Als je de mogelijkheid hebt, waarom zou je dan niet voor een deelauto gaan?

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik super blij ben met mijn huidige auto. Sterker nog… ik ben er een klein beetje verliefd op 😉 , zo gaf ik al toe in mijn blog over een stoere auto voor vrouwen. Toch is het zo dat ik mijn auto eigenlijk maar heel weinig gebruik. Best wel een beetje zonde dus. Niet alleen vanwege het geld, maar ook voor het milieu. Het is eigenlijk nooit in me opgekomen om gebruik te gaan maken van een deelauto. Toch zie ik het om me heen steeds meer.

Mijn zus en haar zoon hebben bijvoorbeeld samen een auto, en mijn vader deelt zijn auto ook weer met hen als ze een tweede nodig hebben. Ook een vriendin van me heeft een deelauto met haar ouders. En bij ons in de straat weet ik ook dat een van de (niet direct aanliggende buren) een deelauto heeft. Super slim vind ik.

Een deelauto, ja of nee?

Zoals gezegd heb ik nooit eerder over een deelauto nagedacht. Ikzelf vind het een heel vervelend idee dat ik misschien plotseling vervoer nodig heb maar dat ‘mijn’ auto er dan niet is omdat ik hem gedeeld heb met iemand anders. Mijn vader is toch al wat ouder. Stel je voor dat hij me met spoed nodig heeft maar ik niet richting Nuenen kan omdat ik hier niets voor de deur heb staan 🙁 . Ik moet er niet aan denken eerlijk gezegd.

deelauto en verzekeren

In veel gevallen kan het echter wel. Het is niet voor niets dat de deelplatformen en -initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten! SnappCar, Greenwheels, MyWheels, ConnectCar, BlaBlaCar en car2go. Ze hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Het delen van een auto. Financieel gezien aantrekkelijk en minder belastend voor het milieu.

Even klikken en je hebt een auto te pakken 😉 . Het lijkt erop dat steeds meer mensen autodelen als alternatief voor hun eigen auto zien.

Heb jij er al eens over nagedacht?

Als je hier serieus over nadenkt, dan is het ook belangrijk om goed na te denken over de verzekering van die deelauto. Wat komt daar nu eigenlijk bij kijken?

Hoe zit het met verzekeren bij een deelauto?

Ik heb er zelf niet zoveel verstand van, maar gelukkig anderen wel. Wil je ook autodelen? Rianne Veerman van Independer legt uit hoe het zit met verzekeren bij delen van je auto.

Autodelen: hoe moet ik mij verzekeren?

Wat nu bijvoorbeeld als je je auto wel eens uitleent aan een bekende? Gelukkig is er dan  niet veel aan de hand en is je auto gewoon verzekerd via je eigen autoverzekering. Er zit echter wel een nadeel aan, want als iemand anders dan met je auto schade rijdt dan val je wel terug in schadevrije jaren. Heb je je auto uitgeleend en schiet vervolgens je premie omhoog,:( . Daarnaast betaal je vaak een eigen risico voor de reparatie van je auto.

Tip:Een handige tip die Rianne ons meegeeft is dat OHRA met Clixx de mogelijkheid biedt om hier een autoverzekering per dag voor af te sluiten. Zo kunnen eventuele kosten (deels) vergoed worden.

Om het moment dat je je auto deelt via een platform valt dit níet onder je eigen autoverzekering. Niet zo raar ook, want een verzekeraar heeft geen idee meer wie er in je auto rijdt en wat voor risico’s ze allemaal lopen. Veel platformen (zoals Snappcar of MyWheels) leveren er in de meeste gevallen gelukkig een autoverzekering bij. Die is dan geldig zolang je de auto leent. Deze verzekering regelt dan ook eventuele schade die door de huurder aan je auto gemaakt is. Je moet dan ook bij die verzekering je schade melden. Uiteraard moet je de kleine letters en de voorwaarden van het platform doorlezen voordat je je auto deelt of een auto leent via dit platform. Zorg ervoor dat je precies weet waar je wel of niet voor verzekerd bent.

Zonder platform op eigen initiatief

Ga je je eigen auto op eigen initiatief delen, of met een groep bekenden, zorg er dan oor dat je vooraf bij je verzekeraar informeert of dit mag. Incidenteel een keer je auto meegeven is dus niet erg. Maar wordt het structureel dan moet je wel weten waar je aan toe bent. Als het mag, houd er dan ook rekening mee dat je voor een deelauto verzekering een hogere premie per maand betaalt. Het kan ook zijn dat je verzekeraar aanvullende voorwaarden stelt. Bijvoorbeeld een maximum aantal bestuurders. Of ze willen één aangewezen persoon die bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de premiebetaling.

Let op: Ook op de Belastingdienst stelt de nodige regeltjes rond autodelen. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Aanvullende verzekering: pechhulp, inzittendenverzekering en rechtsbijstand

Ga je via een deelplatform aan de slag om je eigen auto te delen? Dan ben je meestal automatisch verzekerd voor pechhulp. Maar ook hier kleven altijd weer regeltjes aan. Vaak hebben zij in hun voorwaarden een inzittendenverzekering opgenomen. En je rechten en plichten bij conflicten beschreven. Check die voor de zekerheid en sluit – indien nodig- een aanvullende verzekering af. Ook als je je auto op eigen initiatief deelt.

Pechhulp

Langs de weg staan met je eigen auto is al niet tof. Laat staan dat je aan de kant komt te staan met een deelauto of eentje die je zelf geleend hebt. Daarom is het slim om een pechhulp verzekering voor de auto af te sluiten. Als je de auto verzekerd op kenteken, en niet op persoon, dan ondervang je al heel veel.

Lees ook: bescherm je kind met een Maxi Cosi Axissfix autostoeltje

Inzittendenverzekering 

Neem je andere personen mee met bijvoorbeeld carpoolen of via BlaBlaCar zorg er dan voor dat je inzittendenverzekering op orde is. Belangrijk omdat je met een ongevallen inzittendenverzekering jezelf verzekert maar óók je medepassagiers bij een ongeluk. Stel dat ze blijvend invalide zijn of overlijden aan het ongeluk en jij hebt als bestuurder het ongeluk zelf veroorzaakt. Misschien is de kans klein, maar als je dan verzekerd bent, dan keert je verzekeraar een vast bedrag uit aan de inzittende met blijvende invaliditeit. En bij overlijden aan de nabestaanden. Toch fijn om te weten.

Nog uitgebreider kan ook. Een schadeverzekering inzittenden. Met deze verzekering krijg je als bestuurder en als passagier behalve letselschade ook schade aan bagage of kleding vergoed. Het uitbetaalde bedrag staat gelijk aan de werkelijk opgelopen schade.

Rechtsbijstandverzekering

Als laatste kan een rechtsbijstandverzekering voor verkeer goed van pas komen. Met deze verzekering ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor juridische hulp als je een meningsverschil hebt over het bezit en gebruik van je auto. Deze verzekering is alleen niet zomaar zonder meer te regelen als je je auto deelt. Handig dus om eerst contact op te nemen met je verzekeraar om zeker te weten of dit vergoed wordt voordat je je auto gaat delen.

Ik ben er zelf nog niet van overtuigd, van het delen van mijn auto. Uiteraard ben ik wel nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Deel jij een auto? En zo ja…. hoe bevalt dat dan?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven