Donna Karan; niet denken aan succes, maar geloven

“Hoe je succesvol wordt? Niet aan succes denken. Doe iets waar je in gelooft. Iets wat aansluit bij je behoeftes, je leefstijl, en je passies.” Dat is volgens Donna Karan de sleutel tot succes. Donna wie, zeg je? Donna Karan. Donna is modeontwerpster en oprichtster van modelabel DKNY, dat zelfs mijn vader bekend in de oren klinkt 😉 .

Donna Karan

Bikini’s, broekpakken en een biografie

Zeker een boek over bikini’s en broekpakken dus hoor ik je denken, maar de autobiografie van Donna Karan is o-zo-veel meer dan dat. Zelf besteed ik niet zoveel tijd of geld aan m’n wardrobe (lees: ik ben niet echt gezegend met een goed gevoel voor stijl en loop normaal gesproken minimaal een jaar nadat het echt hip was met gebleekte jeans rond), maar het lezen van deze biografie was absoluut geen straf.

Donna Karan, haar successtory

Donna Karan wordt geboren als Donna Ivy Faske in 1948. Donna kreeg mode met de paplepel ingegoten. Haar vader, die sterft als ze vier jaar is, maakte maatpakken, en haar moeder was model. Ze gaat naar de modeacademie en wil eigenlijk modeillustrator worden, maar ontdekt al snel dat daar niet haar ware talent ligt. Ze gaat kleding ontwerpen voor Anne Klein, met het idee te zullen stoppen met werken zodra ze kinderen krijgt met haar man Mark Karan, die haar bij haar (bipolaire?) moeder heeft weggehaald. Haar ambitie – en uiteindelijk ook nog steeds haar grootste geluk in het leven – ligt dan nog alleen bij moeder worden. Uiteindelijk valt haar eerste zwangerschap samen met het sterfbed van haar baas én vriendin, en al snel wordt duidelijk dat juist Donna Karan de aangewezen persoon is om het stokje over te nemen – hoe anders kan het lopen in het leven. Uiteindelijk staat ze aan de top van een miljoenenbedrijf.

Plaatjes kijken

Het boek leest lekker door, hoewel ik op een gegeven moment geen moeite meer heb gedaan om jaartallen danwel namen op te slaan. Calvin Klein kwam me nog wel bekend voor; ik zei je al, ik ben geen modekenner. Gelukkig staat het boek vol leuke annekdotes én – o zo fijn – pagina’s vol glamorous foto’s van Donna met héél veel beroemdheden. Van Bill Clinton tot de Dalai Lama en natuurlijk pagina’s vol knappe én goedgeklede mensen. Van het adressenboekje van deze vrouw kan ik alleen maar dromen.  Hoe verder het boek vordert, en hoe meer Donna Karan en de kledinglijn zich ontwikkelen. En hoe meer geld er verdient wordt, hoe extravaganter de situaties.

Een boek vol extremen

In haar autobiografie geeft Donna zich bloot; zo stelt ze tussen neus en lippen door dat ze het mooi vindt dat haar affaire goed was voor haar creatiteit. Donna’s got balls! Noem het plat, maar door dit soort verhalen is het boek zelfs voor een modeleek als ik lekker om te lezen.  Als Donna ouder wordt, wordt ze ook spiritueler en zoekt ze allerlei manieren om zichzelf ook op dat vlak te ontwikkelen. Dit uit zich ook weer in haar kledingontwerpen; mode is echt de rode draad in haar leven. Spiritualiteit wordt echter ook een grote steunpilaar, en ook hierin zoekt ze soms de extremen op – persoonlijk vind ik een bloedzuigerbehandeling in Oostenrijk om je ziel te reinigen tenminste best heftig :grinn: .

Fashion & Mannen

Al met al een succesverhaal over een vrouw die zich altijd wil blijven ontwikkelen in alle aspecten van haar leven. Daar hebben wij bij Mams at Work natuurlijk respect voor. Creativiteit, spiritualiteit en pagina’s vol mooie jurkjes én mannen. Voor ieder wat wils dus! Deze mag best mee naar het strand van de zomer! Je vindt het boek hier.

Auteur: Donna Karan
Prijs: € 22,50
ISBN: 9789021560687
Kosmos Uitgevers

2 gedachten over “Donna Karan; niet denken aan succes, maar geloven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven