De luizenmoeder serie: 5x waarom iedereen zichzelf herkent

Het is een gigantisch tv-succes, de Luizenmoeder serie. En we hoeven deze serie vast niet meer aan je voor te stellen. Wat een heerlijk stukje televisie, de luizenmoeder! Het moederschap, en vooral die heisa en regeltjes op school, bekeken met een dikke vette knipoog. Dat past dus perfect in ons straatje. Dat de serie zo’n succes is komt niet alleen door de humor. Maar misschien eerder door de kern van waarheid die er achter schuilt…

de luizenmoeder serie

De luizenmoeder serie: herkenbaar voor iedereen*

*van leraar, tot ouder, tot kind

Maar liefst 2,4 miljoen mensen keken naar de derde aflevering van de luizenmoeder. Daarmee is het 8 uur journaal behoorlijk verslagen. Nederland stemt massaal af op het programma. En terecht, vinden wij. Het is namelijk zo lekker herkenbaar. Voor moeders, voor leraren… En zelfs voor kinderen. Want laten we wel wezen; het kan er op het schoolplein behoorlijk hysterisch aan toe gaan. En dat ligt heus niet alleen aan de kinderen.

5x Humor met een kern van waarheid in De Luizenmoeder serie

De Wereld Draait door nodigde al een stel leraren uit om over het programma te praten. Even checken; kunnen zij er ook zo hard om lachen? Dat kunnen ze. En ook bij ouders valt het programma in de smaak. Want wie herkent er geen schoolplein-drama? Dus hier komt ‘ie: 5x de situaties uit De Luizenmoeder waar je je kapot om lacht. Juist omdat ze zo herkenbaar zijn 😉 .

1. Ouders zijn soms erger dan kinderen

Ze maken een hoop drukte. Weigeren zich aan de regels te houden. Bemoeien zich met van alles. Nee, dat zijn dus niet de kinderen. Dat zijn de papa’s en mama’s 😉 . En, let’s face it, toch ook vooral de mama’s. Guilty! Het loslaten van je kind valt nou eenmaal niet mee. En toch moet je dat iedere dag weer doen bij die schoolpoort. Maar gelukkig is er meestal wel een juf Ank in de buurt die daar korte metten mee maakt!

2. Het ouderschap zit vol onverwachte uitdagingen

Dat je luiers moet gaan verschonen, dat weet je. En dat baby’s huilen waarschijnlijk ook. Maar in De Luizenmoeder serie komen de onverwachte uitdagingen van het ouderschap naar voren. Hoe verdomde moeilijk kan het zijn om een kinderfeestje te organiseren? Of een geschikte traktatie te maken? Daar hebben ze je niet op voorbereid bij de GGD! Ouders zijn soms moeilijk, maar de schoolreglementen zijn niet minder lastig. Kinderen op de basisschool? Dan heb je ook nog te kampen met ándere ouders. Die natuurlijk veel lastiger zijn dan jij zelf.

Lees ook: Waarom moeders mee moeten doen met Expeditie Robinson

3. Leraren; het zijn net mensen

Net mensen? Nee beste lezer, het zijn gewóón mensen. Ik kan het weten, want allebei mijn ouders waren leraar. Het zijn gewoon mensen, maar wel mensen die de hele dag op onze kinderen letten. Ze wat proberen bij te brengen. Wiskunde, maar ook fatsoen, en respect. En dat doen ze met de beste bedoelingen van de wereld. Ga er maar aan staan, zo’n klas vol van die blagen.

Toch worden de leraren daar niet altijd naar behandeld. Ze krijgen soms heel wat over zich heen. Ook van ouders. Niet alleen in de serie De Luizenmoeder, maar ook in real life. Dus bij deze even een oproep: respect voor alle leraren! Behandel ze ook zo. Ze hebben immers niet alleen met die kinderen, maar ook met 2x zoveel ouders te dealen. En dat een lerarenstaking geld kost? Dat moet dan maar 😉 .

4. De basisschool – welcome to the wild, wild West

In De Luizenmoeder moet Hannah op het schoolplein behoorlijk oppassen. Omdat ieder gesprek met andere ouders verandert in een situatie die maximaal ongemakkelijk is. In het echte leven is het niet zó erg. Maar in iedere klas zit gemiddeld minimaal 1 ouder die alles al een soort wedstrijd ziet. “Die van ons die…” Bovendien zijn de ouders van vriendjes van je kind heus niet altijd vrienden van jou. En jij maar tegen je kind zeggen dat ze áltijd aardig moeten blijven. Bewaar vooral je geduld. En kijk anders ter ontspanning gewoon De Luizenmoeder nog een keer terug. De serie helpt ook met relativeren.

Niet alleen het schoolplein, ook de rest van de school is voor Hannah gevaarlijk terrein. Er geldt een duidelijke rangorde. Van luizenmoeder tot ouderraad. Herkende jij dat een beetje?

5. We doen allemaal ons best – op onze eigen manier

Hoe je het ook went of keert… Bij het ouderschap komt geen handboek. Bij het leraarschap wel, maar daar staat ook niet alle ‘lesstof’ in opgenomen. Als je begrijpt wat ik bedoel. Hoe om te gaan met een overvol klaslokaal? En met lastige ouders? Waar het om gaat is: of je nu mama bent of juf Ank (of Ans of Annemarie): we doen allemaal ons best. En daar maken we allemaal wel eens een uitglijder in. Wat je dan moet doen? Even hard lachen. En gewoon weer doorgaan.

Wij kunnen alvast niet wachten op de volgende aflevering. En op het volgende seizoen. Want ook dat zit er aan te komen! Heb jij nog aanvullingen op ons lijstje? Deel ze dan hieronder!

De Luizenmoeder serie wordt uitgezonden op zondagavond om 20:25u op NPO 3. Niet alles gezien? Hier kan je de serie terugkijken.

Lees ook: Crime series die je gezien moet hebben… Als je durft

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven