Digitaal onderwijs. Het klinkt ingewikkeld, bij de tijd en zóóó modern! Of kan het zijn dat ik wat ouderwets ben? We moeten meegaan met de tijd, onze kids voorbereiden op de digitale wereld die alsmaar verder en verder in ontwikkeling is. Volgens Duitse psychiater Manfred Spitzer is digitaal onderwijs slecht voor de hersenopbouw en concentratie. Pure kindermishandeling, noemt de psychiater de scholen waar kinderen les krijgen met een iPad in plaats van met lesboeken. In zijn nieuwe boek Digiziek schrijft hij er alles over.
Tip: Het boek Digiziek kan je online bestellen als je interesse hebt in het volledige verhaal van Manfred Spitzer.
Hello digitaal onderwijs, goodbye ouderwets schoolbord
De tijd van de ouderwetse grijze schoolborden en het gekras van witte krijtjes is over! Het heeft plaatsgemaakt voor de moderne digitale schoolborden en iPads, het begin van digitaal onderwijs. Snel, sneller, snelst! Dat is de tijd van nu. Stiekem vind ik het jammer. Ik ben meer van het kneuterige ouderwetse geneuzel ondanks dat ik zelf uren per dag achter een scherm doorbreng voor mijn werk als tekstschrijfster en blogger.
Maar het is van belang onze kinderen vast voor te bereiden op de toekomt want stel nou dat ze niet zo slim worden of niet mee kunnen komen op school? Dat computers, laptops, telefoons en iPads niet meer weg te denken zijn weten we allemaal. De digitale wereld is een feit! Dus dan kunnen we onze kinderen maar beter goed voorbereiden op wat er komen gaat, toch!?
Hoe bereid je een kind goed voor?
We weten allemaal dat alles waar “te” voor staat niet goed voor je is. Te lang achter een beeldscherm heeft uiteraard nadelige gevolgen, dat weet iedereen maar of je het per definitie kindermishandeling mag noemen zoals psychiater Manfred Spitzer beweerd…
Uiteraard zijn er genoeg leuke leerzame spelletjes op de computer die een positieve uitwerking hebben op de ontwikkeling van kinderen. Ook een vorm van digitaal onderwijs. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat we bewuste keuzes maken!
Digitaal memory klinkt wel oké
Woordspelletjes, memoryspellen en andere leuke spelletjes zijn goed voor de ontwikkeling en het geheugen. Kijk samen welke apps je kan downloaden en geef zo nodig uitleg waarom je voor die spellen kiest. Laat kinderen daarna zelf keuzes maken door woorden, kleuren of vormen te kiezen. Zo leren ze hun eigen keuzes te maken.
Waar ik wel een enorme voorstander van ben is dat je kinderen ook veel buiten de online wereld laat ontdekken in plaats van alleen maar op een beeldscherm. Een tekening maken, knutselen of hutten bouwen is ook super goed voor de motoriek en bovendien stimuleert het de creativiteit van je kind. Een creatief kind kan immers ook heel slim zijn! Een offline spelletje memory of woordjes raden is net zo goed voor het geheugen en de ontwikkeling en nog gezelliger ook! Drukke bewegende beelden en geluiden maken druk en rommelig in je hoofd. Niet zo gek dat veel kinderen geen goede concentratie hebben, dit heeft alles met elkaar te maken.
Advies voor gebruik van telefoons, iPads en computers
Als je dan toch even gebruik wil maken van de digitale wereld maak dan bewuste keuzes en geniet met mate! In het kader van digitaal onderwijs en überhaupt het omgaan met digitale middelen geef ik nog even wat tips mee.
Tips voor de aanpak met digitale middelen
- Het is raadzaam niet voor het slapengaan op een beeldscherm te kijken, het zorgt ervoor dat kinderen moeilijker in slaap komen.
- Kies samen spelletjes uit om te downloaden en vertel zo nodig waarom je voor dat spel kiest.
- Ga af en toe samen met je kind een spelletje doen op de computer. Ik weet dat het verleidelijk is om je eigen ding te doen als ze zelf op de computer of ipad zitten, maar zo weet je wat ze bezig houdt en toon je interesse.
- Spreek een tijd af hoe lang ze mogen spelen op de computer (en houdt ze daar aan!)
- Kijk af en toe even of ze daadwerkelijk nog met de spelletjes bezig zijn.
- Laat kinderen hun eigen keuzes maken binnen de online spelletjes (die je uitgekozen hebt) en bepaal daar dan weer niet teveel in. Met andere woorden; jij bepaalt de grenzen en zij de rest.
- Beveilig alle apparaten voor eventuele ‘digitale gevaren’ die op de loer liggen.
- Kijk voor richtlijnen, adviezen en meer informatie over de digitale wereld op Mijn Kind Online. Super interessant!
- Laat het los en accepteer dat we in nou eenmaal in het digitale tijdperk leven.
- Maak bewuste keuzes!
Hoe sta jij tegenover het digitale onderwijs en wat sta jij je kinderen toe op digitaal gebied?
Dit vind je denk ik ook leuk:
- Een run op de papieren agenda in plaats van digitaal werken
- Hebben jouw kinderen ook last van een tablet-nek?
- Gewelddadige games, waar ligt bij jou de grens?