De diefstal van mijn jeugd door Natascha Kampusch (review)

Tegen je zin vastgehouden worden, weinig tot niks te eten krijgen, alle controle over je leven kwijt zijn. Een ontvoerder die bepaalt wat je doet, wanneer je het doet en hoe je het doet. In “De diefstal van mijn jeugd” vertelt de Oostenrijkse Natascha Kampusch haar verschrikkelijke verhaal.

Hier lees je een review van het boek dat, ik zeg het nu maar vast, de rillingen over je lijf laat lopen. Zeker als je kinderen hebt.

Lees ook: De fijnste boeken van roman tot thriller op een rijtje

De diefstal van mijn jeugd

Op 2 maart 1998 werd Natascha op 10 jarige leeftijd, op weg naar school, ontvoerd. Ze wordt meegenomen door een man die Wolfgang Priklopil heet. Hij neemt haar mee naar huis en sluit haar op. Wat Natascha, noch haar familie dan kunnen vermoeden wordt werkelijkheid. Het monster houdt haar 8,5 jaar gevangen.

In dit boek beschrijft ze wat er daarna gebeurde. Hoe ze werd behandeld. Pagina na pagina sta je versteld van wat dit meisje, inmiddels een vrouw, allemaal heeft moeten doorstaan. Ook vertelt Natascha wat ze deed om deze periode te kunnen overleven. Maar met name wat innerlijke kracht en vertrouwen met je kan doen als de situatie uitzichtloos lijkt. Het behouden van het vermogen om ondanks ontberingen sterk te blijven en te blijven vechten.

Een les die we allemaal kunnen trekken uit het boek is dat we niet mogen oordelen over slachtoffers van dit soort vreselijk geweld. Ook tijdens de me-too discussie viel het me op. Slachtoffers worden vaak niet zo gezien. Natascha wilde juist níet als slachtoffer gezien worden. Daarvoor is ze in de media compleet afgemaakt. Toch heeft ze haar kracht hervonden en dit boek, De Diefstal van mijn Jeugd’, weten te schrijven.

Het oordeel: een adembenemend boek

Ik heb het boek in 2 avonden uitgelezen. Met regelmaat verbaasd over dat wat de ene mens, de andere aan kan doen en het vermogen van dit kind om te blijven handelen vanuit Liefde en Oprechtheid.

Het is natuurlijk geen ontspannen roman. Af en toe moest ik echt even slikken dat dit geen sprookje is. Een waargebeurd verhaal van het ergste soort. Maar wel een verhaal dat volgens Natascha verteld moest worden. En dat maakt ‘De diefstal van mijn jeugd’ tot een indringend boek.

Kopen?

Is jouw interesse gewekt en wil je De diefstal van mijn jeugd ook in één ruk uitlezen? Koop het boek dan online.

Lees ook: Froukje stopt kindermisbruik – een interview

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven