Een diffuser met etherische olieën gebruiken als je huisdieren hebt; kan dat?

Jaren geleden stond ik er eerlijk gezegd niet bij stil dat huisdieren last zouden kunnen hebben van geurverfrissers in huis. Beetje dom van me, want ik weet natuurlijk best dat de neus van onze hond het een stuk beter doet dan die van ons. Sinds een tijdje heb ik diffusers in huis waarbij ik met etherische olie werk en ik vroeg me dan ook af of dat kwaad kan met huisdieren. Wil jij hier meer over weten? Lees dan zeker even mee.

Eerder al schreef ik een review over Geurwolkje en ook nu heb ik weer wat etherische olie besteld voor in de diffusers die ik van hen in huis heb. Maar wel pas nadat ik wat onderzoek gedaan heb naar het gebruik van geurverfrissers in je huis in combinatie met huisdieren. Gewoon om toch even zeker te weten wat nu wel en niet kan.

diffuser met huisdieren, is het gebruik van etherische olie slecht voor je huisdier

Kan je etherische olie in een diffuser gebruiken als je huisdieren hebt?

Allereerst is het goed om je er bewust van te zijn dat etherische olie in een diffuser echt een andere manier van verfrissen is dan bijvoorbeeld een interieurspray of geurkaarsen. De laatste twee zijn over het algemeen niet gezond. Niet voor jezelf en zeker niet voor je huisdier. In geurkaarsen en veel interieursprays zitten namelijk vaak synthetische stoffen die de geuren opwekken. Het kan dan wel lekker ruiken, maar er is niets natuurlijks aan.

Kaarsen en interieursprays met huisdieren

Deze synthetische stoffen adem je in als je een geurkaars hebt branden of als je her en der in huis wat gesprayed hebt met je interieurspray. Via je longen kunnen deze stoffen in je bloedbaan terecht komen. Ook het aansteken van gewone kaarsen is overigens niet echt gezond voor je. Ook al zit er geen geurtje in verwerkt dan nog worden veel kaarsen bijvoorbeeld gemaakt van paraffine en/of aardolie. Dat is ook niet goed voor je en zeker niet voor je huisdier. Wil je dus graag een kaarsje branden? Zoek dan naar kaarsen op basis van sojawax of bijenwas met een katoenen lont. Die zijn een stuk minder slecht.

Etherische olie in diffuser

Kan jij niet zonder een geurtje in huis dan is het toch echt beter om te kiezen voor een diffuser en gebruik te maken van etherische olieën als je huisdieren hebt. Zoek dan ook een leverancier die 100% natuurlijke essentiële olie verkoopt. Verder kan je beter niet teveel druppels van de etherische olie gebruiken. Heb je nog niet eerder een diffuser aangehad terwijl je huisdieren hebt? Kijk dan goed naar hun gedrag.

Aan de hand van het gedrag van je huisdier kan je goed afleiden of dat hij ergens last van heeft of niet. Onze hond en onze katten gedragen zich absoluut niet anders dan normaal, dus ik durf met een gerust hart zo nu en dan wat lekkere geurtjes in de diffuser te druppelen. Wel hou ik er rekening mee dat huisdieren in het algemeen kaneel, eucalyptus, wintergroen, kruidnagel, teatree en tijm niet goed verdragen. Die geuren kan je dan ook beter niet in de diffuser doen. Daarnaast gebruik ik maar een paar druppels per keer.

aroma diffuser gebruiken met huisdieren, kan dat?

Extra tips voor als je een diffuser met etherische olie gebruikt en je huisdieren hebt

  • Zorg ervoor dat je altijd een deur open hebt staan in de ruimte waar je de diffuser aanzet. Zo kan je huisdier altijd de ruimte verlaten als het hem teveel wordt.
  • Natuurlijke ventilatie blijft altijd belangrijk, ook als er een deur naar een andere ruimte openstaat.
  • Geen pure etherische olieën druppelen op de vacht van je huisdier of op een halsband of iets dergelijks. Gebruik de olie alleen in je diffuser.
  • Merk je dat je hond of kat afwijkend gedrag vertoont zoals zwakheid, niet op de benen kunnen staan, braken of iets dergelijks. Stop dan per direct het gebruik van je etherische olieën en raadplaag de dierenarts.

Als je echter zorgt voor de maatregelen zoals ik hierboven beschreven heb, dan zou het helemaal geen probleem mogen zijn om zo nu en dan een lekker geurtje te verdampen in je aroma diffuser. Enjoy!

1 gedachte over “Een diffuser met etherische olieën gebruiken als je huisdieren hebt; kan dat?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven