Discipline leren: omdat het zo veel meer is dan alleen streng zijn voor jezelf

Je zou tijd voor jezelf willen nemen, maar doet het vaker niet dan wel. Herkenbaar? Tijd voor jezelf nemen vraagt net zo goed om discipline als al die vervelende klusjes die je nog moet doen. Dit is een vrouwelijke insteek, waartegen discipline meestal als mannelijke kwaliteit begrepen wordt, als strengheid voor jezelf. Maar wat houdt discipline eigenlijk nog meer in? En kan je discipline leren?

Lees ook: Huiswerkdiscipline: maak je afspraken of laat je los?

Discipline: streng zijn voor jezelf?

Misschien heb je ooit een leraar gehad die de boel alleen maar middels dreigen en straffen onder controle hield, terwijl hij niet echt een band had met zijn leerlingen – voor zo’n type ben je bang, maar je verzet je ook tegen hem. Bij iedere gelegenheid ga je hem ontsnappen. Als je nou voor jezelf zo’n hardhandige leraar bent die bijvoorbeeld het mediteren wil afdwingen, dan is het geen wonder dat het je nooit langdurig lukt. Discipline leren wordt dan meer plichtmatig. Je voelt je door al dit “moeten” onder druk gezet en je onbewuste verzint allerlei manieren om onder het mediteren uit te komen. Hoe zou je discipline zo kunnen begrijpen dat ze niet meer tegen je werkt, maar met je mee?

Discipline als toewijding

Ik zie discipline als toewijding als een vrouwelijke aanvulling op de mannelijke kwaliteit van strengheid. Als je een leraar hebt die toegewijd is aan zijn leerlingen, doen ze in de meeste gevallen graag wat hij van ze vraagt. Zij waarderen zelfs zijn strengheid, omdat ze erdoor uitgedaagd worden om te groeien. Toewijding is discipline van binnenuit. Je houdt zo van de weldaad van stilte, hebt er zo’n verlangen naar om verbonden te zijn met jezelf en de wereld, dat je er gewoon ruimte voor maakt. Op dezelfde manier als je zorgt voor een plant of huisdier. Als je ziet dat ze dorst hebben, geef je ze water. Je bent niet met “moeten” bezig, maar met de zorg voor het leven dat je toevertrouwd is.

Discipline leren: wees in het hier en nu

Deze vrouwelijke discipline ontstaat niet uit een groots idee, zoals “ik zal iedere dag om 6 uur opstaan om een half uur te mediteren”. Daar zit te veel “moeten” in. Ook is het te algemeen, en daarover zal je struikelen. Een goede leraar vraagt niet te veel van zijn leerling. Hij of zij ziet wat deze op een gegeven moment nodig heeft en geeft dan een uitdagende, maar niet te zware opdracht. Als je nou van jezelf merkt dat je doorgaat en doorgaat, terwijl je eigenlijk “dorst” hebt om rust te nemen, kun je jezelf uitnodigen om op de bank te gaan zitten en een kopje thee te drinken.

Want dat is óók discipline leren. Gewoon zitten, zonder nog iets anders erbij te doen. De telefoon en radio uitzetten. Het komen en gaan van je adem volgen en uit het raam kijken. Zelfs als het je op sommige dagen niet lukt – iedere keer dat je het wel doet ervaar je wat een verademing dit is. Het is alsof er een gat ontstaat in de al te dichte structuur waar het dagelijkse haasten en “moeten” je in metselt. Door dit gat komt licht, lucht en ruimte binnen. Heerlijk. Je verlangt naar meer … misschien ga je morgen iets langer zitten. Succes dames 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven