Gaat je dochter trouwen? Deze tips helpen je op weg naar een fijne bruiloft!

Ik weet het nog als de dag van gisteren, het moment dat ik als dochter ging trouwen en de manier waarop mijn ouders daar mee om gingen en wat ze voor me gedaan hebben. Ik vond het heerlijk om mijn ouders te betrekken bij het regelen van sommige dingen bij de bruiloft en heb genoten van de tijd met mijn moeder.

Zeker nu mijn beide ouders overleden zijn, zijn dit dierbare herinneringen. Gaat jouw dochter trouwen en wil je daar ook graag een steentje aan bijdragen? Lees dan hieronder wat je kan doen om van deze belangrijke periode in haar leven een fantastische herinnering te maken.

tradities en tips als je dochter gaat trouwen

Tips voor als je dochter gaat trouwen; wat is traditie en wat kan je nog meer doen?

Misschien is jouw dochter er nog niet mee bezig, of ziet ze geen meerwaarde in trouwen ten opzichte van samenwonen? Maar is er wel een bruiloft op komst omdat je zoon of dochter gaat trouwen, dan kan je je opmaken voor een hectische tijd waarin een hoop geregeld moet worden.

Als moeder van een dochter die gaat trouwen zit je in een net wat andere positie dan als je zoon gaat trouwen. Je wordt als vanzelf meer betrokken bij de bruiloft, mits dat de verstandhouding met je dochter natuurlijk goed is, maar daar gaan we voor het gemak even vanuit.

Tradities voor en tijdens een bruiloft

Als moeder van de bruid heb je samen veel te bespreken. Ja, je dochter gaat haar huwelijk samen met haar partner regelen. Maar ze zal zeker met een hoop vragen bij jou terecht komen.

Is je dochter een beetje van de tradities dan zal ze met haar trouwen ook hier waarde aan hechten. Zo zijn er een aantal tradities waar je als moeder van de bruid een rol in kan spelen.

1. Samen een trouwjurk kopen

Trouwjurken passen is een van de leukste activiteiten om richting het huwelijk met je dochter samen te doen. Heb je meerdere dochters? Dan is het mischien zelfs leuk om er een meidendag van te maken en met al je dochters op pad te gaan.

Ga in ieder geval op zoek naar een bruidswinkel waarvan je zeker weet dat ze kwaliteit leveren en maak een afspraak. Zonder afspraak naar binnen gaan is niet echt verstandig. Je wilt immers ook vragen kunnen stellen en een persoonlijk advies ontvangen bij het kopen van de perfecte trouwjurk, niet?

Maak er een mooie dag van naar aanloop van het trouwen van je dochter en kijk of je tijd vrij kan maken voor een heerlijke afsluiter: met elkaar een hapje eten om deze fijne en spannende dag af te sluiten.

ps… heb jij een zoon die gaat trouwen in plaats van een dochter? Trouwpakken van Bruidshoek is dan wellicht een aanrader. Trouwpakken uitzoeken in zo’n beetje het enige dat je dan als moeder van de bruidegom te doen staat, laat dat dus zeker niet aan je neus voorbij gaan!

2. Een persoonlijk cadeau is ook traditie

Naast het samen zoeken naar de perfecte bruidsjurk is er nog een traditie die je als ouders van de bruid kan vervullen. Denk hierbij aan een sieraad dat al even in de familie is. Misschien heb je zelfs wel een sieraad dat al generaties lang doorgegeven wordt van moeder op dochter bij het trouwen. Hoe bijzonder is dat!

Zelf heb ik van mijn moeder voor mijn huwelijk haar eigen ring gekregen, met diamant. Die vond ik altijd al fantastisch en dit was voor haar hét moment om mij dit persoonlijke cadeau te geven. Voor mij een dierbaar en emotioneel beladen cadeau, zeker nu ze er niet meer is.

3. De bruid weggeven en een speech houden

Ook het weggeven van de bruid en het houden van een speech zijn onderdeel van de Nederlandse tradities als je dochter gaat trouwen. Meestal is dit voorbehouden aan de vader van de bruid, maar mocht die niet meer in beeld zijn dan kan je dit ook als moeder prima oppakken!

Wat doe je nog meer (wél) als je dochter gaat trouwen?

Los van de tradities zijn er nog genoeg randzaken waar jouw dochter je hulp bij kan gebruiken.

Samen sparren en ideeën opdoen

Waarschijnlijk zal je dochter samen met haar partner de dag van het trouwen en bijvoorbeeld het feest zelf regelen met haar partner, maar de kans bestaat zeker dat ze er graag met je over praat om ideeën op te doen. Sta daar dus lekker voor open.

Hier lees je meer over het plannen van een bruiloft en hoe wij alles tijdens ons trouwen geregeld hebben.

Voordat je dochter gaat trouwen

Jij hebt als moeder van de bruid uitstekende voelsprieten. Je voelt dan ook ongetwijfeld aan hoe je dochter zich voelt. Merk je dat ze redelijk gespannen is? Zorg dan voor de nodige ontspanning voor je dochter voordat ze gaat trouwen.

Een beetje excitement is natuurlijk helemaal niet erg, maar als de spanning te hoog oploopt kan dat zorgen voor veel stress waar niemand op zit te wachten.

Neem je dochter bijvoorbeeld mee voor een dagje sauna. Alleen jullie tweeën. Lekker ontspannen met een massage, heerlijk eten en een beetje kletsen en mijmeren over wat er komen gaat. Het zal jullie beiden goed doen!

Een handje helpen op de bruiloft zelf

Ook al is alles al geregeld voor het trouwen van je dochter, op de dag zelf komen er altijd situaties voor waarbij wat hulp gewenst is.

Als eerste kan je bijvoorbeeld denken aan het misschien mee helpen aankleden van je dochter voor de bruiloft. Check wel vooraf of dat je dochter hier op zit te wachten en dring je niet op op de dag zelf als hier niets over afgesproken is.

Voor sommigen hoort dit namelijk nog bij de tradities, maar het gebeurt tegenwoordig vaker niet dan wel.

Bij het feest zelf kan het zo zijn dat het prettig is als je bijvoorbeeld de gasten opvangt die net binnenkomen en ze van wat te drinken voorziet. Dit is een beetje afhankelijk van hoe (en waar) het feest georganiseerd wordt, maar het haalt in ieder geval de druk weg bij je dochter als jij dit tijdens hun trouwfeest op je neemt.

Tip: Neem van het begin tot het einde foto’s, niet alleen op de bruiloft (ook al is er een fotograag aanwezig), maar ook als je samen een jurk gaat uitzoeken of taart gaat proeven of iets dergelijks. Zo kan je een achteraf een compleet en persoonlijk fotoalbum maken

Kort samengevat als je dochter gaat trouwen

Help waar je kan voor en tijdens de bruiloft, maar alléén als er om gevraagd wordt of het op een andere manier afgesproken is.

Natuurlijk kan je bepaalde ideeën opperen, maar hou als moeder je voelsprieten in de gaten. Voel je aan dat je dochter twijfelt of iets niet ziet zitten? Niet doen dan! Het is haar dag en jij mag er van mee genieten.

Als je volgens traditie mee mag om een trouwjurk uit te zoeken, wees dan ondersteunend en niet afkeurend en versterk jullie band door een belangrijk persoonlijk item (zoals bijvoorbeeld een familiesieraad) door te geven.

Tijdens de dag zelf ben je als moeder behulpzaam en op de achtergrond aanwezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven