Doe maar niet, oogrollen en zuchten; de conversatie met mijn puber

Dat communicatie en conversatie met pubers een andere aanpak vraagt dan ‘vroeger’ toen mijn kleintje alles nog leuk aan me vond, dat mag duidelijk zijn. Doe maar niet is de uitspraak die me tegenwoordig het meest tegemoet komt uit zijn mond. De conversatie met mijn puber ligt op het niveau van oogrollen, zuchten en ‘Doe maar niet’ of ‘Stop maar weer’. Buiten dat zijn we helemaal oké samen, dat dan weer wel 😉 .

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk; Doe maar niet

Het is nogal divers, de communicatie met mijn puber -als het het al communicatie wilt noemen. Ten eerste moet je ze eerst van hun telefoon zien te krijgen. En dan gaan we van oogrollen tot een mondeling ‘doe maar niet’ en van zuchten tot het schaamrood op de konen en een waag-het-niet blik. De laatste tel ik voor het gemak ook maar even mee in de communicatie met mijn puber. Het geeft tenslotte enigszins weer wat hij van mijn gedrag vind, nietwaar?

doe maar niet puber communicatie

1. Even bijpraten over seksuele voorlichting

Als Puber grinnikend meldt dat hij van een andere leerling de vraag heeft gekregen of ze ‘de les met het koffertje al gehad hebben’ trek ik één wenkbrauw omhoog. ‘Wat zit er in dat koffertje?’ vraag ik. En nog voor ik zijn antwoord afwacht roep ik ‘Oh, een banaan zeker met condoom zodat ze voor kunnen doen hoe dat werkt’.

Buikschuddend van het lachen roept hij ‘Nee joh, gewoon een dildo om dat allemaal te laten zien’. Tevreden over zijn open mind en het feit dat hij hier over wil praten flap ik er uit ‘Joh, maar die heb ik boven ook in het nachtkastje liggen, dat kan ik je ook wel laten zien hoor’.

Je begrijpt… zijn buikschuddend lachen veranderd in hoogrode konen en hij stamelt ‘ho, stop maar weer, doe maar niet’ 😛 .

2. De jongens en een tussenuur

Er is (weer eens) een tussenuur. Aangezien het er dit keer zelfs twee achter elkaar zijn neemt puberzoon zijn vrienden mee naar huis. Ze hebben bij de plaatselijke supermarkt hun geld er doorheen gejast en schoppen nu een balletje in de tuin. Op mijn vraag of ik even een balletje mee zal schoppen krijg ik een ‘Doe maar niet’ van zoon toegeworpen in combinatie met een waag-het-niet blik.

Vroeger kwam de vraag om mee te voetballen anders meerdere malen per dag voorbij!

Lees ook: Bedtijd pubers, wat een discussie steeds!

3. Lekker gek doen in huis

Toegegeven … toen ik zelf nog kind was werd ik er misschien ook niet heel vrolijk van als mijn vader en moeder een walsje in de kamer deden. Maar dat twerken van mij is natuurlijk wél heel grappig. Daar komt nog eens bij dat mijn heupen lekker los zitten dus met dat dansen zit het wel snor. Denk ik dan.

Helaas denkt de Puber daar anders over ‘Mam, doe maar niet meer, het ziet er niet uit!’

Lees ook: puberdochter met hormonen, het huis op zijn kop!

4. In de auto volop meezingen en rappen

Samen onderweg. De muziek knalt uit de speakers en ja.. dat is de muziek die mijn puber en zijn lieve zusje opzetten. Toevallig -modern als we zijn- is dat ook nog steeds onze muziek. Zonder gêne zet ik dan ook mijn keel open om een lekker potje mee te blèren. Heerlijk! Totdat ik achterom kijk naar mijn zoon. Doe maar niet zegt zijn blik.

5. Een heerlijke weltrusten kus

Natuurlijk houden we van elkaar. Heel veel zelfs. Maar om nu te denken dat puber nog graag een smakkerd op zijn mond wil… uhhh… nee. Dat stadium zijn we inmiddels helaas voorbij, blijkt wel uit de kin die ik aangeboden krijg als hij ’s avonds op bed ligt. JA, hij wil nog graag toegedekt worden en een kus. Maar zijn kin zegt NEE, doe maar niet op mijn mond 😉 .

Doe maar niet van mijn nog maar 8-jarige

Alle bovenstaande voorbeelden zijn van de communicatie met puber die natuurlijk in een fase zit waarvan we weten dat het niet de makkelijkste is. Maar als zelfs dochter van 8 roept ‘doe maar niet’ op het moment dat ik haar vraag of ik mee schooltje zal spelen boven met haar en haar vriendin… tja…

Herken jij dit soort ‘doe maar niet’ gevalletjes ook?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven