Review Dino Detective: leuke weetjes en feiten over dino´s!

Maggie Li laat met haar nieuwste boek Dino Detective kinderen op een bijzondere manier kennis maken met dino’s. Door de jaren heen zijn er al honderden (kinder)boeken geschreven over dino’s. Dino’s zijn lang geleden uitgestorven en de botten zijn al jaren bekend. Waarom een nieuw boek over oude uitgestorven dieren? En waarom blijft dit onderwerp eigenlijk altijd boeien?

Het boek Dino Detective

Dino Detective (met als subtitel: leuke weetjes & feiten over de wereld van de dino´s) belooft een heel ander boek te zijn dan alle andere dinoboeken. Jaja, dat beloven ze allemaal. Toen ik het boek in handen kreeg, wist ik niet wat ik ervan moest vinden en was dus sceptisch. Maar mijn zoontje was meteen geïnteresseerd. Maggi Li krijgt het inderdaad voor elkaar om op een originele manier diverse dino’s te kijken.

dino detective boek

Een vergrootglas erbij!

Het begint al met het uitgangspunt dat jij (je kind) op onderzoek uit gaat naar feiten en weetjes over dino’s.  Je krijgt zelfs een vergrootglas cadeau bij het boek. Dit was bij ons thuis al reuze interessant.

De getekende detectives begeleiden je kind door diverse hoofdstukken. Er worden wat moeilijke woorden uitgelegd (palentoloog, fossiel) en wat algemene informatie gegeven (welke uitrusting heb je nodig als palentoloog). Er wordt een toelichting gegeven over de verschillende tijdperken (Trias, Jura, Krijt) en de theorieën over het verdwijnen van de dino’s en het verschil tussen herbivoren en carnivoren.

Het klinkt allemaal niet heel spannend of leuk eerlijk gezegd, maar dat is het dus wel. Mijn zoontje ging er helemaal in op. Geen blokken tekst maar kleine stukjes tekst rondom vrolijke tekeningen van dino´s en palentologen geplaatst met korte zinnen. Er is van alles te zien zonder dat het te druk wordt op een bladzijde. Blijkbaar is deze wijze van vormgeving, bijzonder aantrekkelijk!

Lees ook: laat dino’s tot leven komen met het Jurassic World boek

De dino’s worden besproken in soort hoofdstukken met namen als bijvoorbeeld “zwaar geschut” (daarbij vergelijken ze gepantserde dino’s met ridders) “hoogvliegers”  (dino´s die konden vliegen). De klassieke indeling van herbivoren en carnivoren wordt opgefrist door de leuke tekeningen (de Trex wordt bijvoorbeeld met een slabbetje en kroon afgebeeld bij een picknickkleed). Er wordt ook een link gelegd met dieren van nu die eigenlijk uit de dino tijd stammen en niet de voor de hand liggende krokodil. Wel bijen en  zeesterren.

Is jouw kind een detective?

Als een echte detective worden er vragen gesteld waarover nagedacht kan worden (leken pterosaurièrs op vogels?) en antwoorden (nee: ze hebben geen veren maar kunnen toch wel vliegen). Hierdoor kun je eerst samen met je kind erover nadenken en het antwoord ook zoeken. Er zijn ook “wist je dat”-jes, en “Feit of verzinsels”. Zo kun je samen met je kind erover na denken en proberen de antwoorden te geven. Allerlei leuke weetjes die je normaal niet leest blijven verrassen. Bijvoorbeeld over welke dino de meeste winden moest laten, welke dino als eerste leerde zwemmen, welke dino was het domste.

Aan het eind is er nog een klein quizje om te kijken wat je nog weet van het boek. Ik kan je zeggen, mijn zoontje wist echt heel veel!! Er is nog een woordzoeker en een ‘zoek de verschillen’. Persoonlijk vond ik het zonde om in het prachtige boek te schrijven dus ik heb kopieën gemaakt. En tot slot een heus bordspel!

Mijn zoontje van 7 vond het -tegen mijn eigen verwachtingen in eerlijk gezegd- echt heel leuk! Hij nam alle informatie als een spons op. Het was ook goed als leesoefening. Met zeer veel doorzettingsvermogen probeerde hij `ornithopoden`, `asteroide` en `ankylosaurus` te lezen.

Dino Detective maakt zijn belofte dus waar: het is inderdaad een heel ander dinoboek. Het is geen droge kost of voorleesboek. Er is veel te zien en te ontdekken, het zorgt voor een interactief momentje tussen jou en je kind. Met echt een leuk boek vol met leuke weetjes en feiten over dino´s. Het is zeker een aanrader!!

Je vindt dit boek bij Bol.com voor een bedrag van € 12,99

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven