De oorsprong van Moederdag: wat nou commerciële onzin?

Moederdag. Vaak hoor ik dat mensen het maar “commerciële onzin” vinden en van mening zijn dat het door de middenstand uitgevonden is. Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Dan kan je denken: nogal wiedes, jij bent toch ook een moeder? Maar deze moeder heeft wél haar huiswerk gedaan. Het gaat niet om (grote) cadeaus. Het gaat om een beetje extra aandacht en een kleine attentie. Zelfgemaakt of gekocht is daar gewoon leuk bij. De oorsprong van Moederdag heeft trouwens niks met commercie te maken. Lees maar eens even mee.

Op internet kwam ik onderstaand artikel van Berber Wierstra tegen over de oorsprong van Moederdag. Dat wil ik graag even delen. Voor alle ‘haters’ van deze dag. Want zeg nou zelf, had jij al enig idee waar de oorsprong van Moederdag lag?

Lees ook: Moederdag zonder moeder, het is toch anders

 

de oorsprong van moederdag

De oorsprong van Moederdag

Dus even wat geschiedenis over Moederdag. Vaak wordt gezegd dat deze dag is uitgevonden door de media en de commercie, maar een dag ter ere van moederfiguren is al terug te vinden in het oude Griekenland. Toen kon je zéker nog niks voor je moeder bestellen bij de eerste de beste webshop. Maar de oorsprong van Moederdag zoals wij het nu kennen is echter afkomstig uit Amerika. En vergis je niet: ook toen had het nog niets met commercie te maken.

Dé oorsprong van Moederdag bestaat eigenlijk niet. Moederdag heeft namelijk verschillende oorsprongen. Zo werden in het klassieke Griekenland de Rhea, de grote Moeder der Goden vereerd. En ook vereert de katholieke kerk al eeuwenlang de moeder van Jezus, Maria. In Amerika kwam de Moederdagtraditie in 1870 op gang. Julia Ward How startte een grote publiciteitscampagne voor een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. De dag werd echter pas echt populair in 1907, toen Anna Marie Jarvis haar eigen moeder begon te eren die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voor medicijnen en andere goederen voor moeders had gezorgd.

Een traditie was geboren

In 1914 besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.
Nederland nam deze traditie in 1925 over. Hier wordt ook op de tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Moeders worden echter in veel landen op andere dagen geëerd, maar meestal wel in de maanden april, mei of juni. Eerst kregen moeders vaak alleen een bos bloemen, in de jaren ’60 werden huishoudelijk apparaten een populair cadeau.

(Bron: IsGeschiedenis)

Lees ook: Een moederdag cadeau maken? Makkelijke DIY’s voor kids (en papa’s)

1 gedachte over “De oorsprong van Moederdag: wat nou commerciële onzin?”

  1. Pingback: Moederdag | Dagelijkse dingen en dromen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven