel veel oefenen op kids4cito.nl, hier kan goed worden geoefend en deze site is in ieder geval gratis.

  2. Avatar foto
    Petra Noordermeer

    De ervaring is dat als de Cito ook als ‘leuk’ wordt gezien door kinderen, zij de toets doorgaans stressloos maken en veel beter scoren.

  3. Pingback: Citotoets: de uitslag | Het online platform voor werkende moeders, door werkende moeders

  4. Jouw kind is pienter en slim genoeg dus ik weet zeker dat hij een goede score zal halen.
    De Cito is ook een moment opname maar hij heeft allang zijn capaciteiten laten zien.
    Komt helemaal goed, daar twijfel ik niet aan!
    Liefs

  5. Het staat nog ver van me af, maar als ik dit zo lees, dan wil ik het ook graag op deze manier gaan aanpakken! Goed dat je zoon zo zelfstandig zijn keuze mag maken, met ondersteuning van jullie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven