Doorkleuteren; kies jij voor zekerheid of laat je je kind op zijn tenen lopen?

Is jouw kleuter klaar voor de stap van groep 2 naar groep 3, of gaat je kindje toch nog een jaartje doorkleuteren? Het is weer de tijd van het jaar waarin de afwegingen worden gemaakt. Of dat een kleuter toe is aan groep 3 kan nogal eens verschillen en heeft niet alles met alleen de leeftijd te maken. Wanneer je kind gestart is in de kleutergroep en hoe hij/zij zich ontwikkelt speelt uiteraard wel een belangrijke rol. Soms is wel/niet doorkleuteren een lastige keuze. Want wat als je kind er nog niet aan toe is?

Doorkleuteren of ‘kleuter af’?

Het instroommoment van een kind in groep 1 is niet bepalend voor het wel of niet doorstromen naar de volgende groep. Natuurlijk zie je daar wel vaak een soort gemiddelde in. Kinderen die in de herfstperiode als 4-jarige in groep 1 starten, starten het volgend schooljaar opnieuw in groep 1, meestal. Ontwikkelt een kind zich sneller, dan kan het zomaar zijn dat deze toch doorstroomt naar groep 2. De een doet er een half jaartje langer over dan de ander. Een schooljaar is nu eenmaal anders dan een levensjaar.

doorkleuteren

Lees ook: afscheid nemen van de kleutertijd

Tussen het jongste en oudste kind van een groep 2 kan dan ook zomaar 11 maanden verschil zitten. En op die leeftijd is dat óók een verschil in ontwikkeling. Zo is het voor sommige leerlingen best spannend -of eigenlijk meer voor de ouders- of de overgang naar groep 3 te groot is of niet. Is je kind er klaar voor of is het in het belang van je kind nog even verder te kleuteren?

Praktijkvoorbeeld: Joyce haar zoon is van Oktober, maar had eigenlijk pas eind November geboren moeten worden. Hij is ieder jaar nog -op aanraden van school- overgegaan naar de volgende groep. Nu loopt hij ‘eindelijk’ tegen de lamp. Hij is pas 12 en heeft zijn eerste middelbare schooljaar er al op zitten. School vindt hem echter nog erg speels (ja, duhuh) en dat is een van de redenen dat zij nu tegen een schoolkeuze aanlopen die niet bij hem past. Nu denkt Joyce nog vaak terug aan de tijd dat ze hem beter hadden kunnen laten doorkleuteren…

lees ook: een persoonlijke brief aan Luc

Kijk naar het kind!

Er worden tegenwoordig nogal wat toetsen en testen op die kleintjes losgelaten om hun ontwikkelingen te bepalen. Lastig op die leeftijd, want het is een momentopname. Ook wil de onderwijsinspectie liefst gegronde redenen om een kind te ‘laten zitten’, om het percentage ‘zittenblijvers’ laag te houden.

Veel belangrijker, vind ik, is dat er vooral gekeken wordt naar het kind zelf! Een goede leerkracht is prima in staat te beoordelen of een kind voldoende ontwikkeld is voor de stap naar groep 3. Het gebeurt weleens dat een kind  gezien de leeftijd toe zou moeten zijn aan groep 3, maar het eenvoudigweg niet is. Moet je een kind dan forceren? Ook al is de Citoscore hoog, dan kan een kind sociaal-emotioneel nog niet toe zijn aan de overgang. Of andersom, de Citoscore is niet voldoende, maar deze momentopname staat haaks op de resultaten die in de praktijk worden gegeven.

Welzijn staat voorop

Er wordt nogal wat van een kind verwacht. Kleuter zijn is nog heerlijk speels en onbezorgd. De overgang naar groep 3 vond ik nogal wat. Van spelen in de huishoek (of poppenhoek zoals ik ‘m herinner) of op het schoolplein, knutselen, kleuren en verven naar het leren van lezen, schrijven en rekenen in één schooljaar.

Wil je een kind dat daar nog niet aan toe is in forceren? De kans bestaat dan dat een kind een hekel krijgt aan leren en niet met plezier naar school gaat. Onzeker wordt over zijn of haar kunnen. Persoonlijk heb ik liever dat mijn kind nog een jaartje verder kleutert dan tegen een muur oploopt in groep 3.  Mijn oudste (van april) is gestart in een zogenaamde 0-groep om het volgende schooljaar te starten in groep 1. Voor haar, een gevoelig, speels en sociaal kind, was dat doorkleuteren prima.

Lees ook: tip om leuke schoolwerkjes te bewaren

Haar zusje werd daags voor de grote vakantie 4 en startte gelijktijdig met het schooljaar. Ze is straks net 6 als ze doorstroomt naar groep 3. Waar de oudste nog weleens heimwee kan hebben naar de kleutertijd is deze dame een doener. Zij wordt blij van werkjes doen en dat past perfect bij groep 3. Voor mij staat voorop dat naar school gaan leuk moet zijn. Dat elk kind  zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt en elk kind recht heeft op passend onderwijs.

Hoe is de overgang naar groep 3 van jouw kleuter verlopen? Mooi getimed, doorkleuteren of juist te vroeg over naar je zin?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “Doorkleuteren; kies jij voor zekerheid of laat je je kind op zijn tenen lopen?”

  1. Mijn oudste is van juli en dus met net 6 naar groep 3 gegaan. Een slimmerd, want ze hoort bij de besten van de klas. Dus orima. De jongste is in februari 4 geworden, net naar school en ik hoop dat hij lekker 2,5 jaar mag kleuteren.

  2. Mijn kinderen zijn beiden van december. Bij ons op school wordt heel erg naar het individu gekeken. Zijn ze er op alle vlakken aan toe. Dat was bij de eerste geen twijfel bij de tweede een beetje maar gelukkig toch helemaal wel op zijn plaats als jonge leerling. Belangrijkste is wel dat ze zowel qua schoolwerk als sociaal in de nieuwe klas mee kunnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven