De Deftige Aap; over dromen najagen, bier, een aap en nog veel meer!

Dromen, druven, doen. Je dromen najagen. Hoe vaak zeggen we dat niet tegen elkaar? Het is makkelijk gezegd. Want hoe moet je beginnen? En waar? Om je dromen echt uit te laten komen is voor velen een brug te ver. Dat is soms eeuwig zonde.

Een kleine droom die steeds groter wordt

Een droom begint vaak klein. Je vrije tijd besteed je bijvoorbeeld aan muziek maken, schrijven of koekjes bakken. Het gaat goed en je deelt je droom. Steeds meer mensen luisteren naar je muziek, lezen je teksten of proeven je koekjes. Stiekem droom je van een groot optreden, een eigen boek of je eigen koekjesbakkerij. Reuze spannend. Want het was jouw droom of hobby, in jouw eigen kleine droomwereld. Nu je het hebt gedeeld, komen er verschillende meningen. En dat is eng. Maar als mensen enthousiast reageren, gaan de radars in je hoofd draaien. Kan ik misschien mijn droom uit laten komen? JA! DAT KAN! Om je te inspireren ga ik een verhaal vertellen. Ditmaal gaat het eens niet over wijn. Het gaat over bier! En over een aap. Een Defitge Aap.

de Deftige Aap

Er was eens een jongeman en een Deftige Aap

Er was eens een jongeman. Geboren in de vorige eeuw in een klein houten huisje, gelegen in de bossen vlakbij het dorpje Gerwen. In de volksmond werd dit huisje “d’n Deftige Aap” genoemd. De ouders van de jongeman hadden dit houten huisje gekocht van een bijzondere man. Deze bijzondere man trok, samen met draaiorgel en ezel, langs kermissen en braderieën. Ook nam hij altijd zijn trouwe vriend mee: een aapje gekleed in een chic pakje met hoge hoed. Deze bijzondere man had naast zijn deftige aap nog een goede vriend, de heer Anton Pieck. De bekende tekenaar. Hij maakte zelfs een prachtige pentekening van zijn vriend, orgel en aapje!

Van klein brouwerijtje naar de Deftige Aap

De jongeman groeit op. School, sporten, stappen, je kent het wel. Hij blijft het dorpje Gerwen trouw en huwt een hele mooie, sterke vrouw. Ook werkt hij jarenlang in vast dienstverband bij dezelfde werkgever. Hij heeft een leuk leven, die jongeman. Hij geniet samen met zijn vrouw, heeft een boel vrienden en een aantal leuke hobby’s. Tot hij een paar jaar geleden droomde van een eigen biertje!

Zo kwam er een nieuwe hobby bij, het bierbrouwen. Op de benedenverdieping van hun appartement wordt er langzaamaan een heel klein brouwerijtje gevormd. De geur van hop, gerst en mout komt je hier tegemoet. Er wordt geschroot, gefilterd, gegist en natuurlijk geproefd. Na vele brouwsels is het er! Hét bier! Een tripel. Een lekkere tripel! Zijn droom, dat eigen biertje brouwen, komt uit. De jongeman vindt het bier niet alleen zelf lekker. Ook door zijn omgeving wordt het gerstenat enthousiast ontvangen.

Oude naam, nieuwe droom

Het bier moest een naam krijgen. De jongeman dacht terug aan zijn roots. Aan zijn familie en aan zijn thuis. En ineens zag hij het voor zich. De pentekening, mét het deftige aapje. “De Deftige Aap” was herboren. Er werden steeds meer bierflessen afgevuld en het bier kwam op de kaart bij de lokale cafés. Ook kwam het bier in de schappen bij de slijters in buurt. De jongeman bottelde heel wat af. Zijn bier was een succes, zijn droom werkelijkheid. Maar door dit succes werd het kleinste brouwerijtje van het land te klein, de vraag te groot. En zo kreeg de jongeman een nieuwe droom.  

Speciaal Bieren, zeker de regionale, hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Een gat in de markt, weet ook de jongeman. Een eigen horecagelegenheid, waar ook gebrouwen kan worden. En waar iedereen kan zien hoe het bier wordt gemaakt. Belangrijker nog, waar iedereen het ook kan proeven. Dat was zijn nieuwe droom. Zijn eigen brouwerij, maar dan net wat anders. Ambachtelijk, eerlijk en puur. Blijft dit ondernemerschap een droom, of kan zijn nieuwe, grotere droom werkelijkheid worden?

Samen met zijn neef werkt hij vervolgens zijn dromen verder uit. Zijn dromen worden concrete plannen. Ideeën worden op papier gezet, er wordt marktonderzoek gedaan en met financiële instanties gesproken. De jongeman en zijn neef hebben een goed idee uitgewerkt, waarmee zij de juiste mensen enthousiast hebben gemaakt. Er komt geld, een pand en tijd. Want de jongeman zegt zijn vaste baan op. Als je je droom na wilt jagen moet je tenslotte risico’s durven nemen. Een hele stap maar bewonderenswaardig, vind ik!

de Deftige Aap

Deftig concept

De laatste maanden is er samen met verschillende specialisten hard gewerkt aan dit deftige concept de Deftige Aap. Heel hard gewerkt. Van niets naar iets! Iets heel moois! Nu staat er in het centrum van Helmond, vlakbij zijn geboorteplaats Gerwen, een echte brouwerij! Mét restaurant en een winkeltje waar men het ambachtelijk gebrouwen bier en andere streekproducten verkoopt.

De jongeman heeft dit toch maar mooi voor elkaar gekregen. Zijn eigen horecaconcept. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Maar dromen komen niet vanzelf uit. De jongeman heeft zijn dromen nagejaagd. Zijn hart gevolgd en volgehouden. Want banken zeggen niet meteen ja en ideeën komen niet als concrete concepten uit een hoge hoed. Gelukkig bleef de jongeman geloven in zijn droom! Hij wordt hierin gesteund door zijn fantastische vrouw en zijn geweldige neef, een echte keukenprins. Zij verzamelden een heel tof team om zich heen waarmee zij gaan knallen! Samen zijn zij deze deftige droom!!

de deftige aap Helmond

Hippe hotspot de Deftige Aap

De Deftige Aap is een feit. Wij hebben alvast een tafeltje gereserveerd bij deze nieuwe hippe hotspot in Helmond. Samen met een paar lieve vriendinnen gaan wij onder het genot van een deftig biertje een lekker hapje eten. En onze eigen dromen bespreken. Want als wij iets van de jongeman hebben geleerd, dan is het wel dat dromen echt kunnen uitkomen, als je er maar helemaal voor gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven