Taboedoorbrekend in een open gesprek: de Wereld van Eva

In de documentaire ‘De Wereld van Eva’ worden onderwerpen besproken waar bijna iedere moeder mee geconfronteerd wordt. Onderwerpen waar nog steeds een taboe op ligt en die in de volksmond onbesproken blijven. Ik heb dan ook met genot zitten kijken naar de 3-delige documentaire en vertel je er graag meer over.

Beeldmateriaal: RTL / Videoland

Eva Jinek en ‘De Wereld van Eva’ op Videoland

Je houdt van haar of je houdt niet van haar. Eva Jinek. En er zit eigenlijk niet heel veel tussenin. Alhoewel je liefde voor Eva wél heel goed kan groeien, dat weet ik uit ervaring.

In het verleden vond ik het wat lastig om naar haar interviews te kijken. Interessante onderwerpen, dat zeker, maar ook een presentatrice die anderen niet liet uitpraten. Maar wat is Eva gegroeid in haar manier van presenteren en het respect dat ze toont voor haar tafelgasten.

Of dat nu komt door het moederschap of niet, dat laat ik even in het midden 😉 . Maar één ding is zeker: als Jinek haar talkshow in de avond presenteert dat zit ik voor de buis. ‘De wereld van Eva’ is mij dan ook op het lijf geschreven. Een documentaire over onderwerpen waar een taboe op ligt die ook nog eens nauw aansluiten bij MamsatWork.

Een drie-delige documentaire over bevallingen, (fulltime) werkende moeders en seks na de bevalling

Er zijn nogal wat taboes rondom het moederschap, de bevalling (die roze hel), de seks erna en het feit dat een moeder misschien wel gewoon fulltime wil blijven werken. Persoonlijk heb ik op alledrie de vlakken ook zo mijn eigen ervaringen natuurlijk, waarbij het fulltime werken altijd mijn speerpunt geweest is. Sinds dat Eva moeder is geworden van Pax verbaasd zij zich over die taboes.

Een van de redenen voor haar om te proberen deze onderwerpen aan te snijden, bespreekbaar te maken én uit de taboesfeer te halen. Want ook al is het moederschap waanzinnig, het is ook zeker intens!

Gelijk zelf ‘De Wereld van Eva’ bekijken? Je vindt de documentaire hier op Videoland. Heb je nog geen abonnement? De eerste 14 dagen kan je gratis uitproberen! Daarna kost een eventueel abonnement € 4,99 per maand.

taboe op bevallingsonderwerpen worden besproken in de wereld van Eva.

Aflevering 1 van ‘de Wereld van Eva’: Lichamelijk letsel en ongemak na de bevalling

Je kan nog zoveel lezen over zwanger zijn, bevallingen en de weken erna, je ervaring zal ongetwijfeld afwijken van dat wat je gelezen hebt. Iedere bevalling is namelijk anders én uniek. Maar wat je ook leest, veel informatie over het lichamelijk letsel dat je na je bevalling kan overhouden is er niet.

Er wordt niet gepraat over de pijn en ellende van de bevalling en de enorme knippen die er soms gezet moeten worden. Ook niet over de problemen die je misschien de eerste weken hebt met lopen of zitten vanwege eventuele hechtingen. Of over het feit dat je nooit meer droog op een trampoline kan staan! Dit terwijl een groot deel van de wereldbevolking hier last van van heeft.

We schamen ons

Nee. Het lijkt erop dat ‘wij’ ons allemaal schamen voor deze onderwerpen. Het heet niet voor niets ‘de roze wolk’. Maar wist jij dat 1 op de 4 vrouwen blijvend problemen heeft met urineverlies na de bevalling? En dat 1 op de 10 vrouwen door haar bevalling daarna nog een operatie moet ondergaan? Dat 1 op de 3 vrouwen een verzakking heeft? Of dat 90% van de vrouwen gehecht moet worden? Ik niet! En Eva Jinek ook niet.

En als je dan al zo ver bent dat je richting arts gaat met je problemen dan krijg je vaak te horen ‘dat het erbij hoort’ of ‘dat je blij mag zijn dat je een gezond kind hebt’. Lekker dan!

Met gevoel voor humor, respect voor diegene die ze interviewt en heel veel interesse maar ook ‘zachtheid’, is Jinek in ‘De Wereld van Eva’ op zoek naar die verhalen. En die krijgt ze. Daarnaast vertelt ze tussendoor ook over haar eigen ervaringen zoals haar zwangerschapsvergiftiging bijvoorbeeld.

Ik herken een groot deel van de verhalen en een deel van de problemen zelf. Meer dan eens heb ik over mijn eigen urineverlies geschreven. Maar ik was vooral ontdaan door het verhaal van Mariska en de tranen sprongen in mijn ogen toen zij -na 17 jaar- herkenning en erkenning vond voor haar problemen. En dat ze geholpen werd. Nu -na de operatie- kan ze zich eindelijk weer gewoon vrouw voelen.

Een must see als je het mij vraagt, aflevering 1 van ‘De Wereld van Eva’.

fulltime werkende moeder

Aflevering 2 van ‘De Wereld van Eva: werkende moeders

Nog zo’n onderwerp waar men veel oordelen over heeft. Misschien niet helemaal in de taboesfeer, want veel mensen (met name vrouwen heb ik wel eens ervaren) hebben hier een mening over.

‘Je hebt toch zelf gekozen voor een kind, dan ga je toch niet zoveel werken’? Een opmerking die ik zelf vaker gehoord heb dan me lief is. In deze aflevering van ‘De Wereld van Eva’ wordt eigenlijk pas duidelijk hoe onze maatschappij tegenover de fulltime werkende moeders staan.

We zeggen wel dat we vinden dat het moet kunnen, maar… stiekem vinden we er iets van. Maarliefst 75% van de vrouwen werkt dan ook parttime. Veel minder dan in de landen om ons heen.

De vrouwen die wél fulltime werken voelen dagelijks een tweestrijd. Omdat het verwachtingspatroon van onze maatschappij nog steeds traditioneel is blijft het schuldgevoel bij fulltime werkende moeders natuurlijk bestaan.

Dat betekent dat zij zich altijd verscheurd voelen tussen de liefde voor hun kind en hun werk. Je moederhart bloedt. Zelfs ons brein werkt mee aan di schuldgevoel begreep ik uit deze documentaire.

En wat te denken van de Maternal Gatekeeping? Ook zo’n brein dingetje. De moeders bewaken hun fort. Omdat ze het nu eenmaal intuïtief doen. En dus beter. Denken ze. Of vinden ze. Maar hiermee gooien ze hun eigen ramen in! Vader leert op deze manier namelijk nooit de zorg op eenzelfde manier te ervaren en te delen.

documentaire de wereld van eva van eva Jinek, aflevering sex na de bevalling

Aflevering 3 van ‘De Wereld van Eva’: Sex na de bevalling

De derde aflevering van ‘De Wereld van Eva’ gaat over sex na de bevalling. Misschien wel het minst besproken onderwerp, of het meest in de taboesfeer.

Want welke vrouw is er nu al binnen zes weken toe aan sex na de bevalling? Ook al geeft de verloskundige of je arts aan dat dit na zes weken weer gewoon moet kunnen. De vraag is, heb je er dan ook al trek in?

Slapeloze nachten, zere tieten van de borstvoeding en een pijnlijke doos. Leonie ter Braak is in deze aflevering zéér duidelijk tegen Eva Jinek als het gaat om sex na de bevalling.

Zij had er he-le-maal geen trek in. Maar toch deed ze het. Zelfs toen bleek dat het pijn deed. Gewoon, om haar man Floris een plezier te doen. Niet dat hij hier persé op zat te wachten hoor. Maar meer omdat je nu eenmaal zes weken na de bevalling’ weer alles zou moeten kunnen. Tenminste, dat is wat gezegd wordt. En weer pink ik een traantje weg als Leonie volschiet.

Het is opvallend dat zelfs zo’n duidelijke meid als Leonie zich laat leiden door de norm op dit gebied. Of is het eigenlijk wel de norm? Als je het mij vraagt dan denk ik dat de norm heel anders ligt! De eerste maanden had ik geen trek.

Wist je trouwens dat je door het geven van borstvoeding droger bent van onderen? En dat de sex daardoor misschien nog wel ongemakkelijker is dan je gewend bent?

De vervelende gedachtes die bij vrouwen spelen rondom het onderwerp seks na de bevalling?

  • Ik doe het om mijn partner tegemoet te komen of een plezier te doen
  • Ik ben bang dat hij me niet meer aantrekkelijk vindt
  • Als ik geen seks heb dan gaat hij misschien vreemd
  • Straks gaat hij bij me weg

Wat nu als we dit soort onderwerpen gewoon bespreekbaar maken? Oké, misschien niet tijdens de wekelijkse borrel van je werk. Maar op zijn minst ter voorbereiding van de bevalling en de periode daarna. Zodat ook mannen gewoon weten wat er allemaal kan spelen bij hun vrouw na de geboorte van hun kind. Fysiek en emotioneel door de hormonen en de borstvoeding.

Dan zou het allemaal misschien wel wat makkelijker gaan….

De wereld van Eva, documentaire van Eva Jinek over taboe onderwerpen rondom bevalling en werkende moeders
Beeldmateriaal: RTL / Videoland

Check de documentaire op Viedeoland

Ik hoop dat Eva Jinek met deze 3 delige documentaire ‘De Wereld van Eva’ in ieder geval de aandacht krijgt die het verdient. Sterker nog: ik stel voor dat het verplichte kost wordt voor zwangeren én hun partner. Gezellig een avondje samen voor de buis als de kleine er nog niet is.

Zo weet je wat je nog meer te wachten kan staan. En zo leer je ook dat het oké is om het er over te hebben. Met je partner en met anderen.

Ik kan De Wereld van Eva dan ook van harte aanbevelen. Je vindt de documentaire hier op Videoland. Heb je nog geen abonnement? De eerste 14 dagen kan je gratis uitproberen! Daarna kost een eventueel abonnement € 4,99 per maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven