Een zakelijke afspraak, met je kind naar de tandarts, thee drinken met een vriendin, een webinar volgen, de badkamer schoonmaken: het is slechts een handjevol voorbeelden van uiteenlopende zaken die we maar wat graag ergens noteren omdat we bang zijn dat we ze anders vergeten. En daarom hou ik van een digitale planner!
Zorgen voor orde in de chaos kan tegenwoordig heel goed digitaal. Maar waarom zou je een digitale planner gebruiken en wat zijn de voordelen ten opzichte van je oude vertrouwde agenda of post-its op je beeldscherm?
Wij zochten het voor je uit.
Wat is een digitale planner precies?
Waar we vroeger met pen en papier zorgden dat we georganiseerd bleven, gebruiken we nu steeds vaker digitale planners om te plannen en organiseren. Maar wat is een digitale planner precies?
Het is een planner die toegankelijk is via een mobiel, tablet of ander apparaat. Net als een papieren planner, helpt een digitale planner je met al je afspraken, taken en doelen bij te houden.
Hoe kan je digitaal plannen?
Digitaal plannen kan op verschillende manieren. Het meest gebruikt en tegelijk ook meest bekend is misschien wel de agenda op onze telefoon.
Maar ook voor boodschappenlijsten, deadlines, to do lijsten, notities, geldzaken en hersenspinsels zijn er digitale planners. En die zijn me een partij leuk!
Welke digitale planner apps zijn er?
Er zijn onwijs veel digitale planner apps, dit is mijn ‘big five’:
Google agenda
Jazeker, zo makkelijk kan het zijn. Google agenda voor al je afspraken en Google Keep voor al je lijstjes.
Zelf gebruik ik het voor to-do-lijstjes, de boodschappenlijst (deze is met hele gezin gedeeld, is er iets op, meteen even noteren), maaltijdplanner en vakantie inpaklijst.
Structuurjunkie digitale planner
Voor wie ećht van schrijven houdt heeft Structuurjunkie een digitale planner ontwikkeld waar je met je stylus lekker op kan schrijven en krabbelen.
Zo heb je profijt van de voordelen van een digitale planner én kun je tegelijk de creabea in jezelf haar gang laten gaan. Om de planner van Structuurjunkie te gebruiken, installeer je de app Goodnotes, deze is op al je apparaten te gebruiken.
Zo’n digitale planner is bijvoorbeeld ook heel goed te gebruiken om lekker te doodlen terwijl je aan het plannen bent. Eigenlijk is het gewoon een vette agenda, die je zo dik kan maken als je zelf wilt (met alle bladzijdes die je zelf kan toevoegen).
Hier vind je meer informatie over deze planner.
Klender
Klender is een app van Nederlandse bodem, voor het hele gezin. In Klender deel je heel eenvoudig lijstjes, verjaardagen, contacten en adresboeken met het gezin.
Je gebruikt deze app op Android, iOS en Windows of gewoon in je browser.
Trello
Trello is een handige app die je kunt gebruiken als content planner, handig als je met meerdere collega’s aan een project werkt. Het bestaat uit borden, kaarten en lijsten voor een duidelijk overzicht van wie wat doet en wat er nog gedaan moet worden.
Ook Trello werkt op Android, iOS en Windows of in je browser. Met de gratis versie kun je er al flink op los plannen, de betaalde versie geeft je toegang tot nog meer mogelijkheden.
Planoly
Planoly is een gratis Instagram tool waarmee je makkelijk berichten kunt inplannen en automatisch kunt publiceren. Je ziet duidelijk je Instagram feed zoals deze eruit komt te zien als het gepost wordt.
In Planoly kun je ook hashtag-lijsten maken en statistieken zien om te ontdekken hoe goed je berichten het doen.
Voordelen van een digitale planner ten opzichte van papier
Waarom zou je een digitale planner gebruiken en wat zijn de voordelen ten opzichte van een papieren agenda, een planbord of post-its? Dit zijn de voordelen van een digitale planner ten opzichte van papier:
- Je hebt je planner altijd bij de hand. De kans dat je je mobiel niet bij je hebt is tegenwoordig vrij klein. Dit betekent dus ook dat je je planner altijd bij je kan hebben.
- Een digitale planner is duurzaam. Een digitale planner kost geen papier, raakt niet vol en je hoeft dus ook niet steeds een nieuwe te kopen. Soms kan het wel zo zijn dat je een nieuwe digitale planner aanschaft als je die ook op datum wilt hebben.
- Een digitale planner kan voor meerdere personen inzichtelijk zijn. Een agenda delen met collega’s, de boodschappenlijst met het gezin, het schoolrooster met je kinderen. Digitale planners kun je in veel gevallen met meerdere personen delen en dat kan best weleens handig zijn.
- Je kunt makkelijker wijzigingen doorvoeren. Foutje gemaakt? Typp-ex, strepen of uitscheuren is niet nodig. Je wist simpelweg je foutje en begint opnieuw.
- Je kunt meldingen ontvangen. Een papieren planner geeft je geen melding als je belangrijke afspraak nadert. Bij veel digitale planners is dit makkelijk in te stellen.
Nadelen?
Een digital planner kent vele voordelen, maar eerlijk is eerlijk: een digitale planner kent ook een aantal nadelen:
- In veel gevallen ben je afhankelijk van internetverbinding. Op de meeste plekken ben je tegenwoordig van internet voorzien, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Op sommige plekken kan de verbinding slecht zijn en het internet kan (logisch, maar tot grote frustratie van velen) soms uitvallen. Met een online planner betekent dat meteen dat je er op deze momenten geen gebruik van kunt maken.
- Bellen en plannen tegelijk is soms een uitdaging. Als je belt wil dat zeggen dat je ook je planner aan je oor hebt. Tenzij je de speakerfunctie of oortjes gebruikt. Maar niet iedereen heeft altijd oortjes bij de hand en je collega/man/klant/vriendin/kind op de speaker zetten kan natuurlijk niet in elke situatie.
- Gebruik je je mobiel als planner? Dan is het gevaar dat je snel afgeleid bent. Een voorbeeld: Je wilt iets in je planner zetten. Je pakt je telefoon en terwijl je de planner-app opent komt er een Whatsappje van een vriendin binnen: ‘Wijntje vanavond?´ Ai, vanavond komt niet uit. Je kijkt meteen even in je agenda wanneer je wel een avondje vrij bent. Morgen! Je appt meteen terug en ook de reactie laat niet lang op zich wachten. It’s a date! Maar wat wilde je nou ook alweer in je planner zetten…? Kijk uit, je mobiel is naast ontzettend handig ook een hele grote afleider.
- Je hebt je planner altijd bij de hand. ‘Huh? Dit was toch een voordeel?’ Dat kan! Maar met je agenda op zak loop je ook het gevaar meteen ergens ja op te zeggen om er later achter te komen dat je die ene vrije dag liever wilde gebruiken om al bingewatchend alle was weg te werken. Om dit te voorkomen, kun je natuurlijk altijd met ‘Ik kijk vanavond even in mijn agenda’ reageren. Niets aan gelogen en zo voorkom je impulsieve plannen.
De verrassing van een échte digitale planner in agenda vorm ten opzichte van je Google agenda
Hoe handig Google agenda ook is, een échte digitale planner is toch wat anders. Het nadeel van ‘afhankelijk zijn van je internetverbinding’ gaat bijvoorbeeld niet op in het geval van een digitale planner zoals die van Structuurjunkie of van andere leveranciers.
Die staat namelijk gewoon offline. Je kan hem echter wél syncen en er op die manier met meerdere personen tegelijk in werken.
Maar in deze planners schrijf je met je stylus, plak je stickers om hem (net als je agenda vroeger) op te leuken en kan je heel makkelijk knippen en plakken. Een ideaal, bijna onmisbaar element als je van de post its af wilt!
Heb je nog aanvullende tips & tricks voor digitale planners? Laat het ons weten!
Top artikel en leuk om te lezen.
Handige tips, hier ga ik zeker wat aan hebben.