De Gorgels van Jochem Myjer hebben ons huis overgenomen!

Joebelabambam! Jochem Myjer’s Gorgels hebben ons huis overgenomen! ‘Joebelabambam!’, klinkt het door ons huis. Jongste Zoon is volledig in de ban van de Gorgels. Elke avond lees ik de kinderen voor uit dit boek van Jochem Myjer. Elke avond zijn ze boos dat ik niet nóg een hoofdstuk wil lezen. Het liefst moet het boek in één keer uit. Dat dit betekent dat ik zo’n 130 pagina’s moet voorlezen, zal hen een zorg zijn. Ze slurpen het verhaal over Gorgels en Brutelaars op alsof ze een grote milkshake hebben gekregen. Een teken van een goed kinderboek.

Jochem Myjer’s Gorgels winnen van mijn bacteriën

“Bestaan Gorgels en Brutelaars echt, mam?”, vraagt Jongste Zoon op een avond. Hij wil net zijn bed instappen en kijkt mij met grote ogen aan. “Nee lieverd, dat is gewoon een mooi verhaal”, zeg ik. Hij gelooft het niet. “Waarom worden kinderen dan ziek? Dat is toch de schuld van de Brutelaars?”, vraagt hij wijs. Mijn verhaal over bacteriën en virussen dat ik vervolgens aan hem ophang, is voor hem lang niet zo interessant als Jochem’s versie. De waarheid verliest het van de Gorgels. Mijn bacteriënverhaal verliest het van een monsterlijk vriendelijke fantasie.

de gorgels kinderboek Jochem Myjer

Genieten van een goed boek

Ik kan mij nog levendig herinneren hoezeer ik als kind genoot van een goed kinderboek. En nog steeds geniet ik ervan als ik een boek heb gevonden dat ik niet weg kan leggen. Een verhaal dat ik opslurp als een aardbeienmilkshake van een grote fastfoodketen. Size Large. Heerlijk jezelf verliezen in een meeslepend, spannend, verdrietig of romantisch verhaal. Herken je dat?

Roald Dahl, Paul Biegel en Astrid Lindgren: wat ik vroeger las, lezen mijn kinderen nu

De boeken die ik vroeger als kind verslond, lezen mijn kinderen nu ook. Roald Dahl, Paul Biegel, Astrid Lindgren…van hen las ik ze allemaal. ’s Nachts was ik Ronja de Roversdochter of zat ik in een Reuzenperzik, ik dronk fropskottel met de GVR en zat samen met Mathilda in de bibliotheek. Ja, ik was een echte boekenwurm. Nog steeds trouwens, hoewel ik daar graag meer tijd voor zou vrijmaken.

Ik vind het ontroerend om te merken dat mijn kinderen het leesvirus van mij hebben geërfd. Dat ze net zo in de ban zijn van een verhaal als ik vroeger was. Kinderen die graag lezen, hebben daar profijt van. Ik voel me ook bevoorrecht dat ik ze niet elke dag moet ‘dwingen’ om een stukje te lezen, maar dat ze dit zelf willen. Ook Jongste Zoon, die in groep drie zit, leest mij bijna elke dag met plezier een stukje voor. Zo fijn!

De Gorgels, beste Kinderboek van 2016 volgens de Kinderjury

En toen was daar ineens Jochem Myjer met zijn Gorgels. Een komiek die een kinderboek schrijft. Ik heb mij eerlijk afgevraagd wat dat nou kon worden. Weer een bekend persoon die iets nieuws probeert. Ik bedoel, we hebben o.a. Yvon Jaspers, Youp van ’t Hek en sinds kort ook Filemon Wesselink die allemaal een kinderboek hebben geschreven.

Nog nooit was mijn hele gezin zo in de ban van een kinderboek als van ‘joebelabambam’, de Gorgels. Het is spannend en grappig geschreven. Een verrassend verhaal. Eigenlijk wil ik het boek ook het liefst in één ruk uitlezen. Ik begrijp wel dat De Gorgels in 2016 de prijs voor het beste kinderboek in de categorie 6-9 jaar van de Kinderjury heeft gekregen.

De liefde van Jochem Myjer sijpelt tussen de letters door

Vanavond lezen we hoe de Groenlandse Grootbekbrutelaar nog één keer probeert om de Gorgels te verslaan. Tussen de regels door lees ik de liefde van Jochem Myjer voor het Eiland, de vogels, Naturalis en het vertellen van een verhaal. Ik kan daar enorm van genieten en verheug mij op mijn aardbeienmilkshake vanavond.

Sinterklaas of kerstcadeau

Ben je nog op zoek naar een goed cadeau voor Sinterklaas, Kerst of een verjaardag? Dan zou ik zeker eens naar de boekhandel vliegen of online surfen om de Gorgels te ontmoeten. Ze zijn echt heel schattig 😉 .

Tip: online vind je de Gorgels (uiteraard) onder andere bij Bol.com, het krijgt enorm veel positieve reviews trouwens. En wist je dat het nieuwe boek ‘de Wereld van de Gorgels’ er ook bijna aan zit te komen? Je kan deze alvast reserveren als je wilt.

Inmiddels is dit stuk een lofzang over de Gorgels geworden. Niet gesponsord trouwens, mocht je jezelf dat afvragen. Maar gewoon omdat ik hou van goede (kinder)boeken. Wat is jouw favoriete voorleesboek?

Dit vind je denk ik ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven