De ultieme alarmbellen dat het tijd is voor verandering

Regelmatig kom ik in mijn praktijk dertigers tegen die flink de balen hebben van hun werk. Ze dromen van een nieuw leven, over het roer compleet omgooien. Herken je dat? Soms is dit werkelijk wat je het allerliefst wilt. Soms is die droom niet werkelijk waar het je om gaat. Ik noem dit metaforische dromen over een ander leven met een knipoog het “camping in Frankrijk”-syndroom.

Deze term heb ik er voor het eerst aan gegeven toen ik zelf jaren geleden nog zoekende was in mijn werk. Steeds als ik te lang bleef hangen in een baan die het weer nét niet was, riep ik steevast dat ik het allemaal anders ging doen. Meestal riep ik dat ik naar Frankrijk zou vertrekken… Ik heb serieus overwogen naar Parijs te verhuizen. Maar toen het sollicitatiegesprek bij L’Oréal in Parijs ook echt gepland stond, haakte ik in lichte paniek toch af. Naar Parijs verhuizen was mijn “camping in Frankrijk” droom. Voor mij was dat het ultieme alarmbellensignaal. Ik wist ik dat ik te lang op een plek gebleven was, waar ik niet gelukkig werd. En dat het hoog tijd was voor verandering!

Het dromen over een compleet ander leven zijn de ultieme alarmbellen dat het tijd is voor verandering!

Natuurlijk kun je het roer volledig omgooien en je dromen najagen. Maar het is verstandig om te onderzoeken of je droom niet symbolisch is voor dat wat je op dit moment in je werk mist. Je droomt van een nieuw leven wat je misschien als het erop aan komt niet eens écht zou willen. Wie kent niet de hilarische uitzendingen van “Ik vertrek” waarin mensen impulsief en onvoorbereid een droom in het buitenland najagen die eenmaal daar enorm blijkt tegen te vallen…

Wat leert jouw droom je over je werkelijke behoeften?

Welke wensen en behoeften krijgen in jouw werk te weinig ruimte? Het helpt om je droom goed te visualiseren.

Waar ben je? Hoe ziet het eruit? Met wie werk je? Of werk je alleen? Met welke klanten of doelgroep werk je? Wat moet je er goed voor kunnen? Welke kwaliteiten zet je in? Welke unieke persoonlijke eigenschappen komen er goed in van pas? Hoe voel je je? Leg dit plaatje naast je huidige werk. Voel en benoem concreet wat je hierin mist.

Als je kunt benoemen welke behoeften je droom symboliseert, heb je iets in handen waarmee je je werk ook echt kunt veranderen.

Je kunt dan kijken hoe je de dingen die je nú mist, meer kunt inbrengen in je werk. Dat kan door nieuwe dingen te gaan doen, of de dingen anders te gaan doen. Maak je wensen bespreekbaar met je werkgever! Ik zie in mijn praktijk dat er vaak veel meer mogelijkheden zijn om je werk binnen je eigen organisatie te veranderen dan je denkt.

Veel succes!
Wil je meer tips en inspiratie voor je loopbaan lezen? Kijk dan op www.halmansloopbaanadvies.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top