De schat van Gruizelkaak: heerlijk leesboek vol absurde humor!

Vind jij het ook weleens lastig om een leuk (voor)leesboek te vinden, zonder dat je gelijk terugvalt op de klassiekers? Of ben je op zoek naar een avontuurlijk kinderboek voor de zomervakantie? De schat van Gruizelkaak is een heerlijk (voor)leesboek vol absurde humor. In dit nieuwe kinderboek, geschreven door Simon Cherry, beleeft Eddie Kei tijdens de saaie zomervakantie bij oma zijn eerste avontuur.de schat van gruizelkaak

Een piraat, een pratende pinguïn en een schatkaart

Mijn kinderen zijn dol op lezen en wij gaan dan ook regelmatig naar de bibliotheek om nieuwe boeken te lenen. Zij waren dan ook erg benieuwd naar het verhaal over Eddie Kei, een doodnormale jongen die tijdens zijn ontbijt in het krakkemikkige huisje van zijn oma in Vloedlijn Baai een harde bons hoort. Een stukje plafond valt precies in zijn kom verse chocopoppies en Eddie hoort een stem vanuit de badkamer komen. Als hij gaat kijken, vindt hij een piraat in de badkuip. Dit is het begin van een groot en grappig avontuur.

De piraat neemt hem mee op zoek naar de schat van Gruizelkaak, de rijkste piraat van de wereld. Met het geld van de schat zouden ze het huisje van oma kunnen opknappen. Samen met de piraat, de bemanning en een pratende pinguïn (ja, echt!) moet Eddie vier opdrachten van de schatkaart goed uitvoeren, voordat hij bij de schat van Gruizelkaak kan komen.

Onderweg worden de piraten op hun schip De Krabkluif, wat vroeger een snackbar was, achtervolgd door Barracuda Bill, een gevreesde piraat die ook op de schat aast. En worden ze nou in de gaten gehouden door een koe?

de schat van gruizelkaak

De schat van Gruizelkaak, een humoristisch boek voor 9-12 jarige jongens én meisjes

De eerste zin zorgde al voor een dikke glimlach bij mijn dochter (7): ‘Het lawaai dat het ontbijt van Eddie Kei onderbrak, leek nog het meest op dat van een koe die van de kapstok viel’. Ja, dat maakt nieuwsgierig! Het verhaal gaat soms van de hak-op-de-tak, waar ik in het eerste hoofdstuk erg aan moest wennen. Eenmaal gewend, wil je na afloop van elk hoofdstuk weten hoe het verhaal verder gaat.

De absurde humor in het boek laat je ook als ouder glimlachen. Zo heeft de piraat een plastic haai op zijn schouder. Als Eddie hem vertelt dat in elk piratenboek een papegaai op de schouder van de kapitein zit, heeft de piraat hier een logische verklaring voor. Iemand heeft ooit per ongeluk ‘papegaai’ opgeschreven in plaats van ‘plastic haai’ en daarom denken de mensen dat het een papegaai moet zijn. Want wie gaat er nou met een papegaai op de schouder lopen? Je begrijpt dat dit gegarandeerd gegrinnik oplevert bij je kinderen.

Kortom, mijn kinderen vinden het een grappig boek en zelf ben ik zeker gecharmeerd van de humor die Simon Cherry in het boek verwerkt. “Hoe komt hij erop?”, is een gedachte die veelvuldig door mijn hoofd is geschoten. Ja, ook ik als moeder heb van het boek genoten! Een aanrader als je niet zo in to het voorlezen bent dus.

Over de schrijver: Simon Cherry

Eerlijk is eerlijk, ik had nog nooit van Simon Cherry gehoord. Hij blijkt een tv- en theaterschrijver te zijn van wie de humoristische toneelstukken in Londen en Manchester worden opgevoerd. Hij schreef daarnaast o.a. stukjes voor de Daily Telegraph. Specialist in humoristisch schrijven, dus. Nou, dat is wel te merken in zijn eerste boek ‘De schat van Gruizelkaak’!

Meer informatie

Het boek is geschikt voor kinderen van 9-12 jaar en valt onder de categorie B-boeken. Voorlezen kan vanaf ongeveer 7 jaar. Zelf heb ik namelijk gemerkt dat mijn vijfjarige ‘Aadje Piraatje liefhebber’ het verhaal iets te langdradig en lastig vond.

Mocht je het boek willen bestellen, dan vind je hieronder wat meer gegevens van het boek, en uiteraard kan je het boek online bestellen.

Titel: De schat van Gruizelkaak
Auteur: Simon Cherry
ISBN: 9789026139802
Prijs: €14,99

Meer leuke kinderboeken vind je hier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven