De Krijtjes Staken: een haast spelenderwijs filosofisch kinderboek

Van tijd tot tijd stuit je op een kinderboek dat je raakt. Dat geldt ook voor grote-mensen boeken, natuurlijk 😉 . Maar hoe mooi is het dat een kinderboek hetzelfde teweeg kan brengen? Met zo weinig woorden toch de boodschap zo sterk overbrengen… Dat geldt ook voor ‘De Krijtjes Staken’. Een heel mooi kinderboek. In dit blog lees je de review!

Lees ook: Je eigen creativiteit laten ontluiken? Ga voor aquarelpotloden!

De Krijtjes Staken

“Teun wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vind hij krijtjes1alleen een stapel brieven van zijn kleur-krijtjes, die staken. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Beige wil niet langer in de schaduw staan van Bruin. Blauw en Rood klagen dat ze te veel moeten doen, terwijl Roze graag wat vaker ingezet wil worden. Kan Teun een oplossing bedenken waar iedereen blij mee is?”

Het prentenboek “De Krijtjes Staken” heeft zeer terecht maanden op de bestseller lijst van de New York Times gestaan en was het beste kinderboek van Amazon in 2013. Het boek is het debuut van schrijver Drew Daywalt (filmmaker) en geïllustreerd door de gerenomeerde illustrator Oliver Jeffers.

De review

De tekst, vormgeving, typografie en de tekeningen vallen echt samen als eenkrijtjes2 geheel. De typografie is zo neergezet dat het net lijkt alsof het krijtje het inderdaad zelf geschreven heeft. Dit alles is aangevuld met de vrolijke en levendige tekeningen van Teun, een 6/8 jaar oud jongetje. In dit prachtige boek komen zaken als het leren van de kleuren, tekenen, creativiteit en emoties aan bod.

De gevoelens van anderen, hoe hou je daar rekening mee? Dat, en nog veel meer, komt aan bod in ‘De krijtjes staken’. Het is een kleurrijk boek, en gaat mooi om met emoties bij kinderen. De kleuren-krijtjes staken net op het moment dat Teun mag gaan tekenen in de klas. In plaats van zijn krijtjes vind Teun een stapel met brieven die aan hem zijn gericht. De kleuren-krijtjes vertellen, door middel van deze brieven, op een openhartige, emotionele en humoristische wijze hun problemen aan Teun. Hieronder zie je zo’n brief van een van de krijtjes.

 

krijtjes3Meer info over het boek

Je koopt het prentenboek voor kinderen, De krijtjes staken, gewoon online. Aanvankelijk kreeg je er een setje Bruynzeel krijtjes bij. Helaas is het boek al wat ouder, dus die actie is afgelopen. Maar gelukkig is het boek nog steeds gewoon te koop voor €13,99 bij Bol.com. En waarschijnlijk hebben je kids thuis al genoeg krijtjes… Mits ze niet aan het staken zijn natuurlijk 😉 .

Auteur: Drew Daywalt;
Illustrator: Oliver Jeffers;
Oorspronkelijke uitgave: The day the crayons quit, Harper Collins, 2013;
Uitgever Nederland: Uitgeverij De Fontein, 2014
Vertaling: Koos Meinderts
Leeftijd: 2 t/m 8 jaar
Áantal pagina’s: 40

Lees ook: De talenten van kinderen die niet getoetst worden, tellen die wel mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven