De voorbereiding en de realiteit van het ondernemerschap

Veel vrouwen overwegen(of hebben dit al gedaan), om net als ik, voor zichzelf te beginnen. Vaak uit onvrede met de combinatie van werk en gezin. In de praktijk blijkt de combinatie werken en kinderen, namelijk niet altijd zo makkelijk en vanzelf te gaan, als je vooraf had gedacht.

Dat is niet zo verwonderlijk, want laten we eerlijk zijn. Je hebt vooraf eigenlijk geen idee waar je precies aan begint. En je kan het allemaal van te voren nog zo goed geregeld en bedacht hebben, de realiteit pakt soms gewoon anders uit. Je kunt dan op een gegeven moment bedenken dat je voor jezelf wilt beginnen, zodat je zelf je uren en je werkweek kunt bepalen. Een inschrijving bij de KvK is zo gedaan. Dus wat let je, zou je zeggen.

Vaak gaat hier echter hetzelfde principe op, als bij kinderen. Vooraf weet je niet waar je precies aan begint. En je kunt je nog zo goed voorbereiden, de realiteit pakt ook hier soms anders uit.

Wat kun je dan doen om succesvol van start te gaan? En hoe kun je het beste uit je bedrijf halen? De komende maanden zal ik op verschillende aspecten ingaan, maar ook ervaringen uit de praktijk met je delen.

Voordat je voor jezelf begint, is het belangrijk jezelf de volgende vraag te stellen.

Hoeveel geld heb ik maandelijks nodig?

Hoeveel verwacht je te kunnen gaan verdienen? Maak een realistische berekening en houdt rekening met kosten, verzekeringen, premies en onverwachte uitgaven.
Mijn advies is om een jaar salaris achter de hand te hebben. Een eigen zaak starten vergt nml altijd meer tijd dan je denkt. Als je niet direct een opdracht hebt of zicht hebt op een daadwerkelijke opdracht, is het belangrijk dat je ruimte hebt om op te starten. Bij de starterbegeleiding die ik geef, is de druk om geld te verdienen omdat de pot leeg raakt altijd de oorzaak dat ondernemers in het wilde weg van alles gaan proberen.

Alles om maar een opdracht binnen te slepen. Dat is logisch, maar werkt vaak averechts. Iemand die te wanhopig op zoek is, komt ten eerste ook zo over op een ander en maakt nogal eens de fout, dingen te beloven die hij of zij achteraf niet na kan komen. Of een opdracht aan te nemen tegen een veel te laag tarief, omdat de opdracht dan maar binnen is.

Beter kun je dus wat financiële armslag hebben en rustig en gefocust op zoek gaan naar jouw doelgroep met gerichte acties. Dat werkt veel beter.

Binnenkort meer!

Cisca Stasse is ondernemer en adviseert en ondersteunt ondernemers om ze te helpen meer omzet te realiseren. Meer weten over Cisca? Zie hier.

Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven