Ik kon er vroeger geen genoeg van krijgen, van de school agenda en alle andere schoolspullen waar ik ieder nieuw schooljaar mezelf weer he-le-maal in onderdompelde. Die goede oude tijd. En de geschiedenis herhaalt zich, want ook mijn meisje is niet tegen te houden als het gaat om het kopen van haar spulletjes en agenda voor school. Lotte heeft inmiddels de gehele citroenencollectie van de HEMA op haar wish list staan. Inmiddels in huis zijn de agenda voor groep 8, een school etui (fijn met 2 vakken) en natuurlijk de nodige schoolspullen om alles te kunnen pimpen. De groene map gaan we lekker pimpen met de Cricut Maker! Nu nog een mooie schooltas en ze is er weer helemaal klaar voor.
Ondanks dat er in de afgelopen jaren al heel wat veranderd is en we alsmaar digitaler worden met zijn allen blijkt die papieren school agenda nog steeds erg geliefd. Uit onderzoek van de HEMA onder 1000 scholieren tussen de 11 en 18 jaar bleek zelfs dat maarliefst 25% van deze jongeren hun school agenda voor het nieuwe schooljaar inmiddels al in huis heeft! Dat is bijtijds, vind je niet? Waren ze met het maken van hun huiswerk ook maar zo snel 😉 .
Waarom nog steeds de papieren school agenda?
Hoe komt het toch dat de school agenda nog steeds de voorkeur heeft in deze digitale wereld? Zelf zou ik denken dat het wat te maken heeft met het gemak van opschrijven en het feit dat hetgeen wat je opschrijft je beter bij blijft, maar daar heeft het niet veel mee te maken. Het heeft voornamelijk te maken met de identiteit die ze zichzelf aanmeten met de schoolagenda. Jongeren willen met hun papieren agenda zichzelf onderscheiden van de rest. En dat doet dus 88% van deze ondervraagde jongeren. Zij geven de voorkeur aan papier in plaats van digitaal en blijven daarmee de traditie ‘in ere houden’ ondanks de intrede van bijvoorbeeld Magister (een leerlingvolgsysteem met onder andere een digitale agenda voor leerlingen in het voortgezet onderwijs).
Mixen en matchen met de schoolspullen
Naast dat de school agenda nog zo in trek is willen vooral de leerlingen van de basisschool ook graag dat de gekochte schoolspullen met elkaar matchen. De HEMAheeft daar iets moois op gevonden en een mix and match collectie laten ontwerpen door diverse influencers. Prints, kleuren en materialen zijn goed door elkaar heen te gebruiken. Binnen alle thema’s is de collectie voorzien van notitieboekjes en schriften tot schrijfwaren en leuke stickers, tapejes, etuis, kaftpapier en nog veel meer.
De Conscious jungle collectie
Een extra speciaal thema in de schoolcollectie dit jaar is het conscious jungle thema. Deze collectie bestaat uit stoere en hippe dierenprints. De vrolijke schoolspullen zorgen niet alleen voor een stijlvolle look op school met de agenda, maar brengen ook een boodschap met zich mee. Met dit toffe jungle thema kan de jonge generatie zien hoe mooi de natuur is en dat we deze moeten beschermen.
Deze collectie vertelt het verhaal over onze bossen en de dieren die daarin leven. Omdat de HEMA duurzaam bosbeheer belangrijk vindt is niet alleen deze collectie, maar zijn alle schoolspullen FSC gecertificeerd. Dit is in lijn met het doel om al het hout en papier om te zetten naar duurzame alternatieven.
De school agenda van Kalvijn
Bekende influencers vragen om een collectie te ontwerpen is natuurlijk eerg heel slim. Niet alleen omdat kinderen nu eenmaal graag willen hebben wat de influencers laten zien, maar óók omdat die influencers gewoon een toffe smaak hebben. Want wie wil er nieou niet zo’n mega stoere school agenda van Kalvijn? Je zou misschien denken dat het echte jongens items zijn ,maar ik vind ze persoonlijk ook echt te gek. Hunor van A tot Z zeg maar.
Je shopt de gave school agenda en andere schoolspullen hier
Schoolspullen collectie van Beautynezz
Ook Beautynezz heeft zich over een collectie mogen buigen. Een collectie voor stoere meiden die van dierenprints houden. Met mooie matchende washi-tape en stickers maak je hier helemaal je eigen favoriete schoolspullen van. Een serieuze girl boss collectie!
