De tijd vliegt als je ouder wordt, waar komt dat gevoel vandaan?

Mijn tijdbeleving is door de jaren heen totaal veranderd en niet in positieve zin. De tijd vliegt namelijk tegenwoordig voorbij. Je herkent het vast wel. De dagen vliegen om naar weken, de weken vliegen om naar maanden en voor je het weet ben je tien/twintig jaar ouder en drie kinderen verder…

de tijd vliegt

Een paar (herkenbare?) situaties waaruit blijkt dat voor ons de tijd vliegt

 • Als ik zeg: “Nieuw? Welnee, ik zong dat liedje/zag die film, droeg die kleding nog ehhh…ohhh… is het al bijna 25 jaar geleden?”
 • Elke ochtend: “uhhh, is het nu al ochtend?”
 • “Wanneer we date night hebben gehad…. Ehhh… kweetniet, wat is datenight ook al weer?”
 • Kind: “euhhh.. eten we alweer (vul groente in naar keuze) ? Ik: “ja, dat hebben we al een tijd niet meer gegeten” Kind: “jawel, dat hebben we eergisteren nog gegeten..” Ik: “echt waar?”
 • Als je peuter nog slaapt tussen de middag en jij in die tijd moet: wassen, drogen, afwassen, opruimen, schoonmaken en eten koken terwijl je het liefst zelf ook een dutje zou doen. Tuurlijk weten we allemaal dat dit gedoemd is te mislukken.
 • Als je samen met vrienden oude herinneringen ophaalt.

Hoe komt het dat de tijd vliegt als je ouder wordt?

Uit onderzoek blijkt dat we situaties die afwijkend en anders zijn dan de rest, sneller en beter kunnen onthouden. Je hersenen registeren namelijk nieuwe dingen veel beter en dan ervaar je meer tijd, je maakt meer mee. Dat zie je direct terug bij onze kinderen, toch?

We doen meer, maar minder nieuwe dingen

Omdat je ouder wordt, doe je wel veel maar maak je minder nieuwe (positieve) dingen mee. Het ‘been there, done that’ principe. Je hersenen vinden dat niet de moeite waard om te onthouden. Je ervaart minder, onthoudt minder en dan krijg je het gevoel dat de tijd voorbij vliegt.

Het is dus heel paradoxaal. Hoe meer unieke herinneringen, hoe langzamer de tijd gaat. Hoe meer je op de automatische piloot alles doet, hoe minder herinneringen je hebt en hoe sneller de tijd gaat. Als je aan multitasken doet, zit alles op de automatische piloot, weet je per saldo niets meer en vliegt de week voorbij 😉 . Ik hoor je denken… AHA! En ik hoor het mezelf zeggen ’time flies when you’re having fun’.

Kinderen en nieuwe ervaringen

Kinderen ervaren van alles voor het eerst. Ze gaan daar helemaal in op en maken dus heel veel herinneringen aan.  Zij ervaren veel minder snel dat de tijd – op lange termijn – voorbij vliegt.

Voor hen is alles een nieuw. Ze hebben leuke en leerzame momenten waar zij zeer geconcentreerd mee bezig zijn. Nog een voorbeeld. Simpele spelletjes doen met kleine kinderen vind ik zelf even leuk, maar na 50 keer kiekeboe-glijbaan glijden, ben ik er wel klaar mee. Ik heb het wel gezien, en jij herkent dit ongetwijfeld.  Ik denk al snel welke taken ik nog moet doen en mijn aandacht is afgeleid.

Mindfull handelen

Als je alles “mindfull” doet, ervaar je het ten volle, maakt het meer indruk en gaat de tijd langzamer.  Je geniet in die zin dus meer. Goed, duidelijk, ik maak te weinig spannends mee en doe teveel op de automatische piloot.

Ik moet dus meer unieke ervaringen opdoen. En dat wat ik doe, moet ook nog mindfull en intens zijn. Om te ervaren en de tijd langzamer te laten gaan en meer te genieten van het leven. Zo verleng je je leven in die zin.

Het ligt dus aan jezelf hoe je de tijd ervaart, of beter gezegd, het ligt aan wat je doet en hoe je het doet, hoe je tijd ervaart.

Oké, ik weet nu de trucs om de tijd langzamer te laten gaan. Nu wordt het tijd om de theorie in de praktijk te brengen. Moet ik alleen eerst even de tijd vinden tussen alle dagelijkse sleur bezigheden om leuke nieuwe unieke ervaringen op te doen! Waar ik die tijd vandaan ga halen? De tijd zal het leren!

Heb jij nog van die herkenbare situaties waarbij het echt voelt alsof de tijd vliegt? Ik ben nieuwsgierig naar hoe jij dit ervaart.

Andere artikelen die interessant zijn om te lezen vind je hier:

 

3 gedachten over “De tijd vliegt als je ouder wordt, waar komt dat gevoel vandaan?”

 1. Avatar foto
  Claudia Leenaars

  Hai Linda, een mooi en herkenbaar verhaal! Als mindfulness expert (18 jr ervaring) en mama deel ik graag mijn ervaringen met je. Hoe je ondanks werk, huishouden en opvoeden toch ontspannen en mindful kan leven. Op Facebook ZHOO Mindfulness Arnhem zie je mijn ervaringen :-).

  1. Hai Claudia,
   Bedankt voor de tip. Ik heb gekeken en er staan zeker nuttige dingen op. Nu hoop ik maar dat ik het echt in de praktijk kan brengen.

 2. Avatar foto
  D.van der Elst

  Het klinkt allemaal erg bekent,maar volgens mij heb je het aardig onder controle.ik kijk uit naar het volgende verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven