Je doelen bereiken, zo gaat dat je lukken

Je doelen bereiken is geen kwestie van zwoegen, zweetdruppels op je voorhoofd en nachtenlang doorploeteren. Nee, je bereikt je doelen door slim te werken en de juiste keuzes te maken. Maar doelen bereiken wordt vooral een stuk makkelijker als je de juiste mindset hebt en daar wil ik het nu even over hebben.

Je doelen bereiken? Zo doe je dat!

Doelen bereiken is allereerst alleen mogelijk als je jezelf doelen gesteld hebt, dat snap je. Want als je geen doel stelt, dan kan je dat doel ook niet bereiken.

Maar naast dat je een doel gesteld hebt is er nog een ander onderdeel wat heel belangrijk is bij het bereiken van je doelen: schrijf ze op!

Dat is de ultieme start voor het bereiken ervan. Natuurlijk kan je met hard werken ook vaak een hoop bereiken, maar toch is het slim om even verder te lezen als je wilt weten hoe dit allemaal werkt. Dus:

  1. Doelen stellen voor succes
  2. Doelen opschrijven

Ik zal je vertellen waarom.

doelen bereiken
Stockfoto van vrouw door KieferPix

De juiste mindset zorgt voor focus

Doordat je de doelen die je jezelf gesteld hebt ook daadwerkelijk opschrijft zorg je ervoor dat je hersenen ook daadwerkelijk ‘opnemen’ waar je je mee bezig wilt houden. En dat laatste is belangrijk.

Het zorgt namelijk voor focus in je leven. En met focus kan je veel beter je doelen bereiken dan zonder focus, dat mag duidelijk zijn.

Ik leg je graag uit hoe dit werkt door wat voorbeelden te gebruiken, daarnaast vertel ik je ook hoe het voor mij tot nu toe heeft gewerkt.

Stel dat je doel is om een eigen bedrijf te beginnen. Het maakt hierbij niet uit wat je voor bedrijf wilt gaan opzetten maar ik neem als voorbeeld even dat je als zzp-er aan de slag wilt en vooral van huis uit wilt werken zodat je ook bij je gezin kan zijn.

Je doelen bereiken door ze op te schrijven

Zodra jij je tot doel hebt gesteld om voor jezelf te starten omdat je graag meer van huis uit wilt werken zal je zien dat je ineens veel meer informatie omtrent dit onderwerp voorbij ziet komen.

  • Op Facebook zie je advertenties voorbij komen over ondernemen en marketing
  • Je ziet een stuk over de KvK in de plaatselijke krant
  • Je spreekt een ex-collega die voor zichzelf is begonnen
  • Tijdens het nieuws zie je een item over zzp’ers is
  • Je leest een tijdschrift waar vrouwelijke ondernemers vertellen over hun werk-privé balans

En ga zo maar door. Het bijzondere hieraan is dat je dit niet opgevallen zou zijn voordat je je doelen ging stellen. Maar nu je doelen wilt bereiken vallen de items je op en nog belangrijker, je neemt alle informatie gretig in je op.

Als een soort spons vergaar je informatie die je verder kan helpen om dichterbij je doel te komen. Ineens vind je het verhaal wat je ex-collega je te vertellen heeft ook echt interessant en wil je alleen maar meer weten over de beslissing die zij genomen heeft.

Doelen bereiken door automatisch de juiste keuzes te maken

Ik heb het zelf de afgelopen jaren echt aan den lijve ondervonden. Er gaat geen jaar voorbij of ik stel mezelf een aantal doelen. Waarom? Omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen en wil blijven uitdagen.

Dat hoeft helemaal niet extreem te zijn, maar zonder het stellen van die doelen waai ik met iedere wind mee. Je kent het vast wel. De dag is voorbij voordat je het in de gaten hebt.

Ik heb focus nodig en die focus vind ik door actief bezig te zijn met het bereiken van mijn doelen.

Mijn eigen doelen en de juiste plek vinden

Het afgelopen jaar was mijn doelstelling bijvoorbeeld om te groeien naar 100.000 unieke bezoekers per maand met MamsatWork.

Het was best een ‘klus’, maar november en december heb ik beiden afgesloten met 105.000 unieke bezoekers op de teller. Een geslaagde missie dus.

Om mijn doelen te bereiken heb ik heel lang mijn doelstelling achter op mijn telefoon gezet, voor mij een prima plek. Zo heb ik mijn doelen niet alleen opgeschreven, maar ook dagelijks even voorbij zien komen. En dat houd me scherp in het maken van keuzes.

Want keuzes heeft iedereen. En om de juiste keuzes te maken moet je weten welke richting je op wilt. Ik heb het nu overigens gehad over zakelijke doelen bereiken, maar je kan dit uiteraard ook met privé doelstellingen doen. Daar geldt exact hetzelfde voor.

Zolang je een bepaald doel voor ogen hebt zal je bij iedere keuze die je voor je krijgt die keuze kunnen maken met dat doel in je achterhoofd. Je beslissing wordt daardoor ook makkelijker.

Niet meer wikken en wegen om je doel te bereiken

Het wordt gewoon allemaal heel simpel. Wil je je doelen bereiken dan hoef je -bij het maken van een keuze- alleen maar te denken: Gaat dit me dichter bij mijn doel brengen, of niet?

Het is overigens wel belangrijk om te beschikken over een beetje geduld, afhankelijk van de doelen die je gesteld hebt uiteraard.

Het merendeel van de doelen die men stelt is gebaseerd op een wat langere termijn. Wil je je doelen bereiken, dan moet je ook over de daadkracht beslissen om dit wat langer vol te houden.

Verwacht niet dat je binnen notime je doel bereikt hebt, want zo werkt het meestal niet. Maar laat je meenemen door je focus en geef jezelf de kans om je doel te bereiken.

Maak je een keer een keuze waarvan je vooraf weet dat die je niet dichter bij je doel brengt? Geen probleem! Geniet van de weg die je inslaat, de volgende keuze waarmee je doel wel dichterbij komt staat ongetwijfeld binnenkort weer voor de deur!

Welke doelen wil jij bereiken?

Boeken over je doelen bereiken

Wil je je nog verder verdiepen in het bereiken van je doelen, dan zijn onderstaande boeken een aanrader voor je!

Doelen bereiken op zakelijk vlak
De 4 disciplines van uitvoering
Succes door groot denken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven