De Puberdagboeken: lees hoe tieners over hun leven schrijven

Pubers, we zouden er hele blogs over kunnen schrijven. Oh wacht, dat doen we natuurlijk al 😉 . En dan gaat het meestal over hun grote mond. Hun algehele desinteresse in de wereld om hen heen. Of hun eindeloze honger. Maar pubers hebben ook een meer verborgen kant. Een heel erg onzekere kant. Over hun plek in de groep. Of hun alsmaar veranderende lichaam. En wat dacht je van seksuele gevoelens, die zo langzaam beginnen op te spelen? Over al dat soort puberzaken lees je in ‘De Puberdagboeken’.

de puberdagboeken

De Puberdagboeken, de onzekerheden zijn hetzelfde!

Het meest bekende puberdagboek is waarschijnlijk wel dat van Anne Frank. Heeft jouw puber het Achterhuis gelezen? Een indrukwekkend boek. Maar ook De Puberdagboeken is een dagboek-verzameling die we zeker aan pubers – én hun ouders – aanraden.

Of er tegenwoordig nog veel pubers een dagboek hebben weet ik eigenlijk niet. Maar vroeger, toen de wereld nog niet zo digitaal was, was dat in ieder geval wel zo. Monica Soeting en Nina Wijsbek hebben samen een heleboel van die dagboeken verzameld. En daar is nu De Puberdagboeken uit voortgekomen.

Lees ook: Dit is de reden dat je puber moe is

Geschreven door Monica Soeting en Nina Wijsbek

Wist je dat er een Nederlands Dagboekarchief bestaat? De schrijfsters namen het door en pikten de meest openhartige, ontroerende, hilarische en vooral herkenbare tienerdagboeken uit. En bundelden die in De Puberdagboeken.

Leuk: de dagboeken stammen vanaf de jaren ’40. Dat pubers door de jaren heen de zelfde onzekerheden hebben gehouden wordt door dit boek mooi duidelijk. “Zoals elke dag dat ik thuis ben is er altijd herrie om mij. Ik loop rond zonder enige interesse voor iets en daar worden ze hier kwaad om”. Het is een stukje uit een dagboek uit 1960, maar het zou toch zo door je eigen hedendaagse puber opgeschreven kunnen zijn?

Lees ook: Asociaal gedrag van pubers met hun mobiel los je zo op

Tieners schrijven over hun leven

Niet alleen een aanrader voor met zichzelf worstelende pubers. De Puberdagboeken is ook een mustread voor met hun puber worstelende ouders. Jep, ze hebben een grote mond en gedragen zich niet altijd zoals je dat zou willen. Maar dit boek herinnert je er aan dat je stoere puber diep vanbinnen eigenlijk een klein hartje heeft. En vreselijk onzeker is.

Misschien zal dit boek er zelfs wel toe leiden dat ook jouw puber weer een ‘ouderwets’ dagboek heeft. Want het op papier zetten van je gedachten, zeker in de onrustige periode die puberteit heet, is helemaal nog niet zo’n verkeerd idee. Moet jij als ouder wel beloven er niet stiekem in te gaan neuzen he! Begin dan liever aan De Puberdagboeken.

<3 Je koopt de Puberdagboeken bij Bol.com voor € 14,99

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven