Embrace: Een prachtige documentaire over het vrouwelijk lichaam

De prachtige documentaire Embrace: over de kijk op het vrouwelijk lichaam, het zelfbeeld van vrouwen en de acceptatie van ons eigen lichaam. 

Onlangs was ik op bezoek bij een goede vriendin en hadden we een gesprek over ons lichaam. Ik vertelde dat ik aangekomen was tijdens de vakantie. Ik had enorm genoten van het lekkere eten, de ijsjes en de wijntjes. Heerlijk vond ik het, maar het was nu tijd dat ik weer wat zou afvallen. Ze gaf mij de tip om de Netflix documentaire Embrace te kijken. Een aantal dagen later keek ik deze documentaire. Wat een bijzonder goede film. Het kijken ervan raakte en ontroerde me. Het verhaal van deze moeder is zo mooi, dat ik er een blog over moest schrijven. De documentaire Embrace is verplichte kost voor iedere moeder die zich wel eens druk maakt over haar lichaam. Snel gaan kijken dus!

Waar gaat de documentaire Embrace over?

De documentaire gaat over de Australische  Taryn Brumfitt, moeder van drie kinderen. In de documentaire begint ze met het vertellen van haar verhaal. Dat ze op een bepaald moment het lef had om op Facebook foto’s te plaatsen van vóór haar zwangerschap toen ze mee deed aan een beauty wedstrijd. Maar ook van daarna. Een mooie, nette naaktfoto na haar drie zwangerschappen.

Deze foto’s gingen viraal! Het leverde haar een stortvloed aan positieve en negatieve reacties op. Het raakte haar zo dat ze besloot om een documentaire te maken om het zelfbeeld van vrouwen over hun lichaam te veranderen. In de documentaire Embrace gaat ze in op een van de meest essentiële vragen waar vrouwen in deze tijd mee worstelen. Waarom zijn zo veel vrouwen zo ongelukkig met hun eigen lichaam?

Maakt een strak lichaam ook gelukkiger?

In de film laat ze zien dat ze enorm veel moest trainen en diëten om het beoogde, mooie lichaam te krijgen dat ze graag wilde. Maar toen ze dit bereikt had, bleek dat ze zich hier helemaal niet gelukkiger door voelde. Sterker nog, ze had het gevoel dat ze veel energie aan het verspillen was in iets waar ze niet gelukkiger van werd. Ze vraagt zich daarom ook terecht af waarom zo veel vrouwen enorm veel geld, energie en tijd investeren om een strakker lichaam te krijgen. Terwijl we daar eigenlijk helemaal niet gelukkiger van worden.

Lees ook: bodyshaming, teken van je eigen onzekerheid

Ze schetst een realistisch en pijnlijk beeld van dieetgoeroes, plastisch chirurgen en personal coaches. Zij verdienen massaal aan ons omdat ‘wij vrouwen’ ons lichaam zo graag willen veranderen. Maar is dit het waard en worden we eigenlijk niet veel gelukkiger als we ons eigen lichaam accepteren zoals het is? Het is toch moeder natuur die het vrouwelijk lichaam verandert in de loop der jaren, na zwangerschappen en bij het ouder worden?

Waar komt dit zelfbeeld vandaan?

Waarom blijven we dan constant bezig met het willen veranderen van ons lichaam? En gaat het zelfs zo ver dat vrouwen er zelfs ziek van worden als ze hier in doorslaan? Taryn Brumfitt laat in de film zien waar dit zelfbeeld vandaan komt en roept ons massaal op om van ons eigen lichaam te gaan houden zoals het is en te genieten van dingen waar je wel gelukkig van wordt.

Ze laat ook op een treffende manier de mooie en bijzondere kanten van het vrouwelijk lichaam zien. Zoals het feit dat we kinderen op aarde kunnen zetten en zelfs in staat zijn om melk te produceren. Het lijkt zo normaal, maar toch is het goed om hier eens bij stil te staan. En ze roept op om te genieten, samen met je kinderen een lekker ijsje te eten of met je partner of vriendin een lekker wijntje te drinken, ook al is dit een flinke caloriebom!

documentaire embrace

Acceptatie van ons eigen lichaam

De documentaire Embrace (te zien op Netflix) zorgt ervoor dat je al deze vragen ook zelf gaat stellen. Ook ik heb nog een weg te gaan om mijn eigen lichaam helemaal te accepteren zoals het is. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, doe yoga en loop hard. Daarnaast let ik op mijn voeding. Maar ik wil tegelijk óók genieten van lekker eten. Ik zal daarom nooit een strak lichaam krijgen. Maar ik heb het er ook gewoon niet voor over om dag in dag uit alleen maar met eten bezig te zijn. Is dat erg? Nee. Ik voel me gezond maar moet wel opletten dat ik niet te zwaar wordt.

Het blijft een grote uitdaging om hierin een goede balans te vinden. Maar als ik naar mijn eigen dochter Laura kijk besef ik me dat het toch echt mijn lichaam is dat deze mooie meid op aarde heeft gezet. En daar word ik dan spontaan gelukkig van! Taryn heeft met haar documentaire bereikt wat ze wilde: vrouwen aan het denken zetten en dit gevoelige onderwerp op de kaart zetten.

Lees ook: een schoolfotograaf die ongevraagd een litteken wegshopt, dat kàn toch niet?!

Hoe zit het bij jou? Accepteer jij jouw lichaam zoals het is? Of ben je net als zo veel andere vrouwen ook heel vaak bezig met het willen veranderen van jouw lichaam? En als dit dan gelukt is, word je er dan echt gelukkiger van? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven