Wij kiezen voor deposito sparen met verschillende opties

Deposito sparen: een vorm van sparen die zeker interessant voor je kan zijn. Ik vertel je in dit artikel graag wat deposito sparen precies is. Wanneer is dit interessant en welke vormen zijn er eigenlijk? Hoe weet je welke voor jou de beste is, waarom zou je bijvoorbeeld kiezen voor deposito sparen voor 1 jaar? En waarom wij dit zien als een soort passief inkomen.

deposito sparen en de keuzes die je kan maken

Wat is deposito sparen?

Eerst even de algemene inleiding. Deposito sparen wil zeggen dat je een spaarrekening afsluit bij een bank waarbij je voor langere tijd je geld zet. Vooraf weet je -afhankelijk van de keuze die je maakt- hoe lang je je geld vastzet.

Omdat de bank zo dus langer over jouw geld beschikken, geven ze (bijna altijd) een hogere rente. De rente die je krijgt ligt ook vast voor de periode dat je het deposito sparen hebt afgesloten.

Waarom kiezen voor deposito sparen?

Kort gezegd zet je bij deposito sparen je geld dus langer vast voor een hoge rente. En daarmee is eigenlijk meteen alles gezegd op de vraag waarom je hiervoor zou kiezen. Jouw geld zal op deze manier meer geld opleveren en dat kan je van een gewone spaarrekening toch minder zeggen.

Hoewel er inmiddels wel weer een beetje rente gegeven wordt, is dit beduidend minder dan bij deposito spaarrekeningen. Een ander punt is dat ook de rente vastligt. Hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten. Zakken de rentes weer? Dan heb jij geen probleem!

Fijn voor een spaarrekening voor je kind!

Toen onze jongens nog klein waren, kregen ze zakgeld, waarvan ze een deel op hun spaarrekening moesten zetten. We wilden ze zo leren dat je niet al je geld meteen uitgeeft, maar dat je ook met een deel moet sparen. Dit spaargeld mochten ze dan ook verder niet gebruiken voor speelgoed ofzo, maar was echt voor ‘later’.

Meer geld voor je kind

Het is natuurlijk ideaal om een spaarrekening van je kind voor je te laten werken. Zo levert het immers nog meer geld op. Omdat dit spaargeld voor later is bedoeld, is het ook niet erg om het voor een periode vast te zetten en zo meer rente binnen te halen.

Even extreem gedacht, maar het komt voor: je kan niet bij iedere depositorekening je geld tussentijds opnemen. In een impuls toch het geld ergens voor gebruiken zou dan niet eens kunnen. Bij sommige depositorekeningen kan dit wel, maar heb je daardoor recht op 0 rente, dus dat is sterk af te raden.

Een depositorekening voor 1 jaar openen voor het spaargeld van je kind is eigenlijk ideaal. Het is een handige middenweg tussen gewoon sparen en het vastzetten van je geld.

Waarom zou je kiezen voor 1 jaar vastzetten?

Vind je het een minder fijn idee om je geld lang vast weg te zetten? Logisch, want je hebt geld maar je kunt er dan niks meer mee. En je weet maar nooit hoe alles zal verlopen. Maar waarom zou je dan niet kiezen voor een korte periode? Een deposito voor 1 jaar is immers heel goed te overzien, maar je ontvangt wel meer rente.

De voordelen van deposito sparen voor 1 jaar

Bij deposito sparen voor 1 jaar combineer je, zoals al eerder aangegeven, eigenlijk de voordelen van een gewone spaarrekening en de deposito variant. Je hebt immers wel een hogere rente, maar je kunt snel weer bij je eigen geld!

Daarnaast loop je ook minder risico dat er regels veranderen (de garantiestelling, bijvoorbeeld) tijdens de looptijd.

Dit is dan ook een prima keuze als je redelijk snel weer wilt kunnen schakelen en over je geld wilt beschikken. Uiteraard is het wel zo dat je bij deposito sparen voor 1 jaar een minder hoe rente krijgt als op deposito rekeningen die voor langere tijd afgesloten worden.

Spaarpot voor later voor je kinderen of voor jezelf

Dat deposito sparen kan dus handig zijn voor rekeningen van de kinderen, maar ook gewoon voor jezelf. Een bepaald bedrag wegzetten voor later. Zo zorg je ervoor dat je een mooie rente kan vangen (zie het als een soort passief inkomen).

Daarnaast kan je dat geld ook niet alsnog voor een vakantie gebruiken die voorbij komt, want je kunt er immers niet bij. Je voorkomt hiermee dus impulsaankopen.

Vergelijken

Maar hoe weet je nu welke deposito spaarrekening voor jou het beste is? Want je hebt wel degelijk keuze hierin. Een diepgaande vergelijking van deposito sparen komt dan om de hoek kijken en dat is helemaal niet ingewikkeld gelukkig. De vergelijkingssite is immers eenvoudig online te raadplegen. Zo kan je thuis zelf prima bekijken welke rekening voor jou het beste uit de bus komt.

Wat zijn de grote voordelen?

Deposito sparen heeft meerdere voordelen:

  • Praktisch altijd een hogere rente dan bij de standaard spaarrekeningen.
  • De rente ligt vast, wat bij dalende rentes natuurlijk een voordeel is. Je weet precies wat je geld je gaat opbrengen.
  • Hoe langer je het vastzet, hoe meer rente je kunt ontvangen.
  • Bij deposito sparen voor 1 jaar heb je wel meer rente, maar ook kan je snel weer bij je geld.

Vaste rente: als de rente stijgt heb je pech?

Uiteraard kunnen de rentes van gewone rekeningen ook stijgen en stijgt jouw rente dan niet mee. Natuurlijk is dat balen. Alleen moet je niet vergeten dat dat nog niet wil zeggen dat je anders meer had gehad. Want jouw rente lag immers al hoger en is misschien nog steeds gewoon hoger.

Wat zijn de risico’s voor deposito sparen?

Zoals bijna altijd zitten er niet alleen voordelen aan, maar ook nadelen. In extreme gevallen zou dat de vaste rente kunnen zijn. Het grootste nadeel is echter dat je tussendoor geen geld kunt opnemen als dat de voorwaarde is die aan je rekening hangt. Als je dit toch echt wel wilt/moet, dan kan dit je geld kosten of een ingewikkeld proces zijn. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het soms gewoon echt niet kan.

Dit betekent dus dat je er goed over na moet denken of je je geld voor 1 jaar in deposito kan sparen of dat het beter is van niet. Of dat je een bewuste keuze maakt tussen bijvoorbeeld niet kiezen voor 4 jaar maar júist voor 1 jaar. Omdat een termijn van 1 jaar nu eenmaal makkelijker te overzien is.

Uitzonderingen

Er kunnen uitzonderingen zijn waarbij je wel het geld kunt opnemen. Check dit voordat je de rekening afsluit. Want dit verschilt per bank. Uitzonderingen waar je dan aan kunt denken zijn overlijden, emigratie of werkloos worden.

Lang of kort vastzetten?

Je hebt geld wat je niet direct nodig hebt. Door het vast weg te zetten levert het geld je ook nog eens meer geld op. Hoe ‘lekker’ kan het zijn. Je kunt kiezen uit allerlei termijnen. Bijvoorbeeld deposito sparen voor 1 jaar, maar ook zelfs 20 jaar. Hoe langer je het vastzet, hoe hoger de rente.

Is deposito sparen veilig?

In principe is het zeker veilig tot een bedrag van 100.000 euro. Natuurlijk kunnen regels op een gegeven moment vernderen maar het garantiefonds stelt voor nu je bankrekening tot een maximum van 100.000 veilig.

Let wél op als je met een bank in zee gaat die niet onder de Nederlandse of EU-wetgeving valt! Dan ligt het weer heel anders. En loop je misschien wel veel meer risico.

En uiteraard is het belangrijk dat je je goed bedenkt dat je alleen het deel van je geld vastzet dat je in die periode niet nodig hebt. Gelukkig kan dat deposito sparen al met vrij lage inzet, dus is het voor veel mensen eventueel een optie.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust even contact met ons op, ik help je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven