Doen waar je goed in bent: benut je talenten en geniet nog ook

Hoeveel mensen hebben echt de baan waar ze van dromen? Is het jou gelukt om die droombaan te bemachtigen? Of ben je, net als zovelen, eigenlijk maar aan het ‘doormodderen’? In een baan waar je eigenlijk niet echt gelukkig van wordt? Het klinkt simpel, dat kan je oplossen. Door doen waar je goed in bent. Je talenten volop benutten. Want waar je goed in bent, daar kan je meestal ook wel van genieten.

Lees ook: Van je passie je werk maken? Zie kansen in plaats van problemen!

Doen waar je goed in bent: waar liggen jouw talenten?

Weet jij waar je goed in bent? Of waar je expert in bent geworden? Het klinkt eenvoudig: doen waar je goed in bent. Maar het is iets waar je heel gemakkelijk aan voorbij kunt gaan. Of waar je even snel antwoord op geeft. Ik denk juist dat het helpt om hier wat langer bij stil te staan. Probeer maar eens heel specifiek te zijn over datgene wáár je nu precies goed in bent. Neem het eens onder de loep. Wat zeggen de mensen om jou heen wanneer je ze vraagt waar jij in uitblinkt of opvalt? Anderen vinden dat vaak helemaal niet zo moeilijk om te zeggen. Ze zien al van verre wat jouw stokpaardjes zijn of wat je eigenlijk áltijd al doet, of waar jij zo ontzettend goed in bent…  Vraag het ze maar!

Wie ben jij, wat doe je, wat denk je en wat wil je?

Het antwoord ligt besloten in jou. In wie je bent, in wat je doet en denkt en wat je het liefste wil. In iets wat bij jou vanzelf gaat. Iedereen heeft een natuurlijke talent. Soms heb je een talent al van jongs af aan en soms ontwikkel je een talent door een bepaalde ervaring of periode in je leven. Ik kan je wat voorbeelden geven. De één lijnt zijn hele leven en is daardoor expert in afvallen, de ander heeft een down syndroom zus of broer en is daardoor veel meer begaan bij het ‘anders’ zijn. Weer een ander heeft van jongs af aan geleerd om gemakkelijk contact te leggen en weer een ander is heel creatief aangelegd. Zo kun je in van alles expert zijn. Het mooie is dat je voor een natuurlijk talent niet hard hoeft te werken. Je hoeft er niet aan te trekken of duwen: het is iets dat je van nature doet.

Ontdek je talenten

Als je doorhebt wat jouw natuurlijke talent is, dan is het goed om je af te vragen waar en in wat voor situaties je dit talent het beste kunt inzetten. En in welke situatie jij op je best bent. Dat is misschien nog best lastig om te beantwoorden. Maar wel de moeite waard! Want doen waar je goed in bent is meestal nog heel bevredigend ook.

Zodra je weet wat je natuurlijke talent is, dan is het een kwestie van jezelf inzetten. Probeer binnen jouw functie je talenten zoveel mogelijk te benutten. Of bespreek eventueel met je leidinggevende of je in een andere functie beter tot je recht kan komen. Durf te dromen! Doen waar je goed in bent kan ook betekenen dat je het beste voor jezelf kan beginnen. Het ligt helemaal aan wat jij wilt, en waar je talenten liggen. Maar doen waar je goed in bent zal je geen windeieren leggen. Het geeft zoveel voldoening. Kijk of je dit talent nog méér kunt inzetten. Doe waar je goed in bent!

Lees ook: ZZP-er worden; ik heb geen seconde spijt van mijn beslissing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven