Met een denkbeeldig vriendje is het lastig tikkertje spelen

Rosa heeft een vriendinnetje, Eefje. Ze doen alles samen: ze spelen samen, eten samen en soms slapen ze samen. Klinkt als een hele goede vriendin! Alleen niemand heeft Eefje ooit gezien. Eefje is een denkbeeldig vriendje (of in dit geval vriendinnetje).

denkbeeldig vriendje

Sommige kleuters hebben een denkbeeldig vriendje, ook wel fantasievriendje genoemd. Dit ‘vriendje’ hoeft niet altijd een persoon te zijn, soms is het een dier of een kabouter. Het is een bedenksel van je kind en biedt je kind extra steun, bijvoorbeeld bij een verhuizing, het naar school gaan of bij het krijgen van een broertje of zusje. Het fijne is dat je kind altijd een ‘maatje’ heeft op wiens steun hij kan rekenen. Dat ‘maatje’ is er immers altijd en doet precies wat je kind hem opdraagt!

Aan de andere kant krijgt zo’n denkbeeldig vriendje ook regelmatig de schuld van dingen die je kind verkeerd heeft gedaan. Je kind weet heel goed dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar wil heel graag lief gevonden worden en schuift daarom de schuld op zijn ‘maatje’.

Hoe ga je om met een denkbeeldig vriendje?

TIP 1: Als je kind zijn denkbeeldig vriendje de schuld geeft van iets wat hij heeft gedaan, wordt dan niet boos. Zeg niet: je jokt! Luister rustig naar zijn verhaal en spreek je kind vervolgens wel aan op zijn eigen verantwoordelijkheid, zonder hem daarbij te zwaar te belasten.

TIP 2: Ontkracht het verhaal van je kind niet en stel ook grenzen. Als niemand meer in de kamer kan zitten omdat alle stoelen al bezet zijn door de denkbeeldige vriendjes, laat dan de vriendjes opstaan voor anderen. Zij moeten zich houden aan dezelfde regels als je kind.

TIP 3: Via het denkbeeldig vriendje begrijp je soms beter wat er in je kind omgaat. Vertelt je kind dat ‘zijn maatje’ bang in het donker is en dat hij beter slaapt als het licht op de gang aanblijft, dan biedt het fantasie vriendje in dit geval de oplossing voor het slaapprobleem. Als kinderen moeite hebben om over hun eigen onzekerheden te praten, vertellen ze het soms zó dat iets niet hen, maar hun denkbeeldige vriendje is overkomen. Sta ook daarvoor open en besef dat er wel degelijk een kern van waarheid achter hun verhaal zit.

TIP 4: Meestal verdwijnt een fantasievriendje vanzelf weer. Is je kind eenmaal kleuter af dan zijn is zijn of haar denkbeeldig vriendje normaal gesproken ook weer helemaal verdwenen. Gewoon geduld hebben helpt dus ook 😉

Wist je dat… Fantasievriendjes bij kunnen dragen aan de taalvaardigheid van kinderen? Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen met een fantasievriendje via al dat fantaseren hun fantasie flink trainen, en op latere leeftijd beter zijn in lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven