Deeltijd werkende moeder verdient helft werkende vader

Vrouwelijke werknemers verdienden in 2011 de helft van het gemiddelde inkomen van hun mannelijke collega’s. Het CBS meldt dat dit vooral komt doordat de meeste moeders met een baan in deeltijd werken, terwijl de vaders gemiddeld juist relatief veel uren werken. De inkomensverschillen lijken niet het gevolg van discriminatie, want wanneer alleenstaande werknemers worden vergeleken, is het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen naar verhouding klein. Gemiddeld verdienen de vrouwen in deze groep 84 procent van wat de mannen verdienen.

Vrouwelijke samenwonende werknemers met kinderen, verdienen minder dan de helft (45 procent) van mannen in dezelfde situatie. Grotendeels komt dit doordat de meeste moeders met een baan in deeltijd werken, terwijl de vaders gemiddeld juist relatief veel uren werken.

Bij alleenstaande fulltime werkende werknemers weinig inkomensverschil

Wanneer alleen wordt gekeken naar voltijds werkende werknemers, blijkt het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen een stuk kleiner te zijn. Vrouwen met een voltijdbaan verdienen ruim 80 procent van wat mannen gemiddeld verdienen. Bij alleenstaande werknemers valt het verschil tussen mannen en vrouwen zelfs helemaal weg.

Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen kan, behalve door de arbeidsduur, deels verklaard worden door verschillen in opleidingsniveau, leeftijd, beroepsniveau, werkervaring, bedrijfssector en het al dan niet hebben van een leidinggevende functie. Na correctie voor deze factoren blijft er bij fulltime werkende werknemers nog een onverklaarbaar verschil over van 15 procentpunt.

Nederland met beloningsverschil middenmoter binnen EU

Wat betreft het beloningsverschil tussen fulltime werkende mannen en vrouwen neemt Nederland binnen de EU een middenpositie in. Italië is het enige EU-land waar vrouwen met een fulltime baan ongeveer evenveel verdienen als mannen. In alle andere EU-landen is het uurloon van fulltime werkende vrouwen lager dan dat van mannen. In Oostenrijk en Duitsland verdienen vrouwen naar verhouding het minst. In deze landen bedraagt het gemiddelde uurloon van een fulltime werkende vrouw minder dan 80 procent van dat van een man.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven