Djoke ten Kate, working mam van week 3

Leuk om mee te doen aan working mam van de week. Want ik ben een wat oudere werkende mam en oma. Ik ben al 39 jaar samen met mijn lieve man, die me steunt en helpt op mijn eigen weg door het leven. Tijdens deze jaren kregen we vier kinderen en hebben we inmiddels zeven kleinkinderen en terwijl ik dit schrijf weet ik net dat één van onze dochters zwanger is en haar nieuwe vriend heeft ook een dochtertje, al met al een heel koppel. Ook al zijn de kinderen uit huis, je denkt dan dat het rustiger wordt. Maar naast mijn werk en studie heb ik jaren geholpen toen het zwaar was in de gezinnen van mijn dochters, met vier prematuren maak je heel wat mee.

20 jaar was ik toen mijn oudste dochter werd geboren en in die tijd stopte je met werken, eigenwijs als ik was bleef ik toch werken en ik mocht mijn dochter meenemen, maar niet voeden dus dat liep al snel mis. Toen ik 26 was had ik vier kinderen en was er gelukkig mee, ik wilde graag jong, en veel kinderen. Wat ik niet wist was dat ik ten prooi zou vallen aan drie keer een postnatale depressie.

Mijn huisarts in die tijd had daar een goede remedie tegen, erop uit en werken. Dat hielp mij enorm, door zijn advies op te volgen, ben ik door de jaren heen blijven studeren, eerst de Havo, sociale dienstverlening, een managementassistente opleiding en ik ging me overal voor inzetten. Daardoor zijn er luizenmoeders gekomen in Nederland en ik zette klaar-over diensten op, deed vakantie activiteiten voor kinderen en toen mijn man werkloos werd ging ik werken. Ik heb jaren met demente ouderen gewerkt, ben wijkcoördinator geweest bij een vrijwilligersorganisatie en heb jaren commercieel gewerkt. Dat gaf me absoluut geen voldoening en ik ging mijn hart volgen. Als meisje van 16 wilde ik kraamverzorgster worden en ik ben mij op 42 jarige leeftijd gaan omscholen. Mijn afstudeerscriptie ging over het onderwerp wat mij erg aangreep en aansprak: postpartum depressie/postpartum psychose. Ik kreeg een enorm goed cijfer en wilde maar één ding: moeders begeleiden en steunen. Nu  jaren later, na het volgen van een coaching en counseling opleiding en een mindfulness opleiding heb ik sinds februari 2012 mijn eigen coachingspraktijk: www.djoke.nl, Hier begeleid ik vrouwen en hun partner met een postpartum depressie en na een postpartum psychose, maar ook als de roze wolk gewoon wat minder roze is. Ik geef workshops aan moeders en kraamcentra, medewerkers jgz etc. Trots ben ik op mijn eigen weg die ik ben gegaan. Blij met de steun van mijn man, geweldige kinderen, hun aanhang en de kleinkinderen.

Maar ook ik heb weleens last van schuldgevoelens richting kinderen, mijn man ving vroeger veel dingen op zodat ik kon studeren, de kinderen hielpen mee in huis en nu helpen ze met de website en geven pittige feedback. Maar ik ben geen oppas oma en dat is in deze tijd niet altijd makkelijk om uit te dragen. Ik pas wel op, maar niet structureel. Nee, oma werkt en zet op haar 54e een bedrijf op poten en weet je… IK BEN SUPERTROTS OP MEZELF.

Mijn motto is:

je bent nooit te oud om te leren

doe wat je hart je ingeeft

volg je eigen weg

 

Mijn missie is:

zwangere vrouwen en pas bevallen moeders begeleiden op de rotonde van het moederschap

ook de partners hierbij niet vergeten

mijn kennis uitdragen door het geven van workshops, training, voorlichting en het oprichten van mijn kenniscentrum.

 

Www.djoke.nl Kenniscentrum voor postpartum depressie, coaching, workshops en training. Steun in de rug voor moeders en hun partner.  Dat is waar ik me voor inzet in 2013.

 

Ook working mam worden? Geef je op!

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

1 gedachte over “Djoke ten Kate, working mam van week 3”

  1. Ans van de Pas

    Jeetje, Djoke ten Kate. Al jaren ben je de working mam van de week avant la lettre. Super zoals je kinderen naar de volwassenheid hebt gebracht en ook nog tijd kon vinden voor dingen zoals luizenmoeders en klaar-overdiensten op te zetten. Jonge moeders met serieuze klachten, je leerde ervoor om ze te kunnen helpen. Ik kon het niet laten om even mijn bewondering voor je op te schrijven. Ik ben zelf ook wel een werkende moeder geweest met maar een kind en een eigen zaak samen met mijn man,maar dat was gemakkelijk te regelen. Nu, 67, jaar passen we op onze 2 kleinkinderen, en zeker met plezier.
    Veel succes met alles wat je doet.

    Ans van de Pas Reijven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top