Blond schoolspullen bij de HEMA
Ben jij die vrolijke noot en wil jij het liefts de school agenda die van je tafel afsprat qua kleur? Dan is de Blond Amsterdam collectie jouw collectie voor de schoolspullen van dit jaar.
Onderzoek naar school agenda; wat mag hij kosten en waarom is deze zo belangrijk voor leerlingen?
Hoeveel mag een school agenda kosten?
Voor 87% van de ondervraagden is de agenda onderdeel van hun persoonlijke stijl en daarom onmisbaar. Gemiddeld geven jongeren al jaren ongeveer 17 euro uit aan hun schoolagenda en gaan daarna aan de slag om de agenda te personaliseren. Daar zijn de agenda’s van tegenwoordig dan ook op gericht, want veel agenda’s hebben -naast de mogelijkheid tot plannen- ook stickers en vakjes en dergelijke om de school agenda helemaal te stylen zoals jij dat wilt.
Eigen identiteit met school agenda
Met de agenda kiest de leerling ervoor om zijn eigen stijl neer te zetten. De behoefte om zichzelf te onderscheiden door enerzijds wel of juist niet voor een merkagenda te kiezen bijvoorbeeld. En anderzijds is er de behoefte om de school agenda die ze kiezen, te personaliseren sterk aanwezig. Het personaliseren van de agenda gebeurd bijvoorbeeld met -al dan niet meegeleverde- stickers, washi-tape en stempels. Super leuk natuurlijk!
Customizen niet alleen voor meisjes
De kans is tegenwoordig wel heel klein dat jongeren met dezelfde agenda als hun klasgenoot op school rondlopen: 47% van de Nederlandse scholieren customizen hun schoolagenda om zo een eigen stijl te creëren. Niet alleen meisjes zijn daar bedreven in. Ook jongens customizen hun agenda met bijvoorbeeld stickers (37%), stempels (20%) en zelfs washi-tape (16%). Lang leven de DIY papieren schoolagenda en de creativiteit 😉 .
Ik vind het tof om te zien dat de agenda nog steeds zo in trek is en zal zoonlief eens snel stimuleren om een agenda aan te gaan schaffen want hij behoort tot de 75% die nog geen haast heeft met het in huis halen van nieuwe schoolspullen.
Uit het onderzoek van HEMA komen nog meer opvallende resultaten naar voren:
• de school agenda staat op nr 1 de top vijf van de meest favoriete schoolartikelen (gevolgd door de schooltas, schriften, pennen en map);
• meer dan de helft (54%) van de Nederlandse jongeren werkt in de klas op een laptop
• 40% van de scholieren volgt bijles via YouTube;
• bijna de helft (43%) van de jongeren krijgt huiswerk toegestuurd per email;
• slechts 12% van de jongeren houdt huiswerk bij in een digitale agenda;
• 88% van de scholieren kijkt ernaar uit om een nieuwe agenda uit te zoeken (de meisjes krikken het gemiddelde allicht iets omhoog)
Snuffelen tussen allerlei school agenda’s om digitaal te bestellen? Bij de HEMA hebben ze een uitgebreid assortiment schoolspullen die je gewoon vanuit je luie stoel kan bestellen 😉 .
Mijn dochter van 14 (2 vmbo) vindt een papieren agenda juist heel vervelend. Ze vergeet dingen erin te zetten, ze vergeet erin te kijken, en doorgaans is ze hem voor de kerstvakantie alweer ergens kwijtgeraakt. School werkt met Magister, maar ook daar vergeet ze vaak op te kijken. Bovendien wordt vanaf de derde klas het huiswerk er niet meer ingezet. Ze zet dus haar huiswerk in haar telefoon, die heeft ze doorgaans toch al in haar hand *zucht*. Dan kan ze zelf bepalen of en wanneer ze een reminder krijgt, bijvoorbeeld 2 dagen voordat ze een toets heeft. Ze vindt het een ideale methode. Terwijl ik sinds begin van dit jaar juist weer een papieren agenda in mijn handtas heb zitten. Wat ik echt veel fijner en overzichtelijker vind dan afspraken in mijn telefoon zetten.
Dat is mooi Ricky dat ze toch een eigen methode heeft gevonden, vind je niet?