De dorpsquiz; een hilarische quiz die het halve dorp op stelten zet

De dorpsquiz. Wie kent het niet! Inmiddels is dit een bekend fenomeen, met name in Brabant en doen er honderden dorpen aan mee. In bijna iedere gemeente is er wel eentje. Zo ook in ons prachtige dorp. Een enthousiast groepje vrijwilligers heeft een aantal jaren geleden de handen ineen geslagen en zijn een ongelooflijk knappe quiz in elkaar gaan draaien. Ik schrijf het nu zo even pats-boem neer, maar hier zit een hele hoop tijd en energie in. Samen met een aantal lokale ondernemers die gul sponsoren zijn zij verantwoordelijk voor een heel saamhorig dorp.

Hee doede mee met de Dorpsquiz?

Dit jaar wordt bij ons voor de vierde maal de dorpsquiz georganiseerd: “Hee doede mee”. Deze naam is een verwijzing naar het liedje van oud dorpsgenoot Gerard van Maasakkers, “Hee goade mee”. De vraag “Hee, doede mee” is hier echt overbodig. Iedereen doet mee! Jong, oud, slimme mensen, creatievelingen. Het hele dorp is tijdens de quizavond in rep en roer. Sportverenigingen, vriendenclubs, bedrijven en woonwijken hebben teams gevormd.

Caféteam

Ook wij doen mee. Het eerste jaar deed ik nog met een caféteam mee. Samen met mijn BFF zaten we aan de bar wat vragen over bekende Nederlanders in te vullen. Het team droeg de naam van het café en de eigenaar ontfermde zich goed over zijn team. Te goed. Voor we zelf iets konden zeggen, waren de wijnglazen weer bijgevuld. Dit resulteerde in een hele gezellige avond maar zowel de vragen als antwoorden werden steeds waziger. Het toppunt was dat we iemand met dyslexie hadden afgevaardigd naar de geheime opdracht. Deze opdracht, beschreven middels een cryptische omschrijving, was een dictee. #fail! Het gaf niets, we hebben een geweldige avond gehad. Samen quizzen verbindt, zeker met de dorpsquiz. Echt.

Lees ook: Gruwelen van een groepsapp

dorpsquiz

Familie team

Een jaar later zijn we ons eigen team gaan oprichten. Met mijn lieve familieleden en wat vrienden van de familie. Onder onze familienaam, die we allemaal met trots dragen, gingen wij de strijd aan. Helaas voor ons was het eerste jaar niet het beste jaar. Dit werd pijnlijk duidelijk tijdens de feestavond.

Feestje! Of toch niet?

Ieder jaar opnieuw wordt tijdens een spetterende feestavond de uitslag van de Dorpsquiz bekend gemaakt. Een gave band, alle deelnemers en liters bier zorgen voor een knallend feest. De uitslag loopt als rode draad door de avond heen. Het hoogtepunt is natuurlijk de top 10. Het ultieme doel. De top 3 bereiken is natuurlijk helemaal fantastisch. De teams die in de top 3 eindigen ontvangen ieder een mooi geldbedrag. Dit doneren ze aan een zelf gekozen lokaal goed doel.

Dat jaar waren er 123 deelnemende teams. Wij werden 113e. Au! Dat deed pijn. Onze familie is redelijk bekend binnen ons dorp. Met een familienaam als teamnaam is dat misschien leuk als je in de bovenste regionen eindigt. Voor ons was dit eventjes wat minder aangenaam. Maar wij laten ons natuurlijk niet kennen. Optimistisch als onze familie is, zagen wij volop mogelijkheden tot verbetering. Wij schreven ons het jaar erop weer in. Met een wat meer algemene naam: “Allemaal familie”. Hoe heet jullie team? Bij ons komen echt de meest geweldige namen voorbij.

Dat jaar eindigden wij als nummer 79. Een prima stijging op de ranglijst. Mensen om ons heen vonden het best sneu. Zo laag eindigen. Wij waren dik tevreden en hebben dit dan ook goed gevierd.

Lees ook: over foute onderbroeken en doktoren gesproken

Heb jij wel eens meegedaan met zo’n quiz en hoe hoog (of laag) eindigden jullie?

Van ruilen komt huilen met de dorpsquiz

Het hele dorp loopt ook dit jaar weer warm voor deze intensieve quizavond. Het is niet zomaar wat vragen beantwoorden. Nee. Je hebt 10 categorieën. Allen met veel, heel veel vragen. Buitenopdrachten, bakopdrachten en foto opdrachten. En je bent er niet alleen op de dag zelf druk mee. Zo stonden we anderhalve maand geleden op een druilerige vrijdagavond bij de kiosk in het park. Alle teamcaptains hadden een mail ontvangen dat ze een geheime envelop konden ophalen. In de envelop zat een plakboekje met een stapeltje plaatjes. Een heuse ruilactie! Net zoals je bij de Albert Heijn voor Freek Vonk plaatjes kunt sparen, moesten de teams ook plaatjes gaan sparen. Wat volgde was een hele groep volwassen mensen die als gekken plaatjes stonden te ruilen en van alles aanboden om hun boekje maar vol te krijgen. Hilarisch. Later werd een ruilmiddag georganiseerd en op Facebook werden diverse ruilacties opgezet.

De organisatie weet de spanning steeds wat hoger op te voeren. Via Facebook en de lokale krant ontvang je in de weken voorafgaand aan de quiz diverse hints en worden categorieën bekend gemaakt. In ons team worden de meeste hints pas tijdens of na de quizavond duidelijk 😉 .

Tips voor een topteam voor de dorpsquiz!

Ook dit jaar doen we weer mee. De voorbereidingen zijn in volle gang. We gaan voor een plaatsje onder (of boven, net hoe je het bekijkt) de 75. Een voorzichtige doelstelling, ik weet het. Tips om de avond goed te laten verlopen, ga ik jullie niet geven. Laten we eerlijk zijn lieve mensen. Wij gaan onze troeven en tactiek niet prijsgeven. Het hele dorp leest tenslotte mee.

Wat ik je wel wil meegeven, is het volgende advies:

Zorg voor een gevarieerd maar gezellig team. Het is vooral een erg leuke en interactieve avond. Geniet ervan, werk samen en weet dat in dit geval meedoen écht belangrijker is dan winnen.

The winner takes it all!

Als je wint, heb je vrienden. Maar als je als team de dorpsquiz wint, heb je de eeuwige roem. Al zijn wat mij betreft de grootste winnaars de lokale goede doelen. En de organisatie. Die ieder jaar weer kan terugkijken op een geweldig dorpsfestijn!

Waar woon jij en is daar ook zo’n quiz? En heb jíj nog tips voor mij?

 

2 gedachten over “De dorpsquiz; een hilarische quiz die het halve dorp op stelten zet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven