Doe de check: is het tijd voor een nieuwe baan?

Een poos geleden vroeg ik aan de lezers van mijn e-zine welke onderwerpen zij graag terug wilden zien in een volgend blog. Van veel dertigers kreeg ik de vraag: Wanneer weet je dat het tijd is om op te stappen en een nieuwe baan te zoeken?

Wat zorgt voor plezier in je werk is natuurlijk heel persoonlijk. Voor de meeste dertigers zijn in ieder geval onderstaande punten belangrijk voor hun werkplezier. Hoe zit dit voor jou in jouw werk?

Bekijk de volgende stellingen en vink ze aan als ze voor jou en je huidige werk opgaan.

 • ik ga doorgaans met plezier naar mijn werk
 • na mijn vakantie heb ik zin om weer aan het werk te gaan
 • ik heb doorgaans na mijn werk nog voldoende energie om leuke dingen te doen
 • mijn leidinggevende staat open voor mijn persoonlijke groei en ontwikkeling
 • ik krijg en voel de vrijheid om mijn wensen en ambities openlijk te bespreken met mijn leidinggevende
 • ik kan een zinvolle bijdrage leveren aan de organisatie
 • er wordt in mijn werk voldoende beroep gedaan op mijn kwaliteiten
 • mijn werk en mijn bijdrage worden gewaardeerd
 • ik zie voor mezelf groeimogelijkheden bij deze organisatie
 • ik zie voor mezelf nog nieuwe uitdagingen voor de toekomst in deze functie of in deze organisatie
 • ik heb fijne collega’s
 • ik praat met trots over mijn werk
 • ik praat met enthousiasme over de organisatie waar ik werk
 • mijn werk sluit voldoende aan bij mijn interesses en persoonlijke waarden
 • ik kan in mijn werk uiting geven aan mijn waarden en aan wat mij inspireert
 • ik kan mezelf zijn in mijn werk
 • ik vind mijn werk zinvol
 • ik ben tevreden over mijn werk-privé balans
 • ik ben tevreden over mijn salaris
 • ik ben tevreden over mijn werkinhoud

Heb je tussen de 15 en 20 vinkjes? 
Dan zit je waarschijnlijk goed! Je onvrede kan voortkomen uit tijdelijke omstandigheden die wellicht vanzelf weer zullen verbeteren. Als je kunt benoemen wat er nog niet klopt, kun je bekijken hoe je dit kunt veranderen.

Heb je ten minste 10 van de 20 stellingen aangevinkt?
Dan is het verstandig om je huidige werk nog eens opnieuw te bezien. Wat mis je in je huidige werk? Hoe kun je dit veranderen? Belangrijk is dat je hierin een actieve rol neemt. Onderzoek de mogelijkheden om in je huidige werk meer plezier te vinden. Wanneer je baalt van je werk begin je liefst nog morgen aan een nieuwe baan ergens anders. Maar voor je overhaast in actie komt is het verstandig goed te bekijken waar je onvrede vandaan komt. Is het waarschijnlijk dat je die onvrede oplost door naar een nieuwe werkgever te gaan?

Heb je minder dan 10 stellingen aangekruist?
Dan lijkt het erop dat je op een andere plek beter tot je recht kunt komen. Breng duidelijk in kaart wat je kwaliteiten, wensen en drijfveren zijn vóór je overhaast naar een nieuwe baan gaat zoeken. Zo kun je een nieuwe plek vinden die echt bij je past!

Wil je stilstaan bij je werk en bepalen hoe je verder wilt groeien? Kom op 17 maart naar The Career Garden, hét loopbaanevent voor hogeropgeleide dertigers (28-44 jaar). Voor slechts € 20,- kun je op The Career Garden stil staan bij je loopbaan en nieuwe inspiratie opdoen voor je werk. Met lezingen over de veranderende arbeidsmarkt en wat die van jou als professional vraagt, een masterclass Solliciteren met social media en diverse workshops op het gebied van work-life balance, ondernemerschap, talent, LinkedIn, slimmer werken en netwerken. Kijk hier voor alle informatie en aanmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven