Vol verwachting begint ons hart zo langzamerhand wel te kloppen. Jammer dat de zwartepietendiscussie alweer in volle gang is, maar daardoor hebben we wel al maanden ‘voorpret’ rondom het Sinterklaasfeest. Of betekent dat voor jou toch vooral een hoop decemberstress?
Ik heb in deze maanden altijd een dubbel gevoel. Ik hou van de gezelligheid, het bij elkaar zijn en alles erom heen. Maar ik vind het ook gewoon té druk. Ik snak naar een weekend rust zo in de maand december. Herken jij dat ook? Met deze tips worden de feestdagen ook voor jullie hopelijk gewoon weer een feestje.
Decemberstress? Niet met deze tips!
Wie kent het niet: de feestdagen veranderen uiteindelijk in decemberstress. Gezellige diners worden opeens verplichtingen, en dan moeten er ook nog gedichten gemaakt worden. En wij hebben er hier ook nog een verjaardag tussendoor te vieren, voor mij is december met al zijn feestdagen dan ook altijd een maand die ik graag zie komen, maar nog liever weer zie gaan. Zeker als je nog kleine gelovigen in huis hebt kan decemberstress een hele uitdaging worden. Op tijd beginnen en strak plannen is het halve werk! Wist je dat?
Een goed begin is het halve werk, 7 tips!
Het is niet mijn sterkste kant, die voorbereiding. Ik laat het altijd op het laatst aankomen en raak dan enigszins hyper. Niet slim natuurlijk, dus dit jaar gaan we dat anders doen!
Tip 1: Zo ga je om met de cadeauwensen van je kind
Geef je kleuter een groot vel papier en een speelgoedgids en laat je kind zijn favoriete boek, spelletje, dvd, etcetera opplakken. Het houdt ze in ieder geval weer een ochtendje zoet met leuk knip en plakwerk. Vertel dat de goede Sint niet alles kan geven wat op het verlanglijstje staat, maar zo ieder jaar op de hoogte blijft. Dan is het slim om weer even afstand te nemen van dit vel papier, om vervolgens een week later nog eens te vragen wat nu zijn liefste wensen zijn. Je zal zien dat je kindje dan al automatisch gaat schrappen. Ook handig om alvast te weten!
Natuurlijk kan je kind er al in juli mee beginnen, maar handiger is het als je dit allemaal een beetje kan uitstellen 😉 . Speelgoed wat in juli leuk was, is misschien al uitverkocht of een aantal maanden later alweer uit de gratie.
Tip: Een prachtig boek met enorm veel goede reviews is het boek Sinterklaas van Charlotte Dematons. Dit boek heeft mooie afbeeldingen en neemt je mee in het verhaal van de Sint. Hoe woont hij in Spanje, hoe gaat de reis naar Nederland, hoe zit het met hulsinterklazen en tot slot krijg je ook een kijkje in hoe de terugkomst in Spanje is!
Tip 2: Maak een weekplanner
Maak een weekplanner. Hierop geef je de aankomst en vertrek van Sint aan en dat wat belangrijk is: wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt of wanneer hij zijn of haar schoen naar de supermarkt mag brengen.
Wij doen zelf niet zo moeilijk met de schoen zetten, dan mag bij ons iedere dag. Dit werkt echter niet bij ieder kind. Ik vertel overduidelijk dat ze bij ons iedere dag de schoen mogen zetten, maar dat het maar de vraag is of Sinterklaas ook iedere dag langs komt. Hij moet zoveel adresjes af…
Tip 3: Afspraken maken
Probeer vooraf heldere afspraken te maken met je (ex-)partner, je familie en ook school als dat mogelijk is. Afspraken over hoe Sinterklaas (en Kerst) worden gevierd. Stem bijvoorbeeld één goed cadeau onderling af en bepaal samen het aantal cadeautjes. Er zijn tal van websites online te vinden waar je lijstjes kan maken, of tips kan krijgen over de leukste sinterklaascadeaus.
Tip 4: Minstens zo belangrijk: ontstressen na 5 december
Naast de intocht van Sinterklaas is het slim om je kind ook afscheid te laten nemen van Sinterklaas. Dit om alle drukte en spannende dagen rustig af te sluiten en de overgang naar de hectiek rondom Kerst te maken. Laat je kind na pakjesavond nog één keer zijn/haar schoen zetten en geef dan de lege Pietenzak mee terug naar Spanje. Zing ‘dag Sinterklaasje, en neem afscheid van de Kleine Huispiet als je die gedurende de aanloop naar Sinterklaas in huis hebt gehad. Volgend jaar mag die weer terugkomen!
Tip 5: Wacht even voordat je met de kerst begint
Tuig niet meteen de kerstboom op, als de Sint vertrokken is, maar neem lekker even een aantal dagen ‘vrijaf’ van al het feestgedruis. Heb je er geen verjaardagen tussendoor (zoals wij) dan kan je lekker één of twee weekenden de tijd nemen om de rust terug te krijgen in de weekenden. Zo krijg je vanzelf weer trek in de Kerst die eraan komt!
Tip 6: Laat je niet opnaaien voor de kerstdagen
De helft van Nederland gaat Gourmetten en de andere helft van Nederland zoekt het in exclusieve diners. Al dan niet zelf gefabriceerd. Zelf heb ik een schoonmoeder die altijd alles tot in de puntjes verzorgd wil hebben. In het verleden was dat dus met een 6 gangen diner. Over de top en niet handig met kinderen. Tegenwoordig gaan we gourmetten, een wereld van verschil!
Maar buiten dat… je hoeft tegen niemand op te boksen! Het gaat om de gezelligheid en niet om wie er het langst in de keuken staat, nietwaar? Tijd met elkaar doorbrengen, daar gaan deze dagen om. Dus zet al die wilde plannen uit je hoofd en maak het jezelf makkelijk! Met een beetje hulp van wat de supermarkten allemaal al kant en klaar voor je neerleggen kan je lekker eten, maar vooral ook lekker genieten. Zonder dat je jezelf sloof van de dag hoeft te voelen!
Herken jij dingen van decemberstress in jezelf? Of ben jij super makkelijk? En hoe pak je dit dan aan?
Meer lezen?
Nog niet uitgelezen over decemberstress? Dan kan je de volgende artikelen ook checken:
- Weg met stress tijdens de feestdagen
- Hoe ga je om met kerststress?
- Sint- en Pietentijd zonder stress
    Â
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Mooie tips! Vooral tip 6 neem ik me elk jaar voor: Ik. Laat. Me. Niet. Opfokken.
Ter aanvulling op alle handige tips; onlangs schreef ik voor mijn website ook een blog over tips tegen decemberstress, meer algemeen van aard. Voor geïnteresseerden: http://julietterosenkamp.com/nl/Voordekinderen/