Ik volg al een tijdje een workshop time management maar dan meer specifiek voor zorggezinnen. En daar leer ik eigenlijk ook veel leuke dingen om gewoon in eender welk gezin toe te passen. Zo had iemand de tip om een leuke dingen doos te implementeren. En die vond ik zelf geweldig! Er was er eentje voor de zomer en eentje voor de winter (mooi weer- slecht weer). Want in de winter kan je niet naar het openluchtzwembad en in de zomer kan je niet op de markt gaan schaatsen.
Waarom hadden ze dat nou uitgevonden? Omdat het in vele gezinnen vaak op een vrije dag à la minute beslissen is ‘wat gaan we vandaag doen?’ en dan heeft er niemand een goed idee en dus blijven we maar thuis. Of dan gaan we voor de zoveelste keer naar de dierentuin. In ons gezin is het belangrijk dat we bijvoorbeeld voorspelbaarheid geven. Daarom dus ook die leuke dingen doos.
Van groot tot klein in de leuke dingen doos
We stoppen er heel veel ideetjes in, dingen die op één dag te verwezenlijken zijn. Een dagje naar de maan, dat is nou net iets te moeilijk. Ideetjes die we in de loop van de dagen of maanden zelf ook nog bedenken die kunnen we er ook gewoon bij in stoppen. De week van tevoren, op zaterdag of zondag, pikken we er een briefje uit met onze ogen dicht. En dan gaan we dat de week nadien doen. Zo hebben wij onze voorspelbaarheid en hebben we ook iets leuks om naar uit te kijken. Zo kunnen we ook bijvoorbeeld boodschappen doen als dat nodig is voor kookactiviteiten.
Wat zijn dan zo de dingen die je kan doen? Dat zijn echt de kleinste dingen eerst! De kinderen mogen volledig zelf kiezen! En dan kiezen ze echt de dingen waar zij het meest van genieten: samen pizza maken, pannenkoeken bakken, een dagje naar zee, samen gaan zwemmen, samen naar de stad een ijsje eten… Het hoeven echt geen dure dingen te zijn. Ik wou heel graag eens naar een maisdoolhof gaan en dat heb ik er in gestopt voor komende zomer. Maar ik wil ook al jaren eens terug naar Pairi Daiza. En dan kan je dat ook goed plannen.
Ben jij ook iemand met zo’n doosje en zo ja… wat stop jij er in?